AMCAT Mock Paper | Logical Aptitude 4

This is an AMCAT model paper for Logical Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

  1. Select the right option from the given alternatives
    Seema told Sanjiv, “The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother-in-law of my friend’s mother.” How is the girl related to Seema’s friend?

    1. Niece
    2. Friend
    3. Aunt
    4. Cousin

    Answer:

    Cousin 
  2. Select the right option from the given alternatives:-
    Rohan is walking towards west .He takes three turns while walking, all at an (internal) angle of 45 degree towards right, right and left. What direction is he facing now?

    1. North-East
    2. South-East
    3. East
    4. West

    Answer:

    North-East 
  3. Select the right option from the given alternatives
    Radha is walking towards the East. What direction she should not follow if she should walk towards North?

    1. Right, Right, Left, Right, Right
    2. Right, Right, Left, Left, Left
    3. Right, Right, Right
    4. Right, Left, Right, Left

    Answer:

    Right, Left, Right, Left 
  4. Select the right option from the given alternatives
    If all directions are changed in the manner that north becomes south and vice-versa, then North-West will be:

    1. North-East
    2. South-West
    3. None of these
    4. South-East

    Answer:

    South-East 
  5. In the question a statement is followed by some courses of action. A course of action is a step or administrative decisions to be taken for improvement, follow-up, or further action in regard to the problem, policy, etc. You have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the given suggested course(s) of action logically follows for pursuing.
    Statement :
    ‘Despite family planning programmes, the rate of growth of population in our country is the highest in the world. We are likely to achieve the dubious distinction of being the most populated country in the world, by 2045’ – a survey.
    Courses of Action :
    (I) The family planning programmes should be abandoned.
    (II) Those who have more than two children should be forced disincentives like more tax etc.

    1. Only I follows
    2. Only II follows
    3. Either I or II follows
    4. Neither I nor II follows
    5. Both I and II follow.

    Answer:

    Neither I nor II follows 
  6. In the question a statement is followed by some courses of action. A course of action is a step or administrative decisions to be taken for improvement, follow-up, or further action in regard to the problem, policy, etc. You have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the given suggested course(s) of action logically follows for pursuing.
    Statement:
    The eligibility for appearing for Common Entrance Test (CET) for engineering in state ‘M’ is now raised to 60% from earlier 50% at HSC examination.
    Courses of action:
    (I) Many candidates from state ‘M’ may not appear for CET this year and may appear from CET examination of other states.
    (II) At pre-examination screening candidate obtaining less than 60% at HSC will have to be eliminated.

    1. Only course of action I follows.
    2. Only course of action II follows
    3. Either course of action I or II follows.
    4. Neither course of action I nor II follows.
    5. Both courses of action follows.

    Answer:

    Only course of action II follows 
  7. In the question a statement is followed by some courses of action. A course of action is a step or administrative decisions to be taken for improvement, follow-up, or further action in regard to the problem, policy, etc. You have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the given suggested course(s) of action logically follows for pursuing.
    Statement:
    A large number of students studying in municipal schools could not pass the Xth std., Board examinations causing frustration among the students and their parents.
    Courses of action:
    (I) The municipal authority should immediately fill up the teachers’ vacancies in the municipal schools.
    (II) The municipal authority should close down some of their schools and concentrate their attention on the remaining schools to improve the condition.

    1. Only course of action I follows.
    2. Only course of action II follows
    3. Either course of action I or II follows.
    4. Neither course of action I nor II follows.
    5. Both courses of action follows.

    Answer:

    Neither course of action I nor II follows 
  8. From the given choices select the odd man out:
    1. Mutation
    2. Will
    3. Registry
    4. Deed

    Answer:

    Mutation 
  9. From the given choices select the odd man out:
    1. Equator
    2. Tropic of Cancer
    3. Tropic of Capricorn
    4. Poles

    Answer:

    Poles 
  10. From the given choices select the odd man out:
    1. Molar
    2. Canine
    3. Enamel
    4. Incisors

    Answer:

    Enamel 
  11. The question contains some statements followed by some conclusions.Decide which of the given conclusions logically follow from the given
    statements, disregarding commonly known facts.
    Statements
    (a) No vest is shirt.
    (b) All shirts are jackets.
    Conclusions
    (I) All vests are jackets.
    (II) No vest is a jacket.
    (III) Some jackets are shirts.
    (IV) All jackets are shirts.

    1. Only I follows
    2. Only II follows
    3. Only III follows
    4. Only III and IV follows
    5. None follow.

    Answer:

    Only III follows 
  12. The question contains some statements followed by some conclusions.Decide which of the given conclusions logically follow from the given
    statements, disregarding commonly known facts.
    Statements
    (a) Some officers are honest.
    (b) Reddy is an officer.
    Conclusions
    (I) Some officers are dishonest.
    (II) Reddy is honest.
    (III) Reddy is dishonest.
    (IV) Officer are usually honest.

    1. Only I follows
    2. Only I and II follows
    3. Only II follows
    4. None follows
    5. All follow

    Answer:

    Only I follows 
  13. The question shows a pair of words which are related to each other in some way. Select that pair that expresses the relationship that is most similar to the given pair.
    Abduct : Kidnap :: ?

    1. Pilfer : Steal
    2. Derail : Further
    3. Jump: Enjoy
    4. Clarify : Cuneal

    Answer:

    Pilfer : Steal 
  14. A group of three words are given, which are interconnected in some way. Find a similar relationship from the given options.
    Conductor : Orchestra : Symphony

    1. Judge : Convict : Justice
    2. Player : Opponent : Game
    3. Author : Book : Magazine
    4. Teacher : Class : Lesson

    Answer:

    Teacher : Class : Lesson 


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :

Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.