AMCAT Mock Paper | Verbal Aptitude 4

This is an AMCAT model paper for Verbal Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

  1. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’.(Ignore – the errors of punctuation, if any) :
    (A) Ganguly is one of the finest batsmen/ (B) that India have produced/ (C) over the decades./ (D) No error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    B 
  2. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that ?part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’.(Ignore – the errors of punctuation, if any) :
    (A) She sang/ (B) very well/(C)isn’t it?./ (D) No error.

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    C 
  3. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’.(Ignore – the errors of punctuation, if any) :
    (A) The man told to her/ (B) that he had not brought his dog/ (C) out for a walk as he was afraid that it would rain./ (D) No error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    A 
  4. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that
    part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’.(Ignore – the errors of punctuation, if any):
    (A) At the end of the year/(B) every student who had done adequate work/(C) was automatically promoted./(D) No error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    D 
  5. In the question each passage consists of six sentences. The first and sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences have been removed and jumbled up. These are labelled P, Q, R and S. Select the proper order for the four sentences. :
    S1: Jawaharlal Nehru was born in Allahabad on 14 Nov, 1889.
    S6: He died on 27 May, 1964.
    P: Nehru met Mahatma Gandhi in February, 1920.
    Q: In 1905 he was sent to London to study at a school called Harrow.
    R: He became the first Prime Minister of Independent India on 15 August, 1947.
    S: He married Kamla Kaul in 1915.

    1. QRPS
    2. QSPR
    3. RPQS
    4. SQRP

    Answer:

    QSPR 
  6. In the question each passage consists of six sentences. The first and sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences have been removed and jumbled up. These are labelled P, Q, R and S. Select the proper order for the four sentences. :
    S1: Jawaharlal Nehru was born in Allahabad on 14 Nov, 1889.
    S6: He died on 27 May, 1964.
    P: Nehru met Mahatma Gandhi in February, 1920.
    Q: In 1905 he was sent to London to study at a school called Harrow.
    R: He became the first Prime Minister of Independent India on 15 August, 1947.
    S:He married Kamla Kaul in 1915.

    1. PQSR
    2. SQPR
    3. QSPR
    4. PQRS

    Answer:

    QSPR 
  7. In the question each passage consists of six sentences. The first and sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences have been removed and jumbled up. These are labelled P, Q, R and S. Select the proper order for the four sentences. :
    S1: Politeness is not a quality possessed by only one nation or race.
    S6: In any case, we should not mock at others’ habits.
    P: One may observe that a man of one nation will remove his hat or fold his hands by way of greetings when he meets someone he knows.
    Q: A man of another country will not do so.
    R: It is a quality to be found among all peoples and nations in every corner of the earth.S: Obviously, each person follows the custom of his particular country.

    1. RPQS
    2. RPSQ
    3. PRQS
    4. QPRS

    Answer:

    RPSQ 
  8. In the question each passage consists of six sentences. The first and sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences
    have been removed and jumbled up. These are labelled P, Q, R and S. Select the proper order for the four sentences. :
    S1: There is a difference between Gandhiji’s concept of secularism and that of Nehru’s.
    S6: Instead of doing any good, such secularism can do harm instead of good.
    P: Nehru’s idea of secularism was equal indifference to all religions and bothering about none of them.
    Q: According to Gandhiji, all religions are equally true and each scripture is worthy of respect.
    R: Such secularism which means the rejection of all religions is contrary to our culture and tradition.
    S: In Gandhiji’s view, secularism stands for equal respect for all religions.

    1. SQPR
    2. PSQR
    3. QSPR
    4. PRSQ

    Answer:

    SQPR 
  9. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the word typed in bold. :
    The claims of students look hollow when they “attribute” their poor performance to the difficulty of the examination.

    1. infer
    2. impute
    3. inhere
    4. inundate

    Answer:

    impute 
  10. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the word typed in bold. :
    He is “averse” to the idea of holding elections now.

    1. convinced
    2. angry
    3. agreeable
    4. opposed

    Answer:

    opposed 
  11. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the word typed in bold. :
    True religion does not require one to “proselytise” through guile or force.

    1. translate
    2. hypnotise
    3. attack
    4. convert

    Answer:

    convert 
  12. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the word typed in bold. :
    She “corroborated” the statement of her brother.

    1. confirmed
    2. disproved
    3. condemned
    4. seconded

    Answer:

    confirmed 
  13. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word. :
    AFFABLE
    (OPPOSITE)

    1. rude
    2. ruddy
    3. needy
    4. useless
    5. conscious

    Answer:

    rude 
  14. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word. :
    BLASÉ
    (OPPOSITE)

    1. fiery
    2. clever
    3. intriguing
    4. slim
    5. ardent

    Answer:

    ardent 
  15. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word. :
    EQUILIBRIUM (OPPOSITE)

    1. imbalance
    2. peace
    3. inequity
    4. directness
    5. urgency

    Answer:

    imbalance 
  16. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word. :
    EXTROVERT (OPPOSITE)

    1. clown
    2. hero
    3. ectomorph
    4. neurotic
    5. introvert

    Answer:

    introvert 
  17. Select the correct option that fills the blank to make the sentence meaningfully complete. :
    The ruling party will have to put its own house ________ order.

    1. in
    2. on
    3. to
    4. into

    Answer:

    on 
  18. Select the correct option that fills the blank to make the sentence meaningfully complete. :
    Once he has signed the agreement, he won’t be able to _______.

    1. back off
    2. back in
    3. back at
    4. back out

    Answer:

    back out 


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.