AMCAT Mock Paper | Logical Aptitude 2

This is an AMCAT model paper for Logical Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

  1. Select the right option from the given alternatives
    Aer walking 6 kms, I turned right and travelled a distance of 2 kms, then turned le and covered a distance of 10 km. In the end I was moving towards the north. Initially, what direction was I moving in?

    1. North
    2. South
    3. South-West
    4. North-East

    Answer:

    North 
  2. Select the right option from the given alternatives
    A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5 kms to the right and then travels 15 kms towards the right and finally travels 5 kms towards the east. How far is he from the starting place?

    1. 28.5 kms
    2. 11.5 kms
    3. 3 kms
    4. 5 kms

    Answer:

    3 kms 
  3. Select the right option from the given alternatives
    A watch shows 4.30. If the minute hand points to east, in what direction will the hour hand point?

    1. North-West
    2. South-East
    3. North-East
    4. North

    Answer:

    North-East 
  4. In the question a statement is followed by some courses of action. A course of action is a step or administrative decisions to be taken for improvement, follow-up, or further action in regard to the problem, policy, etc. You have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the given suggested course(s) of action logically follows for pursuing.
    Statement:
    The gulf between the rich and the poor is increasing in our country.
    Courses of Action :
    (I) This is one of the features of free market economy which is a part of our mixed economy. None can help it.
    (II) The government must work earnestly to improve the economic condition of the poor.

    1. Only I follows
    2. Only II follows
    3. Either I or II follows
    4. Neither I nor II follows
    5. Both I and II follow

    Answer:

    Only II follows 
  5. In the question a statement is followed by some courses of action. A course of action is a step or administrative decisions to be taken for improvement, follow-up, or further action in regard to the problem, policy, etc. You have to assume everything in the statement to be true and
    then decide which of the given suggested course(s) of action logically follows for pursuing.
    Statement:
    Since its launching in 1981, Vayudoot has so fare accumulated losses amounting to Rs. 153 crore during the last ten years.
    Courses of Action :
    (I) Vayudoot should be directed to reduce wasteful expenditure and to increase passenger fare.
    (II) An amount of about Rs. 300 crore should be provided to Vayudoot to make the airline economically viable

    1. Only I follows
    2. Only II follows
    3. Either I or II follows
    4. Neither I nor II follows
    5. Both I and II follow

    Answer:

    Only I follows 
  6. From the given choices select the odd man out:
    1. SMS
    2. E mail
    3. MMS
    4. Log On
    5. FAX

    Answer:

    Log On 
  7. From the given choices select the odd man out:
    1. Thyroid
    2. Prostate
    3. Pituitary
    4. Bile
    5. Pancreas

    Answer:

    Bile 
  8. From the given choices select the odd man out:
    1. Prune
    2. Seed
    3. Bulb
    4. Graft
    5. Stem cutting

    Answer:

    Prune 
  9. The question contains some statements followed by some conclusions.Decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts.
    Statements:
    P: Some children are adults.
    Q: Some adults are not old
    Conclusions:
    (I) Some children are not old.
    (II) Some children are old.

    1. Only conclusion I follows
    2. Only conclusion II follows
    3. Either I or II follows
    4. Neither I nor II follows
    5. Both I and II follow

    Answer:

    Neither I nor II follows 
  10. The question contains some statements followed by some conclusions.Decide which of the given conclusions logically follow from the given
    statements, disregarding commonly known facts.
    Statements:
    P: Some bags are hot.
    Q: All hots are cakes.
    Conclusions:
    (I) All cakes are bags.
    (II) Some bags are cakes

    1. Only conclusion I follows
    2. Only conclusion II follows
    3. Either I or II follows
    4. Neither I nor II follows
    5. Both I and II follow

    Answer:

    Only conclusion II follows
  11. The question contains some statements followed by some conclusions.Decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts.
    Statements:
    P: All doctors are surgeons.
    Q: Some chemists are doctors
    Conclusions:
    (I) Some chemists are surgeons.
    (II) All surgeons are chemists.

    1. Only conclusion I follows
    2. Only conclusion II follows
    3. Either I or II follows
    4. Neither I nor II follows
    5. Both I and II follow

    Answer:

    Only conclusion I follows 
  12. The question shows a pair of words in which the first is related to the second in some way. It is followed by a single word which bears a similar relation to one of the given alternatives. Find the correct alternative to complete the analogy.
    Abjure : Adopt :: Forfeit : ?

    1. Squander
    2. Lavish
    3. Redeem
    4. Deposit

    Answer:

    Redeem 
  13. The question shows a pair of words in which the first is related to the second in some way. It is followed by a single word which bears a similar relation to one of the given alternatives. Find the correct alternative to complete the analogy.
    Electrical Engineers : Grid :: Cosmologists : ?

    1. Group
    2. Faculty
    3. Galaxy
    4. Syndicate

    Answer:

    Galaxy 
  14. The question shows a pair of words which are related to each other in some way. Select that pair that expresses the relationship that is most
    similar to the given pair.
    Monolith : Rock :: ?

    1. Continent : Ocean
    2. Tor : Lea
    3. Grain : Sand
    4. Cataract : Waterfall

    Answer:

    Cataract : Waterfall 


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :

Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.