AMCAT Mock Paper | Logical Aptitude 1

This is an AMCAT model paper for Logical Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

  1. The question contains a statement followed by two Assumptions I and II. Find out which assumption(s) is implicit.
    Statements:
    The president gave bravery award to nine children.
    Assumptions:
    (I) The President gives award only to nine children every year.
    (II) The evening before the awards, each brave child dines with the President

    1. Only assumption I is implicit
    2. Only assumption II is implicit
    3. Both assumption I and II are implicit
    4. Neither assumption I nor II is implicit

    Answer:

    Neither assumption I nor II is implicit 
  2. The question contains a statement followed by three Assumptions I, II and III. Find out which assumption(s) is implicit.
    Statement:
    The civic authority has decided that all the factories located inside the city limit will be shied outside to reduce the level of environmental
    pollution in the city.
    Assumptions:
    (I) The pollution level in the city in future may reduce after these factories are shied outside the city limit.
    (II) Enough usable land is available outside the city limit for these factories.
    (III) Many of these factories may shi to some other smaller town to remain profitable.

    1. Only I is implicit.
    2. Only I and II are implicit.
    3. Only II is implicit.
    4. Only II and III are implicit.
    5. None of these

    Answer:

    Only I and II are implicit. 
  3. Given signs signify something and on that basis, assume the given statements to be true and find which of the two conclusions I and II is/are
    definitely true.
    P + Q means P is greater than Q
    P * Q means P is greater than or equal than Q
    P = Q means P is equal to Q
    P / Q means P is less than Q
    P – Q means P is less than or equal to Q
    Statements
    X/Y, W * Z, Z + Y
    Conclusions
    (I) W + Y
    (II) X/Z

    1. Only conclusion I is true
    2. Only conclusion II is true
    3. Neither conclusion I nor II is true
    4. Both conclusion I and II are true

    Answer:

    Both conclusion I and II are true 
  4. Study the statement(s) and the conclusions and select the correct option.
    Statement :
    ‘Our Y brand mobile phones are best in voice clarity and multiplicity of functions’ – an advertisement in Paper A.
    Conclusions :
    (I) Paper A has a wide circulation.
    (II)People look for voice clarity and multiplicity of functions in a mobile phone.

    1. Conclusion I follows
    2. Conclusion II follows
    3. Both the conclusion I and II follow
    4. Either conclusion I or II follows
    5. Neither conclusion I nor II follows

    Answer:

    Conclusion II follows 
  5. Study the statement(s) and the conclusions and select the correct option.
    Statement :
    Tamarind is a typical tropical tree which needs little water but humid conditions.
    Conclusions :
    (I) All tropical trees need less water but more moisture.
    (II) Tropical climate has more humidity.

    1. Conclusion I follows
    2. Conclusion II follows
    3. Both the conclusion I and II follow
    4. Either conclusion I or II follows
    5. Neither conclusion I nor II follows

    Answer:

    Both the conclusion I and II follow 
  6. Find the next number in the series
    3, 12, 48, 192, 768, _____

    1. 2868
    2. 2968
    3. 3072
    4. 3176

    Answer:

    3072 
  7. Find the next number in the series
    256, 64, 128, 32, 64, _____

    1. 128
    2. 16
    3. 32
    4. 256

    Answer:

    16 
  8. Find the next number in the series
    4, 24, 48, 72, 96, _____

    1. 121
    2. 120
    3. 144
    4. 132

    Answer:

    120 
  9. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a
    weak argument.
    Statement:
    Some people feel that the rural areas are the only potential markets of the future.
    Arguments:
    (I) Yes, the demand of goods and services has stagnated in the cities.
    (II) No, rural areas will take a long time to develop before they can become a potential market.

    1. Only argument I is strong.
    2. Only argument II is strong.
    3. Either I or II is strong.
    4. Neither I nor II is strong.
    5. Both I and II are strong

    Answer:

    Only argument II is strong. 
  10. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a
    weak argument.
    Statement:
    Should space exploration programmes be given up by India?
    Arguments :
    (I) Yes, they involve huge expenditure, which can be used towards development projects.
    (II) No, they are necessary for development, communication, weather forecast and prediction of cyclones etc.

    1. Only argument I is strong.
    2. Only argument II is strong.
    3. Either I or II is strong.
    4. Neither I nor II is strong.
    5. Both I and II are strong

    Answer:

    Only argument II is strong. 
  11. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a
    weak argument.
    Statement:
    Should the oil companies be allowed to fix the price of petroleum products depending on market conditions?
    Arguments :
    (I) Yes, this is the only way to make the oil companies commercially viable.
    (II) No, this will put additional burden on the retail prices of essential commodities and will cause lot of hardships to the masses

    1. Only argument I is strong.
    2. Only argument II is strong.
    3. Either I or II is strong.
    4. Neither I nor II is strong.
    5. Both I and II are strong

    Answer:

    Only argument II is strong. 
  12. Select the right option from the given alternatives
    What is my father’s wife’s grandfather’s only child’s son’s daughter to me?

    1. Aunt
    2. Niece
    3. Real sister
    4. Cousin sister

    Answer:

    Cousin sister 
  13. Select the right option from the given alternatives
    A’ is the father of ‘B’ and ‘C’ .’B’ is the son of ‘A’ but ‘C’ is not the son of ‘A’.What is ‘C’s’ relation with ‘A’?

    1. Daughter
    2. Son
    3. Niece
    4. Nephew

    Answer:

    Daughter 
  14. Select the right option from the given alternatives
    Introducing Leela, Ram said, “Her father is my mother’s only son”.How is Leela related to Ram ?

    1. Aunt
    2. Daughter
    3. Mother
    4. Sister

    Answer:

    Daughter 


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :

Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.