AMCAT Mock Paper | Logical Aptitude 3

This is an AMCAT model paper for Logical Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

  1. The question contains a statement followed by two Assumptions I and II. Find out which assumption(s) is implicit.
    Statements:
    The president gave bravery award to nine children.
    Assumptions:
    (I) The President gives award only to nine children every year.
    (II) The evening before the awards, each brave child dines with the President

    1. Only assumption I is implicit
    2. Only assumption II is implicit
    3. Both assumption I and II are implicit
    4. Neither assumption I nor II is implicit

    Answer:

    Neither assumption I nor II is implicit 
  2. The question contains a statement followed by three Assumptions I, II and III. Find out which assumption(s) is implicit.
    Statement:
    The civic authority has decided that all the factories located inside the city limit will be shied outside to reduce the level of environmental pollution in the city.
    Assumptions:
    (I) The pollution level in the city in future may reduce after these factories are shied outside the city limit.
    (II) Enough usable land is available outside the city limit for these factories.
    (III) Many of these factories may shi to some other smaller town to remain profitable.

    1. Only assumption I is implicit
    2. Only assumption II is implicit
    3. Only assumption I and II are implicit
    4. Only assumption II and III are implicit
    5. None of these

    Answer:

    Only assumption I and II are implicit 
  3. In the question the symbols @, #, %, $ and H are used with the following meaning :
    ‘P $ Q’ means ‘P is smaller than Q’
    ‘P @ Q’ means P is neither greater than nor equal to Q’
    ‘P H Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’
    ‘P % Q’ means ‘P is not greater than Q’
    ‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’
    Now assume the given statements to be true and find which out of the two conclusions I and II is/are definitely true.
    Statements:
    J % N, K @ N, T $ K
    Conclusions:
    (I)T H J
    (II) J @ K

    1. Only conclusion I is true
    2. Only conclusion II is true
    3. Both conclusion I and II are true
    4. Neither conclusion I nor II is true
    5. Either conclusion I or II is true

    Answer:

    Neither conclusion I nor II is true 
  4. Study the statement(s) and the conclusions and select the correct option.
    Statement :
    Many people living in communist States shared the view that ideas were not the real issue. “Capitalism is the exploitation of man by man”, ran an old joke. “Under communism, it is exactly the opposite”.
    Conclusions:
    (I) According to the joke, communism is an exploitation of man by man.
    (II) Some people in communist States believe that communism was not a great improvement on capitalism.

    1. Only conclusion I follows
    2. Only conclusion II follows
    3. Both conclusion I and II follows
    4. Neither conclusion I nor II follows

    Answer:

    Both conclusion I and II follows 
  5. Study the statement(s) and the conclusions and select the correct option.
    Statement :
    The minimum qualification for this job is graduation. However, the candidates who have appeared for the final year of graduation can also apply.
    Conclusions:
    (I) All candidates who have yet to graduate will be there in the list of selected candidates.
    (II) All candidates having graduation as their minimum qualification will be there in the list of selected candidates.

    1. Only conclusion I follows
    2. Only conclusion II follows
    3. Both conclusion I and II follows
    4. Neither conclusion I nor II follows

    Answer:

    Only conclusion II follows 
  6. Decode the word(s) / pattern given in the question
    In a certain code language if the word “PERMIT” is coded as TIMREP, then how will you code the word “REJECTION”

    1. NOICTEJRE
    2. NOITCEJER
    3. NOITECJER
    4. None of these

    Answer:

    NOITCEJER 
  7. Decode the word(s) / pattern given in the question
    In a certain code language if the word “FORMAT” is coded as IOUMDT, then how will the word BUSINESS be coded?

    1. FUEIDEQS
    2. EUVIQEVS
    3. DUEKIDQS
    4. None of these

    Answer:

    EUVIQEVS 
  8. Decode the word(s) / pattern given in the question
    If in a certain code “made” is coded as 1234 and “ream” is coded as 5421, then “dream” is coded as

    1. 35421
    2. 43512
    3. 35412
    4. 34521

    Answer:

    35421 
  9. Decode the word(s) / pattern given in the question
    If in a certain code “xerox” is coded as 52315, “widen” is coded as 46720, then “oxen” is coded as

    1. 1623
    2. 1520
    3. 1420
    4. 1523

    Answer:

    1520 
  10. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a
    weak argument.
    Statement:
    Should the term for Lok Sabha reduced to four years?
    Arguments :
    (I) No, it would mean more frequent elections and more burden on the national exchequer.
    (II) Yes, it would make political leaders more conscious towards going to the voters.

    1. Only argument I is strong.
    2. Only argument II is strong
    3. Either I or II is strong.
    4. Neither I nor II is strong.
    5. Both I and II are strong.

    Answer:

    Only argument I is strong. 
  11. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument.
    Should India develop a national water grid including all rivers of the country?
    Arguments:
    (I) No, it is not feasible because we do not have technological knowledge.
    (II) Yes, because where there is shortage of water, it can be helped by channelised water flowing.

    1. Only argument I is strong.
    2. Only argument II is strong
    3. Either I or II is strong.
    4. Neither I nor II is strong.
    5. Both I and II are strong.

    Answer:

    Only argument II is strong. 
  12. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument.
    Should the parents who do not send their children to schools be punished?
    Arguments:
    (I)Yes, it is the only way to eradicate illiteracy.
    (II) No, why should parents be punished ?

    1. Only argument I is strong.
    2. Only argument II is strong
    3. Either I or II is strong.
    4. Neither I nor II is strong.
    5. Both I and II are strong.

    Answer:

    Neither I nor II is strong. 
  13. Select the right option from the given alternatives
    Pointing to a man, a woman said, “He is the only son of my mother’s mother”.How is the woman related to the man?

    1. Aunt
    2. Daughter
    3. Sister

    Answer:

    Niece 
  14. Select the right option from the given alternatives
    If S – T means ‘S’ is the wife of ‘T’, S + T means ‘S’ is the daughter of ‘T’ and S / T means that ‘S’ is the son of ‘T’.What will M+J/K means`?

    1. K’ is the father of ‘M’
    2. M’ is the grand daughter
    3. J’ is wife of ‘K’
    4. K’ and ‘M’ are brothers

    Answer:

    M' is the grand daughter 


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.