Open In App

Class 12 RD Sharma Solutions – Chapter 11 Differentiation – Exercise 11.6

Last Updated : 11 Feb, 2021
Improve
Improve
Like Article
Like
Save
Share
Report

Question 1. If y=\sqrt{x+\sqrt{x+\sqrt{x+....to\ \infin}}}, prove that \frac{dy}{dx}=\frac{1}{2y-1}

Solution:

We have, y=\sqrt{x+\sqrt{x+\sqrt{x+....to\ \infin}}}

⇒ y=\sqrt{x+y}

Squaring both sides, we get,

y2 = x + y

⇒2y\frac{dy}{dx}=1+\frac{dy}{dx}\\ ⇒\frac{dy}{dx}(2y-1)=1\\ ⇒\frac{dy}{dx}=\frac{1}{2y-1}

Question 2. If y=\sqrt{cosx+\sqrt{cosx+\sqrt{cosx+ ....\ to\ \infin}}}, prove that \frac{dy}{dx}=\frac{sinx}{1-2y}

Solution:

We have, y=\sqrt{cosx+\sqrt{cosx+\sqrt{cosx+ ....\ to\ \infin}}}

⇒ y = \sqrt{cosx+y}

Squaring both sides, we get,

y2 = cos x + y

⇒ 2y\frac{dy}{dx}=-sinx+\frac{dy}{dx}\\ ⇒ \frac{dy}{dx}(2y-1)=-sinx\\ ⇒ \frac{dy}{dx}=\frac{-sinx}{1-2y}\\ ⇒ \frac{dy}{dx}=\frac{sinx}{1-2y}

Question 3. If y=\sqrt{logx+\sqrt{logx+\sqrt{logx+ ....\ to\ \infin}}}, prove that (2y-1)\frac{dy}{dx}=\frac{1}{x}

Solution:

We have, y=\sqrt{logx+\sqrt{logx+\sqrt{logx+ ....\ to\ \infin}}}

⇒ y=\sqrt{logx+y}

Squaring both sides, we get,

y2 = log x + y

⇒ 2y\frac{dy}{dx}=\frac{1}{x}+\frac{dy}{dx}\\ ⇒ \frac{dy}{dx}(2y-1)=\frac{1}{x}

Question 4. If y=\sqrt{tanx+\sqrt{tanx+\sqrt{tanx+ ....\ to\ \infin}}} , prove that \frac{dy}{dx}=\frac{sec^2x}{2y-1}

Solution:

We have, y=\sqrt{tanx+\sqrt{tanx+\sqrt{tanx+ ....\ to\ \infin}}}

⇒ y =\sqrt{tanx+y}

Squaring both sides, we get,

y2 = tan x + y

⇒2y\frac{dy}{dx}=sec^2x+\frac{dy}{dx}\\ ⇒\frac{dy}{dx}(2y-1)=sec^2x\\ ⇒\frac{dy}{dx}=\frac{sec^2x}{2y-1}

Question 5. If y=(sinx)^{(sinx)^{(sinx)^{...\infin}}} , prove that \frac{dy}{dx}=\frac{y^2cotx}{(1-y\ logsinx)}

Solution:

We have, y=(sinx)^{(sinx)^{(sinx)^{...\infin}}}

⇒ y = (sin x)y

Taking log on both sides,

log y = log(sin x)y

⇒ log y = y log(sin x)

⇒\frac{1}{y}\frac{dy}{dx}=y\frac{d}{dx}\{log(sinx)\}+log\ sinx\frac{dy}{dx}\\ ⇒\frac{1}{y}\frac{dy}{dx}=y\left(\frac{1}{sinx}\right)\frac{d}{dx}(sinx)+log\ sinx\frac{dy}{dx}\\ ⇒\frac{dy}{dx}\left(\frac{1}{y}-log\ sinx\right)=\frac{y}{sinx}(cosx)\\ ⇒\frac{dy}{dx}\left(\frac{1-y\ log\ sinx}{y}\right)=y\ cotx\\ ⇒\frac{dy}{dx}=\frac{y^2cotx}{1-y\ log\ sinx}

Question 6. If y=(tanx)^{(tanx)^{(tanx)^{...\infin}}} , prove that \frac{dy}{dx}=2\ at\ x=\frac{\pi}{4}

Solution:

We have, y=(tanx)^{(tanx)^{(tanx)^{...\infin}}}

⇒ y = (tan x)y

Taking log on both sides,

log y = log(tan x)y

⇒ log y = y log tan x

Differentiating with respect to x using chain rule,

⇒ \frac{1}{y}\frac{dy}{dx}=y\frac{d}{dx}\{\log\ tanx\}+\log\ tan\frac{dy}{dx}\\ ⇒ \frac{1}{y}\frac{dy}{dx}=\frac{y}{tanx}\frac{d}{dx}\{tanx\}+\log\ tan\frac{dy}{dx}\\ ⇒\frac{dy}{dx}\left(\frac{1}{y}-\log tanx\right)=\frac{y}{tanx}sec^2x\\ ⇒\frac{dy}{dx}=\frac{y}{tanx}sec^2x\times\left(\frac{y}{1-y\log tanx}\right)\\

Now,

\left(\frac{dy}{dx}\right)_{x=\frac{\pi}{4}}=\frac{y\ sec^2\left(\frac{\pi}{4}\right)}{tan\left(\frac{\pi}{4}\right)}\times\frac{y}{1-y\ \log tan\left(\frac{\pi}{4}\right)}\\ ⇒\left(\frac{dy}{dx}\right)_{x=\frac{\pi}{4}}=\frac{y^2(\sqrt{2})^2}{1(1-y\log\ tan1)}\\ ⇒\left(\frac{dy}{dx}\right)_{x=\frac{\pi}{4}}=\frac{2(1)^2}{(1-0)}\ \ \ \ \ \left[\because\ (y)_{\frac{\pi}{4}}=\left(tan\frac{\pi}{4}\right)^{\left(tan\frac{\pi}{4}\right)^{\left(tan\frac{\pi}{4}\right)^{...\infin}}}=1\right]\\ ⇒\left(\frac{dy}{dx}\right)_{x=\frac{\pi}{4}}=2

Question 7. If y=e^{x^{e^x}}+x^{e^{x^e}}+e^{x^{x^e}} , prove that e^{x^{e^x}}\times x^{e^{x}}\left\{\frac{e^x}{x}+e^x\times \log x\right\}+e^{e^{e^x}}\times e^{e^{^x}}\left\{\frac{1}{x}+e^x\times \log x\right\}+e^{x^{x^e}}x^{x^{e}}\times x^{e-1}\{1+e\log x\}

Solution:

We have, y=e^{x^{e^x}}+x^{e^{x^e}}+e^{x^{x^e}}

⇒ y = u + v + w

\frac{dy}{dx}=\frac{du}{dx}+\frac{dv}{dx}+\frac{dw}{dx}\ \ ...(i)

where u=e^{x^{e^x}},\ v=x^{e^{x^e}}\ and\ w=e^{x^{x^e}}

Now, u=e^{x^{e^x}}\ \ \ \ \ ....(ii)

Taking log on both sides,

\log u=\log e^{x^{e^x}}\\ \Rightarrow\log u=x^{e^{x}}\log e\\ \Rightarrow\log u=x^{e^{x}}\ \ \ ...(iii)\\ \log \log u=\log x^{e^{x}}\\ \Rightarrow\log \log u = e^x\log x

Differentiating with respect to x,

\Rightarrow\frac{1}{\log u}\frac{d}{dx}(\log u)=e^x\frac{d}{dx}(\log x)+\log x\frac{d}{dx}(e^x)\\ \Rightarrow\frac{1}{\log u}\frac{1}{u}\frac{du}{dx}=\frac{e^x}{x}+e^x\log x\\ \Rightarrow\frac{du}{dx}=u\log u\left[\frac{e^x}{x}+e^x\log x\right]\\ \Rightarrow\frac{du}{dx}=e^{x^{e^x}}\times x^{e^{x}}\left[\frac{e^x}{x}+e^x\log x\right]\\ Now,\ v=x^{e^{x^e}}\ \ \ \ \ ...(iv)

Taking log on both sides,

\log v=\log x^{e^{e^x}}\\ \Rightarrow\log v = e^{e^{x}}\log x

Taking log on both sides

\Rightarrow\frac{1}{\log w}\frac{d}{dx}(\log w)=x^e\frac{d}{dx}(\log x)+\log x\frac{d}{dx}(x^e)\\ \Rightarrow\frac{1}{\log w}\left(\frac{1}{w}\right)\frac{dw}{dx}=x^e\left(\frac{1}{x}\right)+\log xex^{e-1}\\ \Rightarrow\frac{dw}{dx}=w\log w[x^{e-1}+e\log xx^{e-1}]\\ \Rightarrow\frac{dw}{dx}=e^{x^{x^e}}x^{x^{e}}x^{e-1}(1+e\log x)\\

Using equation in equation (i), we get

\frac{dy}{dx}=e^{x^{e^x}}{x^{e^x}}\left[\frac{e^x}{x}+e^x\log x\right]+x^{e^{e^x}}\times e^{e^x}\left[\frac{1}{x}+e^x\log x\right]+e^{x^{x^e}}{x^{x^e}}x^{e-1}(1+e\log x)

Question 8. If y=(cosx)^{(cosx)^{(cosx)^\ ...\infin}}, Prove that \frac{dy}{dx}=\frac{y^2tanx}{(1-y\log cosx)}

Solution:

We have, y=(cosx)^{(cosx)^{(cosx)^\ ...\infin}}

⇒ y = (cos x)y

Taking log on both sides,

log y = log(cos x)y

⇒ log y = y log (cos x)

Differentiating with respect to x using chain rule,

\frac{1}{y}\frac{dy}{dx}=y\frac{d}{dx}\{\log cosx\}+\log cos x\frac{dy}{dx}\\ \Rightarrow\frac{1}{y}\frac{dy}{dx}=y\left(\frac{1}{cosx}\right)\frac{d}{dx}(cosx)+\log cosx\frac{dy}{dx}\\ \Rightarrow\frac{dy}{dx}\left(\frac{1}{y}-\log cosx\right)=\frac{y}{cosx}(-sinx)\\ \Rightarrow\frac{dy}{dx}\left(\frac{1-y\log cosx}{y}\right)=-y\ tanx\\ \Rightarrow\frac{dy}{dx}=-\frac{y^2tanx}{(1-y\log cosx)}



Previous Article
Next Article

Similar Reads

Class 12 RD Sharma Solutions- Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.8 | Set 1
Question 1: Differentiate x2 with respect to x3. Solution: Let u = x2, and let v = x3 Differentiating u with respect to x, du/dx = 2x -----(i) Differentiating v with respect to x, dv/dx = 3x2 ------(ii) Dividing equation (i) by (ii) (du/dx) / (dv/dx) = 2x/3x2 (du/dv) = 2/3x (Ans) Question 2: Differentiate log (1+x2) with respect to tan-1x. Solution
10 min read
Class 12 RD Sharma Solutions- Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.8 | Set 2
Question 11: Differentiate sin-1(2x√(1-x2)) with respect to tan-1(x/√(1-x2)) if -1/√2<x <1/√2. Solutions: Let u = sin-1(2x√(1-x2)) Substitute x = sin θ ⇒ θ = sin-1x u = sin-1(2 sin θ √(1 - sin2θ)) u = sin-1(2 sin θ cos θ) [sin2θ + cos2θ = 1] u = sin-1(sin 2θ) -----(i) [sin 2θ = 2 sin θ cos θ] Let, v = tan-1(x/√(1-x2)) v = tan-1(sin θ/ √(1 - s
8 min read
Class 12 RD Sharma Solutions- Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.4 | Set 1
Find dy/dx in each of the following:Question 1. xy = c2 Solution: We have xy=c2 Differentiating both sides with respect to x. d(xy)/dx = d(c2)/dx By product rule, y+x*dy/dx=0 Therefore the answer is. dy/dx=-y/x Question 2. y3 -3xy2=x3+3x2y Solution: We have y3-3xy2=x3+3x2y Differentiating both sides with respect to x, d(y3-3xy2)/dx=d(x3+3x2y)/dx By
3 min read
Class 12 RD Sharma Solutions - Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.4 | Set 2
Find dy/dx in each of the following.Question 16. If x√(1+y) +y√(1+x) =0 then prove that (1+x)2dy/dx +1=0 Solution: We have, x√(1+y) +y√(1+x) =0 =>x√(1+y)=-y√(1+x) On squaring both sides, we have x2(1+y)=y2(1+x) =>x2+ x2y-y2-y2x=0 =>(x+y)(x-y)+xy(x-y)=0 =>(x-y)(x+y+xy)=0 So, either (x-y)=0 or, x+y+xy=0 =>x+y(1+x)=0 =>y=-x/(1+x) On
3 min read
Class 12 RD Sharma Solutions - Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.1
Question 1. Differentiate the following functions from first principles e-x Solution: We have, Let, f(x)=e-x f(x+h)=e-(x+h) [Tex]\frac{d}{dx}f(x)=\lim_{h\to0}\frac{f(x+h)-f(x)}{h}[/Tex] [Tex]=\lim_{h\to0}\frac{e^{-(x+h)}-e^{-x}}{h}[/Tex] [Tex]=\lim_{h\to0}\frac{e^{-x}.e^{-h}-e^{-x}}{h}[/Tex] [Tex]=\lim_{h\to0}[e^{-x}(\frac{e^{-h}-1}{-h})](-1)[/Tex]
2 min read
Class 12 RD Sharma Solutions - Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.3 | Set 1
Question 1. Differentiate[Tex]y=cos^{-1}(2x\sqrt{1-x^2}) [/Tex], 1/√2 < x < 1 with respect to x. Solution: We have, [Tex]y=cos^{-1}(2x\sqrt{1-x^2}) [/Tex], 1/√2 < x < 1. On putting x = cos θ, we get, y =[Tex]cos^{-1}(2cosθ\sqrt{1-cos^2θ})[/Tex] =[Tex]cos^{-1}(2cosθ\sqrt{sin^2θ})[/Tex] = cos−1(2cos θ sin θ) = cos−1(sin 2θ) =[Tex]cos^{-1}
6 min read
Class 12 RD Sharma Solutions - Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.3 | Set 2
Question 17. Differentiate[Tex]y=tan^{-1}\left(\frac{2^{x+1}}{1-4^x}\right) [/Tex], −∞ < x < 0 with respect to x. Solution: We have,[Tex]y=tan^{-1}\left(\frac{2^{x+1}}{1-4^x}\right) [/Tex], −∞ < x < 0 On putting 2x = tan θ, we get, [Tex]y=tan^{-1}\left(\frac{2tanθ}{1-tan^2θ}\right)[/Tex] =[Tex]tan^{-1}\left(tan2θ\right)[/Tex] Now, −∞
4 min read
Class 12 RD Sharma Solutions - Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.3 | Set 3
Question 33. Differentiate[Tex]y=tan^{-1}\left(\frac{x^{\frac{1}{3}}+a^\frac{1}{3}}{1-(ax)^{\frac{1}{3}}}\right) [/Tex]with respect to x. Solution: We have,[Tex]y=tan^{-1}\left(\frac{x^{\frac{1}{3}}+a^\frac{1}{3}}{1-(ax)^{\frac{1}{3}}}\right)[/Tex] =[Tex]tan^{-1}(x^\frac{1}{3})+tan^{-1}(a^\frac{1}{3})[/Tex] Differentiating with respect to x, we get
5 min read
Class 12 RD Sharma Solutions - Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.7 | Set 1
Question 1. Find [Tex]\frac{dy}{dx} [/Tex], when: x = at2 and y = 2at Solution: Given that x = at2, y = 2at So, [Tex]\frac{dx}{dt}=\frac{d}{dt}(at^2)=2at\\ \frac{dy}{dt}=\frac{d}{dt}(2at)=2a[/Tex] Therefore, [Tex]\frac{dy}{dx}=\frac{\frac{dy}{dt}}{\frac{dx}{dt}}=\frac{2a}{2at}=\frac{1}{t}[/Tex] Question 2. Find [Tex]\frac{dy}{dx} [/Tex], when: x =
3 min read
Class 12 RD Sharma Solutions - Chapter 11 Differentiation - Exercise 11.7 | Set 3
Question 21. If [Tex]x=a\left(\frac{1+t^2}{1-t^2}\right) [/Tex] and [Tex]y=\frac{2t}{1-t^2} [/Tex] , find [Tex]\frac{dy}{dx}[/Tex] Solution: Here, [Tex]x=a\left(\frac{1+t^2}{1-t^2}\right)[/Tex] Differentiate it with respect to t using chain rule, [Tex]\frac{dx}{dt}=a\left[\frac{(1+t^2)\frac{d}{dt}(1+t^2)-(1+t^2)\frac{d}{dt}(1-t^2)}{(1-t^2)^2}\right
3 min read