AMCAT Mock Paper | Quantitative Aptitude 1

This is an AMCAT model paper for Quantitative Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

  1. Simplify {(3 * 2.333 + 2)/3} / (1/10 of 100 + 4.8181).
    1. 297/10377
    2. 188/121
    3. 21/34
    4. 33/163

    Answer:

    33/163
  2. In how many ways can 6 lottery tickets be distributed among 4 di erent people, if all of the four different people can get any number of tickets?
    1. 6C4
    2. 46
    3. 6P4
    4. 64

    Answer:

    46
  3. A television manufacturing company has decided to increase the sale to beat the economic slowdown. It decides to reduce the price of television sets by 25% as a result of which the sales increased by 20%. What is the effect on the total revenue of the company?
    1. Decreased by 20%
    2. Increased by 20%
    3. Increased by 10%
    4. Decreased by 10%

    Answer:

    Decreased by 10%
  4. Simple interest on an amount at 4% per annum for 13 months is more than the simple interest on the same sum for 8 months at 6% per annum by Rs. 40. What is the principal amount?
    1. 3600
    2. 12000
    3. 4800
    4. 24000

    Answer:

    12000
  5. Ravi has a bag full of 10 Nestle and 5 Cadbury chocolates. Out of these, he draws two chocolates. What is the probability that he would get at least one Nestle chocolate?
    1. 19/21
    2. 3/7
    3. 2/21
    4. 1/3

    Answer:

    19/21
  6. The value of y in logy1369y = 3 is:
    1. 33
    2. 35
    3. 37
    4. 39

    Answer:

    37
  7. The causes of productivity loss are to be written around a circle in the annual report. In how many ways can an analyst write them around the circle, if the number of causes is 5?
    1. 5!
    2. 5C5
    3. 5P5
    4. 4!
    5. 4C4

    Answer:

    4!
  8. What is the least perfect square, which is divisible by 24, 30 and 60?
    1. 1600
    2. 3600
    3. 14400
    4. 32400

    Answer:

    3600
  9. If LCM and HCF of two numbers are 294 and 49 respectively, product of two numbers can be expressed as:
    1. 2 x 3 x 74
    2. 22 x 32 x 72
    3. 24 x 32 x 7
    4. 22 x 34 x 7

    Answer:

    2 x 3 x 74
  10. Find the greatest number that divides 125, 218, 280 and 342 so as to leave the same remainder in each case.
    1. 37
    2. 35
    3. 33
    4. 31

    Answer:

    31
  11. A salesman has the liberty to sell a hair dryer in his store at a price between Rs. 300 and Rs. 700. Profit earned by selling the hair dryer for Rs. 650 is twice the loss incurred when it is sold for Rs. 350. What is the cost price of the hair dryer?
    1. 550
    2. 450
    3. 350
    4. 150

    Answer:

    450
  12. Which of the following is greatest among the four given values of x?
    1. x = &sqrt;15
    2. x = 3&sqrt;25
    3. x = 4&sqrt;125
    4. x = 12&sqrt;625

    Answer:

    x = 12&sqrt;625
  13. An aeroplane flies along the sides of an equilateral triangle with speed of 300 km/hr, 200 km/hr, 240 km/hr. The average speed of the plane while flying around the triangle is:
    1. 250 km/hr
    2. 275 km/hr
    3. 200 km/hr
    4. 240 km/hr

    Answer:

    240 km/hr
  14. Three successive discounts of 6%, 10%, 15% are equal to a single discount of
    1. 25%
    2. 28.9%
    3. 30%
    4. 31%
    5. 28.09%

    Answer:

    28.09%
  15. A certain sum of money amounts to Rs. 2, 500 in a span of 5 years and further to Rs. 3, 000 in a span of 7 years at simple interest. The sum is:
    1. 1000
    2. 1200
    3. 1050
    4. 1250

    Answer:

    1250
  16. What are the values for X & Y in 72X23Y for it to be perfectly divisible by 88?
    1. X = 1 & Y = 5
    2. X = 7 & Y = 5
    3. X = 3 & Y = 2
    4. X = 7 & Y = 2

    Answer:

    X = 7 & Y = 2


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.