AMCAT Mock Paper | Verbal Aptitude 3

This is an AMCAT model paper for Verbal Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

  1. In the question each passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences have been removed and jumbled up. These are labelled P, Q, R and S. Select the proper order for the four sentences. :
    S1: I keep on flapping my
    big ears all day.
    S6: Am I not a smart, intelligent elephant?
    P: They also fear that I will flap them all away.
    Q: But children wonder why I flap them so.
    R: I flap them so to make sure they are safely there on either side of my head.
    S: But I know what I am doing.

    1. SRQP
    2. QPSR
    3. QPRS
    4. PSRQ

    Answer:

    QPSR 
  2. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    MENDACIOUS

    1. Full of confidence
    2. False
    3. Encouraging
    4. Provocative

    Answer:

    False 
  3. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    ADMONISH

    1. Punish
    2. Curse
    3. Dismiss
    4. Reprimand

    Answer:

    Reprimand 
  4. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    CORPULENT

    1. Lean
    2. Gaunt
    3. Emaciated
    4. Obese

    Answer:

    Obese 
  5. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    GRATIFY
    A.
    B.
    C.
    ? D.

    1. Appreciate
    2. Frank
    3. Indulge
    4. Pacify

    Answer:

    Pacify 
  6. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word. :
    IRREVERENT (OPPOSITE)

    1. related
    2. mischievous
    3. respective
    4. pious
    5. violent

    Answer:

    pious 
  7. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word. :
    JAUNTY
    (OPPOSITE)

    1. youthful
    2. ruddy
    3. strong
    4. unravelled
    5. sedate

    Answer:

    sedate 
  8. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word. :
    LEVITY
    (OPPOSITE)

    1. bridge
    2. dam
    3. praise
    4. blame
    5. solemnity

    Answer:

    solemnity 
  9. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word . :
    UNSEEMLY
    (OPPOSITE)

    1. effortless
    2. proper
    3. conducive
    4. pointed
    5. informative

    Answer:

    proper 
  10. Passage for Q10-Q14:
    Shortly after September 11, 2001, the United States began requesting additional financial information about persons of interest by subpoenaing records located at the SWIFT banking consortium. SWIFT, which routes trillions of dollars a day, faced an ethical dilemma: fight the subpoenas in order to protect member privacy and the group’s reputation for the highest level of confidentiality, or, comply and provide information about thousands of financial communications in the hope that lives will be saved. SWIFT decided to comply in secret, but in late June 2006, four major U.S. newspapers disclosed SWIFT’s compliance. This sparked a heated public debate over the ethics of SWIFT’s decision to reveal ostensibly confidential financial communications.

    Analyzing the situation in hindsight, three ethical justifications existed for not complying with the Treasury Department’s requests. First, SWIFT needed to uphold its long-standing values of confidentiality, non-disclosure, and institutional trust. The second ethical reason against SWIFT’s involvement came with inadequate government oversight as the Treasury Department failed to construct necessary safeguards to ensure the privacy of the data. Third, international law must be upheld and one could argue quite strongly that the government’s use of data breached some parts of international law.

    Although SWIFT executives undoubtedly considered the aforementioned reasons for rejecting the government’s subpoena, three ethical justifications for complying existed. First, it could be argued that the program was legal because the United States government possesses the authority to subpoena records stored within its territory and SWIFT maintained many of its records in Virginia. Second, it is entirely possible that complying with the government’s subpoena thwarted another catastrophic terrorist attack that would have cost lives and dollars. Third, cooperating with the government did not explicitly violate any SWIFT policies due to the presence of a valid subpoena. However, the extent of cooperation certainly surprised many financial institutions and sparked some outrage and debate within the financial community.

    While SWIFT had compelling arguments both for agreeing and refusing to cooperate with the U.S. government program, even in hindsight, it is impossible to judge with certitude the wisdom and ethics of SWIFT’s decision to cooperate as we still lack answers to important questions such as: what information did the government want? What promises did the government make about data confidentially? What, if any, potentially impending threats did the government present to justify its need for data?

  11. Which of the following can be inferred from the passage above?
    1. No clear cut answer as to the legality of SWIFT’s cooperation existed
    2. SWIFT failed to adequately consult its legal sta before deciding to cooperate
    3. The volume of money routed through SWIFT declined after its cooperation became public
    4. U.S. authorities threatened criminal charges if SWIFT refused their subpoenas
    5. Treasury Department officials objected to the publication of information about its classified program

    Answer:

    No clear cut answer as to the legality of SWIFT's cooperation existed 
  12. Inferring from the passage, which of the following constituted an ethical justification for SWIFT complying with the government?
    1. The U.S. government can subpoena information that pertains to its citizens
    2. SWIFT executives believed another catastrophic attack was imminent
    3. Providing data to the government based upon a valid subpoena did not explicitly violate SWIFT policy
    4. Despite ostensibly poor oversight, senior Treasury Department officials assured SWIFT that data would be kept confidential
    5. U.S. officials told SWIFT officials exactly why Treasury needed the information

    Answer:

    Providing data to the government based upon a valid subpoena did not explicitly violate SWIFT policy 
  13. Question 23 of 25 ? You did not attempt this Question.
    The author suggests which of the following is the most appropriate conclusion of an analysis of the ethics of SWIFT’s decision?

    1. SWIFT acted inappropriately as it compromised its long-standing values of integrity, privacy, and confidentiality
    2. SWIFT’s actions cannot be judged with perspicuity as answers to important questions are still unknown
    3. SWIFT acted properly as it complied with the requests of a sovereign government in an attempt to save lives
    4. SWIFT’s actions endangered the flow of commerce by sparking public outrage at an important institution
    5. SWIFT’s actions were appropriate initially, yet should have been discontinued prior to June 2006

    Answer:

    SWIFT's actions cannot be judged with perspicuity as answers to important questions are still unknown 
  14. According to the passage, each of the following describes SWIFT except:
    1. Had data stored in Virginia
    2. Valued confidentiality and non-disclosure
    3. Routes trillions of dollars a day
    4. Composed of a consortium of banks
    5. After over a month of deliberation, complied with the government’s subpoena

    Answer:

    After over a month of deliberation, complied with the government's subpoena 

    Explanation:

    A. The third paragraph states that “SWIFT maintained many of its records in Virginia”
    B. The second paragraph states that “SWIFT needed to uphold its long-standing values of confidentiality, non-disclosure, and institutional trust”
    C. The first paragraph states: “SWIFT, which routes trillions of dollars a day, faced…”
    D. The first paragraph describes the “SWIFT banking consortium”
    E. The text provides no information about SWIFT’s deliberation process or the amount of time that elapsed before it cooperated. The text does not even mention the date that SWIFT decided to cooperate.

  15. The author implies that which of the following most likely occurred as a result of the news stories that ran in June 2006:
    1. U.S. government officials decried the leaking of classified information
    2. SWIFT executives conducted a thorough internal review to assess the legality of SWIFT’s actions
    3. Some foreign members of the SWIFT consortium demanded answers from SWIFT’s executives
    4. Many members of the public and financial community debated SWIFT’s decision
    5. Financial data and transactions slowed as a result of the publication of SWIFT’s cooperation

    Answer:

    Financial data and transactions slowed as a result of the publication of SWIFT's cooperation 
  16. Select the correct option that fills the blank(s) to make the sentence meaningfully complete. :
    When Shankar remembered his wife long dead he was moved ______ tears.

    1. For
    2. With
    3. To
    4. Through
    5. Off

    Answer:

    To 
  17. Select the correct option that fills the blank(s) to make the sentence meaningfully complete. :
    The protracted illness has reduced him _______ skeleton.

    1. Till
    2. Round
    3. Through
    4. To
    5. From

    Answer:

    To 
  18. Select the correct option that fills the blank(s) to make the sentence meaningfully complete. :
    Social psychology studies ________ the behaviour of human groups organised or unorganised.

    1. With
    2. Of
    3. In
    4. About
    5. None of these

    Answer:

    None of these 
  19. Select the correct option that fills the blank(s) to make the sentence meaningfully complete. :
    Because she had a reputation for ______ we were surprised and pleased when she greeted us so ______.

    1. insolence, irately
    2. insouciance, cordially
    3. graciousness, amiably
    4. arrogance, disdainfully
    5. querulousness, affably

    Answer:

    querulousness, affably 


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :

Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.