AMCAT Mock Paper | Verbal Aptitude 1

This is an AMCAT model paper for Verbal Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in AMCAT exams and also strictly follows the pattern of questions asked in AMCAT papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the AMCAT Exam.

  1. Select the correct option that fills the blank to make the sentence meaningfully complete. :
    He ______ in wearing the oldfashioned coat inspite of his wife’s disapproval.

    1. insists
    2. persists
    3. desists
    4. resists

    Answer:

    persists 
  2. Select the correct option that fills the blank to make the sentence meaningfully complete. :
    Monika is quite intelligent but rather _______.

    1. idealistic
    2. generous
    3. lazy
    4. optimistic

    Answer:

    lazy 
  3. Select the correct option that fills the blank to make the sentence meaningfully complete. :
    The boy fell _______ the bicycle.

    1. of
    2. off
    3. from
    4. under

    Answer:

    off 
  4. Select the correct option that fills the blank to make the sentence meaningfully complete. :
    Ravi put ________ the light and slept

    1. for
    2. down
    3. in
    4. out

    Answer:

    out 
  5. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’.(Ignore – the errors of punctuation, if any):
    (A) I had hoped to have met him yesterday/(B) to discuss the matter with him/(C) but he was not in his house, and so I could not meet him./(D) No error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    A 
  6. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’.(Ignore – the errors of punctuation, if any):
    (A) The retiring principal asked his old pupils/ (B) to take the interest in the school/(C) after he has retired./(D) No error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    B 
  7. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’.(Ignore – the errors of punctuation, if any) :
    (A) Hemant persisted/(B) to do it/(C) in spite of my advice/(D) No error.

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    B 
  8. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’.(Ignore – the errors of punctuation, if any) :
    (A) With little patience/(B) you will be able to/(C) cross this hurdle./(D) No error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D

    Answer:

    A 
  9. Q. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to
    produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
    We have to
    P: as we see it
    Q: speak the truth
    R: there is falsehood and darkness
    S: even if all around us

    1. RQSP
    2. QRPS
    3. RSQP
    4. QPSR

    Answer:

    QPSR 
  10. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to
    produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
    It was
    P: in keeping with my mood
    Q: a so summer evening
    R: as I walked sedately
    S: in the direction of the new house

    1. SRPQ
    2. QRPS
    3. QPRS
    4. SQPR

    Answer:

    QPRS 
  11. In the question each passage consists of six sentences. The first and sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences have been removed and jumbled up. These are labelled P, Q, R and S. Select the proper order for the four sentences. :
    S1: Metals are today being replaced by polymers in many applications.
    S6: Many Indian Institutes of Science and Technology run special programmes on polymer science.
    P: Above all, they are cheaper and easier to process, making them a viable alternative to metals.
    Q: Polymers are essentially long chains of hydrocarbon molecules.
    R: Today polymers are as strong as metals.
    S: These have replaced the traditional chromium-plated metallic bumpers in cars.

    1. QRSP
    2. RSQP
    3. RQSP
    4. QRPS

    Answer:

    QRSP 
  12. In the question each passage consists of six sentences. The first and sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences
    have been removed and jumbled up. These are labelled P, Q, R and S. Select the proper order for the four sentences. : S1: The cooperative system of doing business is a good way of encouraging ordinary workers to work hard.
    S6: The main object is to maintain the interest of every member of the society and to ensure that the members participate actively in the
    projects of the society.
    P: If the society is to be well run, it is necessary to prevent insincere officials being elected to the committee which is solely responsible for the running of the business.
    Q: They get this from experienced and professional workers who are not only familiar with the cooperative system, but also with efficient methods of doing business.
    R: To a large extent, many cooperative societies need advice and guidance.
    S: The capital necessary to start a business venture is obtained by the workers’ contributions.

    1. SQPR
    2. PQSR
    3. SRQP
    4. PSRQ

    Answer:

     

    SQPR

  13. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    DISTANT

    1. Far
    2. Removed
    3. Reserved
    4. Separate

    Answer:

    Far 
  14. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word . :
    COZEN
    (OPPOSITE)

    1. amuse
    2. treat honestly
    3. prate
    4. shackle
    5. vilify

    Answer:

    treat honestly 
  15. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    LAMENT

    1. Complain
    2. Comment
    3. Condone
    4. Console

    Answer:

    Complain 
  16. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    WRETCHED

    1. Poor
    2. Foolish
    3. Insane
    4. Strained

    Answer:

    Poor 
  17. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word. :
    RESTRAINT

    1. Hindrance
    2. Repression
    3. Obstacle
    4. Restriction

    Answer:

    Restriction 
  18. Select the option that is most nearly OPPOSITE in meaning to the given word . :
    CHAFFING
    (OPPOSITE)

    1. achieving
    2. serious
    3. capitalistic
    4. sneezing
    5. expensive

    Answer:

    serious 


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.