AMCAT Mock Paper | Verbal Aptitude 5

This is an AMCAT model paper for Verbal Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

    Passage for Q1-Q5:
    Although websites such as Facebook and MySpace experienced exponential growth during the middle of the first decade of the 21st century, some users remain oblivious to the fact that the information they post online can come back to haunt them. First, employers can monitor employees who maintain a blog, photo diary, or website. Employers can look for controversial employee opinions, sensitive information disclosures, or wildly inappropriate conduct. For example, a North Carolina newspaper fired one of its features writers after she created a blog on which she anonymously wrote about the idiosyncrasies of her job and coworkers.

    The second unintended use of information from social networking websites is employers who check on prospective employees. A June 11, 2006 New York Times article reported that many companies recruiting on college campuses use search engines and social networking websites such as MySpace, Xanga, and Facebook to conduct background checks. Although the use of MySpace or Google to scrutinize a student’s background is somewhat unsettling to many undergraduates, the Times noted that the utilization of Facebook is especially shocking to students who believe that Facebook is limited to current students and recent alumni.

    Corporate recruiters and prospective employers are not the only people interested in college students’ lives. The third unintended use of social networking websites is college administrators who monitor the Internet—especially Facebook—for student misconduct. For example, a college in Boston’s Back Bay expelled its student Government Association President for joining a Facebook group highly critical of a campus police sergeant. In addition, fifteen students at a state university in North Carolina faced charges in court for underage drinking because of photos that appeared on Facebook.

    Although more users of websites such as Facebook are becoming aware of the potential pitfalls of online identities, many regular users still fail to take three basic security precautions. First, only make your information available to a specific list of individuals whom you approve. Second, regularly search for potentially harmful information about yourself that may have been posted by mistake or by a disgruntled former associate.

    Third, never post blatantly offensive material under your name or on your page as, despite the best precautions, this material will likely make its way to the wider world. By taking these simple steps, members of the digital world can realize the many benefits of e-community without experiencing some of the damaging unintended consequences.

  1. Based upon the passage, the author implies which of the following:
    1. Information obtained unwillingly from the Internet is permissible in court
    2. It is impossible to protect yourself from unintended uses of information online
    3. Making information available only to people whom you trust compromises your online community
    4. Even if you restrict who can view your data, the government may still access it
    5. Done properly, posting prurient information about oneself poses no substantial risk

    Answer:

    Information obtained unwillingly from the Internet is permissible in court 
  2. Which of the following best describes the author’s logical flow in the passage?
    1. Define a problem, provide examples of it, offer means of remedying it, and offer a brief evaluation of the issue at hand
    2. Provide examples of a problem, offer a counterpoint, provide a resolution of the conflicting views, and offer a brief evaluation of the issue at hand
    3. Provide examples of a problem, provide means of remedying it, offer a brief evaluation of the issue at hand, and provide a contrasting evaluation of the issue at hand
    4. Define a problem, provide examples of it, offer a brief evaluation of the issue at hand, and offer suggestions to support that evaluation
    5. Define a problem, offer a contrasting view of the issue at hand, offer a brief evaluation of the issue at hand, and offer a solution to the conflicting views.

    Answer:

    Define a problem, provide examples of it, offer means of remedying it, and offer a brief evaluation of the issue at hand 
  3. The author implies that users should take all of the following actions to protect their online privacy EXCEPT:
    1. Know to whom you make your online information available
    2. Actively hunt for misinformation or damaging information posted about you or under your name
    3. Speak with recruiters to inform them of any misinformation published about you
    4. Carefully select and limit who can view your electronic profile
    5. Avoid uploading information that would be exceedingly damaging if it were discovered

    Answer:

    Speak with recruiters to inform them of any misinformation published about you 
  4. The tone of the passage suggests that the author’s view toward e-community and the digital world can best be described as:
    1. Largely Pessimistic
    2. Frustrated
    3. Guardedly Optimistic
    4. Distressed
    5. Strongly Optimistic

    Answer:

    Guardedly Optimistic 
  5. According to the passage, all of the following represent a possible threat to privacy or an unintended use of data EXCEPT:
    1. Disgruntled past associates posting damaging information online
    2. Colleges or universities disciplining students for expressing politically incorrect or institutionally disowned opinions
    3. Government officials using online information, obtained against one’s will, to bring legal proceedings
    4. Potential employers conducting unauthorized and potentially invasive background checks via Google or Facebook
    5. Malicious users impersonating one’s identity to commit identity fraud

    Answer:

    Malicious users impersonating one's identity to commit identity fraud 
  6. Select the correct option that fills the blank to make the sentence meaningfully complete. :
    In school, many of us never realised the importance that grammar would __________ in later life.

    1. figure
    2. portrary
    3. play
    4. exercise

    Answer:

    play 
  7. Select the correct option that fills the blank(s) to make the sentence meaningfully complete. :
    Most children remain ______ school _______ the ages of seven and eight.

    1. In/in
    2. At/between
    3. Inside/of
    4. Under/beyond
    5. Beyond/under

    Answer:

    At/between 
  8. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore – the errors of punctuation, if any):
    (A) At the end of the year/(B) every student who had done adequate work/(C) was automatically promoted./(D) No error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    D 
  9. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’.(Ignore – the errors of punctuation, if any):
    (A) One of the members/(B) expressed doubt if/(C) the Minister was an atheist./(D) No error.

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    B 
  10. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore – the errors of punctuation, if any) :
    (A) The meeting adjourned abruptly/(B) by the CEO aer/(C) about three hours of deliberation./(D) No error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    A 
  11. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore – the errors of punctuation, if any) :
    (A) You will come/(B) to my party tomorrow, /(C) isn’t it? /(D) No error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    C 
  12. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
    It is easy to excuse
    P: but it is hard
    Q: in a boy of fourteen
    R: the mischief of early childhood
    S: to tolerate even unavoidable faults

    1. RPQS
    2. QRSP
    3. QRPS
    4. RPSQ

    Answer:

    RPSQ 
  13. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
    I saw that
    P: but seeing my host in this mood
    Q: I deemed it proper to take leave
    R: as I had frequently done before
    S: it had been my intention to pass the night there

    1. QPSR
    2. QRPS
    3. SPQR
    4. SRPQ

    Answer:

    SRPQ 
  14. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to
    produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
    People
    P: at his dispensary
    Q: went to him
    R: of all professions
    S: for medicine and treatment

    1. QPRS
    2. RPQS
    3. RQSP
    4. QRPS

    Answer:

    RQSP 
  15. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
    He told us that
    P: and enjoyed it immensely
    Q: in a prose translation
    R: he had read Milton
    S: which he had borrowed from his teacher

    1. RSQP
    2. QRPS
    3. RQSP
    4. RQPS

    Answer:

    RQSP 
  16. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    VORACIOUS

    1. Wild
    2. Hungry
    3. Angry
    4. Quick

    Answer:

    Hungry 
  17. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    TIMID

    1. Fast
    2. Slow
    3. Medium
    4. Shy

    Answer:

    Shy 
  18. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    IRONIC

    1. Inflexible
    2. Bitter
    3. Good-natured
    4. Disguisedly sarcastic

    Answer:

    Good-natured 


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :

Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.