Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article

Class 12 RD Sharma Solutions- Chapter 13 Derivative as a Rate Measurer – Exercise 13.1

  • Last Updated : 03 Jan, 2021

Question 1. Find the rate of change of the total surface area of a cylinder of radius r and height h, when the radius varies.

Solution:

Let total surface area of the cylinder be A 
A = 2πr(r + h) 
Now we will differentiating it with respect to r as r varies 
dA/dr = 2πr(0+1) + (h+r)2π 
dA/dr = 4πr + 2πh

Question 2. Find the rate of change of the volume of a sphere with respect to its diameter.

Solution:

Let D be the diameter and r be the radius of sphere. 
So volume of sphere = 4/3πr2 
so we can write as v = 4/24πD3 [d = 2r] 
Now we will differentiating it with respect to D 
dv/dD = 12/24πD2 
dv/dD = πD2/2

Question 3. Find the rate of change of the volume of a sphere with respect to its surface area when the radius is 2 cm.

Solution:



Given in question radius of sphere(r) = 2cm 
As we know that, v = 4/3πr2 
dv/dr = 4πr2 —-(equation i) 

A = 4πr2 
dA/dr = 8πr2 —-(equation ii) 
Dividing equation (i) and (ii) 
(dv/dr)/(dA/dr) = 4πr2 / 8πr 
dv/dA = r/2 
dv/dA at r = 2 is 1.

Question 4. Find the rate of change of the area of a circular disc with respect to its circumference when the radius is 3 cm.

Solution:

Let r be the radius of circular disc. 
As we know that Area(A) = πr2 
dA/dr = 2πr —(equation i) 
circumference(C) = 2πr 
dC/dr = 2π —(equation ii) 
Dividing equation (i) by (ii) 
(dA/dr)/(dc/dr) = 2πr / 2π 
dA/dc = r 
At r = 3 dA/dc = 3.

Question 5. Find the rate of change of the volume of a cone with respect to the radius of its base.

Solution:

Let r be the radius 
V be the volume of cone 
h be the height 
As we know that V = 1/3πr2
dV/dr = 2/3πrh.

Question 6. Find the rate of change of the area of a circle with respect to its radius r when r = 5cm.

Solution:

Let r be the radius 
A be the area of circle. 
As we know that A = πr2 
dA/dr = 2πr 
At r=5 , dA/dr = 2π(5) 
= 10π



Question 7. Find the rat of change of the volume of the ball with respect to its radius r. How fast is the volume changing with respect to the radius when the radius is 2cm? 

Solution:

Here given in the question , r = 2cm 
V = 4/3πr3 
dV/dr = 4πr2 
At r = 2 , dV/dr = 4π(2)2 
= 16π

Question 8. The total cost C(x) in Rupees associated with the production of x units of an item is given by C(x) = 0.007x3 – 0.003x2 + 15x + 4000. Find the marginal cost when 17 units are produced.

Solution:

Here in the given question: 
Marginal cost is the rate of change of total cost with respect to output. 
Marginal cost(MC) = dC/dx = 0.007(3x2) – 0.003(2x) + 15 
= 0.021x2 – 0.006x + 15 
When x=17 , MC = 0.021(172) – 0.006(17) + 15 
= 6.069 – 0.102 + 15 
=20.967 
When 17 units are produced , the marginal cost is Rs 20.967.

Question 9. The total revenue in Rupees received from the sale of x units of a production given by R(x) = 13x2 + 26x + 15. Find the marginal revenue when x = 7.

Solution:

Marginal revenue is the rate of change of total revenue with respect to the number of units sold 
Marginal Revenue(MR) = dR/dx = 13(2x) + 26 = 26x + 26 
when x = 7 
MR = 26(7) + 26 = 182 +26 = 208 
So we can that required marginal cost is Rs208.

Question 10. The money to be spent for the welfare of the employees of a firm is proportional to the rate of change of its total revenue (Marginal revenue). If the total revenue (in rupees) received from the sale of x units of a product is given by  R(x) = 3x2+36x+5, find the marginal revenue, when x=5, and write which value does the question indicate.

Solution:

Given function R(x) = 3x2 + 36x + 5 
dR/dx = 6x + 36 
At x = 5, dR/dx = 6 x 5 + 36 
= 66 
According to the question, amount of money spent on welfare of employees.

Attention reader! Don’t stop learning now. Join the First-Step-to-DSA Course for Class 9 to 12 students , specifically designed to introduce data structures and algorithms to the class 9 to 12 students

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :