AMCAT Mock Paper | Logical Aptitude 5

This is an AMCAT model paper for Logical Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

  1. The question contains a statement followed by three Assumptions I, II and III. Find out which assumption(s) is implicit.
    Statement:
    India’s economic growth has come at a terrible price of increased industrial and vehicular pollution.
    Assumptions:
    (I) Pollution is a part of industrial society.
    (II) Indian economic growth is based on only industrial growth.
    (III) A country desires economic growth with manageable side effects.

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Only I and III are implicit
    4. Only III is implicit
    5. None of these

    Answer:

    Only I and III are implicit 
  2. The question contains a statement followed by three Assumptions I, II and III. Find out which assumption(s) is implicit.
    Statement:
    “We do not want you to see our product in newspaper, visit our shop to get a full view” – an advertisement.
    Assumptions:
    (I) People generally decide to purchase any product after seeing the name in the advertisement.
    (II) Uncommon appeal may attract the customers.
    (III) People may come to see the product.

    1. None is implicit
    2. Only I and II are implicit
    3. Only II and III are implicit
    4. All are implicit

    Answer:

    Only II and III are implicit 
  3. Study the statement(s) and the conclusions and select the correct option.
    Statement :
    Many people living in communist States shared the view that ideas were not the real issue. “Capitalism is the exploitation of man by man”, ran an old joke. “Under communism, it is exactly the opposite”.
    Conclusions:
    (I) According to the joke, communism is an exploitation of man by man.
    (II) Some people in communist States believe that communism was not a great improvement on capitalism.

    1. Only conclusion one follows
    2. Only conclusion II follows
    3. Both the conclusion I and II follows
    4. Neither I nor II follows

    Answer:

    Both the conclusion I and II follows 
  4. Study the statement(s) and the conclusions and select the correct option.
    Statement :
    The minimum qualification for this job is graduation. However, the candidates who have appeared for the final year of graduation can also apply.
    Conclusions:
    (I) All candidates who have yet to graduate will be there in the list of selected candidates.
    (II) All candidates having graduation as their minimum qualification will be there in the list of selected candidates

    1. Only conclusion one follows
    2. Only conclusion II follows
    3. Both the conclusion I and II follows
    4. Neither I nor II follows

    Answer:

    Only conclusion II follows 
  5. Study the statement(s) and the conclusions and select the correct option.
    Statement:
    Many Non Government Organisations (NGO’s) are engaged in the task of getting social justice to those who are exploited.
    Conclusions:
    (I) Social justice is extremely important for people.
    (II) Government has not been able to bring social justice to people.

    1. Conclusion I follows.
    2. Conclusion II follows
    3. Either Conclusion I or II follows
    4. Neither conclusion I nor II follows
    5. Both conclusion I and II follows

    Answer:

    Conclusion I follows. 
  6. Choose the right answer.
    From the given choices select the odd man out

    1. 24
    2. 12
    3. 36
    4. 27
    5. 48

    Answer:

    27 
  7. Choose the right answer.
    From the given choices select the odd man out

    1. 63
    2. 45
    3. 81
    4. 27
    5. 38

    Answer:

    38 
  8. Choose the right answer.
    From the given choices select the odd man out

    1. aaa b FG
    2. bbb c GH
    3. hhh i MN
    4. ddd c HI
    5. fff g KL

    Answer:

    ddd c HI 
  9. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument.
    Should India produce sophisticated nuclear weapons?
    Arguments:
    (I) Yes, India’s enemies are improving their own weapons.
    (II) No, it will be contrary to our policy to maintain peace in the world.

    1. Only agrument I is strong.
    2. Only argument II is strong.
    3. Either I or II is strong.
    4. Neither I nor II is strong.
    5. Both I and II are strong.

    Answer:

    Only agrument I is strong. 
  10. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument.
    Should there be a total ban on all tobacco products in India?
    Arguments:
    (I) No, this will render a large number of people jobless.
    (II) No, the government will lose huge amount of money as it will not be earned by way of taxes on these products.

    1. Only agrument I is strong.
    2. Only argument II is strong.
    3. Either I or II is strong.
    4. Neither I nor II is strong.
    5. Both I and II are strong.

    Answer:

    Neither I nor II is strong. 
  11. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument.
    Should the retirement age of all government employees in India be made 55 years ?
    Arguments:
    (I) Yes, this will help government to offer employment to youth at lower cost and with higher productivity.
    (II) No, the Government will be deprived of the expertise of the experienced employees and this will have adverse effect on productivity.

    1. Only agrument I is strong.
    2. Only argument II is strong.
    3. Either I or II is strong.
    4. Neither I nor II is strong.
    5. Both I and II are strong.

    Answer:

    Both I and II are strong 
  12. Select the right option from the given alternatives
    If A # B means A is father of B; A $ B means A is mother of B, A @ B means A is sister of B, then how is B related to X in X $ K # A @ B?

    1. Grandson
    2. Grand-daughter
    3. Nephew
    4. Data Inadequate

    Answer:

    Data Inadequate 
  13. Select the right option from the given alternatives
    Introducing Sarita, Meena, said, “She is the only daughter of my father’s only daughter”. How is Meena related to Sarita?

    1. Niece
    2. Cousin
    3. Aunt
    4. None of these

    Answer:

    None of these 
  14. Select the right option from the given alternatives
    Pointing to a girl, Arvind said “She is daughter of the only child of my father, ” How is Arvind’s wife related to that girl?

    1. Daughter
    2. Mother
    3. Aunt
    4. Sister
    5. None of these

    Answer:

    Mother 


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :

Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.