Open In App
Related Articles

MS Office MCQ for Competitive Exams

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report

MS office is the basic topic and needs attention as 3-4 questions are asked in the banking sector exams. Solving and go through with more number of question is the best way to get more marks in exams. So, let us exercise set of practice questions for the topic Microsoft office. 

 

Ques 1.  What is placed at the left of the horizontal bar?

(a) Home 

(b) Indicators

(c) Ctrl + Tab

(d) View buttons

(e) None of the above

Answer: Option d 

Explanation:

View buttons are placed at the left of the horizontal bar. View buttons are those which help in changing the features of how the presentation or document appears. 
 

Ques 2. Where on the MS Word screen you can locate the horizontal split bar?

(a) On the vertical scroll bar’s top

(b) On the vertical scroll bar’s bottom

(c) The horizontal scroll bar’s left side

(d) the horizontal scroll bar’s right side

(e) None of the above

Answer: Option a

Explanation:

The horizontal split bar on the MS Word screen is located above the vertical scroll bar. 

 

Ques 3. Which of the following alignment cannot be placed where the tab stops?

(a) Decimal Alignment

(b) Center Alignment

(c) Bar Alignment

(d) Justify Alignment

(e) None of the above

Answer: Option d

Explanation:

When the Tab key is pushed, the cursor (or insertion point) would halt at the tab stop. Users can align text in a document at precise points by using tab stops. The length of the indent used at the start of a line or paragraph is defined by a tab stop. Therefore justify alignment is not the place where the tab stops.

 

Ques 4. What purpose do bookmarks serve?

(a) To save the document in a specific location

(b) To save a website’s URL for future reference

(c) To use the document for search

(d) To save alignments as it is.

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

A bookmark serves as a placeholder for a web page so you can quickly access it without having to browse to it or conduct a search for it. 

 

Ques 5. Which function allows you to type straight quotations in place of smart quotes?

(a) Auto Correct as you type

(b) Auto Change as you type

(c) Auto Ignore as you type

(d) Auto Format as you type

(e) None of these

Answer: Option d

Explanation:

Smart quotes are employed to develop word or phrase-based actions in Microsoft Word and Microsoft Excel. Straight quotations automatically get formatted as we type.

 

Ques 6. What does Ctrl + D do?

(a) To add the dialogue folder

(b) Bookmark of the URL is added and also contents can be overwritten in Google sheets and Microsoft Excel

(c) To insert any subfolder in desktop

(d) To save any URL in the system

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

The ctrl + D  shortcut key is used for adding the URL in the bookmark. Ctrl+ D is also used as a shortcut in Microsoft Excel and Powerpoint to duplicate objects.

 

Ques 7. What does Ctrl + G do?

(a) Goto Tab is activated while the Find and Replace dialogue box is opened.

(b) With the Find Tab selected, launch the Find and Replace dialogue box.

(c) Activate the Replace tab to open the Find and Replace dialogue box.

(d) Launch the Goto Dialog box

(e) None of the above

Answer: Option a

Explanation:

Open the Find and Replace dialogue box and activate the Goto Tab by pressing Ctrl + G. The keyboard shortcut Ctrl+G, also known as Control+G, g, and C-g, is frequently used to navigate through the results of a search or jump to a particular line in a spreadsheet, text file, or document.

 

Ques 8. Shortcut Ctrl +H is used for :

(a) Activate the Insert Hyper Link Tab by opening the Insert Dialog box.

(b) Activate the Find and Replace dialogue box to display Access Tab

(c) With the Find Tab selected, launch the Find and Replace dialogue box.

(d) opens the find and replace tool that lets you search for a character, word or phrase and replace it with something else.

(e) None of the above

Answer: Option d

Explanation:

Shortcut ctrl + H is used for opening the find and replace tool option which lets users to search for the character word or phrase and then replace it with something else. The following figure will help to understand a lot better how this option works.
 

 

 

Ques 9. Which of the following can be looked at using the find tab?

(a) format

(b) characters

(c) symbol

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option d

Explanation:

You may look up characters, words, and phrases using the Find tab.  If you’re in Reading View, click Edit Document > Edit in the Word Web App to change to Editing View. 

 

Ques 10. Which page’s header or footer is printed automatically?

(a) on the first page

(b) on the last page

(c) on alternate page

(d) every page

(e) None of the above

Answer: Option d

Explanation:

In MS Word, the header or footer is printed by default on each page.

 

Ques 11. Which of these toolbars allows you to alter the fonts’ sizes?

(a) Standard

(b) Formatting

(c) Options

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

Text formatting is done using a toolbar called the formatting toolbar.
 

Ques 12. Which of the following function key is used for doing the spelling check?

(a) F2

(b) F4

(c) F7

(d) F9

(e) None of the above

Answer: Option c

Explanation:

F7 is the function key that is used for doing the spelling check and other changes in grammatical errors.

 

Ques 13. By which of the following option navigation, a sound file can be added to a word document?

(a) From insert -> sound menu option

(b) From insert -> object menu option

(c) From insert -> subject menu option

(d) From insert -> file menu option

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

A sound file can be added to a word document in Word 2003 and prior versions through the insert > object menu option. 
 

Ques 14. How many columns can you insert into a Word document at most?

(a) 45

(b) 50

(c) 63

(d) 65

Answer: Option c

Explanation: 

The maximum number of columns you can have in a Word document is 63, which you can put as a table in Microsoft Word.

 

Ques 15. What are the sizes of fonts available on the formatting toolbar?

(a) Smallest 8 and Largest 70

(b) Smallest 5 and Largest 72

(c) Smallest 8 and Largest 72

(d) Smallest 5 and Largest 70

(e) None of the above

Answer: Option c

Explanation:

 The fonts are of size 8,9,10,11, 12,14, 16, 18, 20, 22, 24, 36, 48 and 72.

 

Ques 16. How to implement page breaks in a document?

(a) By pressing enter at the end of the document

(b)  By pressing the page break tab in the insert option 

(c) Put the cursor at the end of the page and then click enter

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

First, we put the cursor at the end of the page and then we go to the insert option which is located after the Home tab in the taskbar of MS word then we press the page break and then the next page is there.

 

Ques 17. Define Macro?

(a) If you require them, little add-on programs can be installed later.

(b) High-level programming language type

(c) Low-level programming language type

(d) Small programs made in MS Word using VBA to automate tedious activities

(e) None of the above

Answer: Option d

Explanation:

An automated input sequence known as a macro replicates keystrokes or mouse movements. In word processing and spreadsheet programs like Microsoft Excel, a macro is frequently used to replace a sequence of repetitive keyboard and mouse activities.  Rightly so, as in option, these are small programs made in MS word using VBA to automate tedious activities.

 

Ques 18. Which of the following can create a vertical divide between columns?

(a) Margin

(b) Header

(c) Orientation

(d) Gutter

(e) None of the above

Answer: Option A

Explanation:

Margin is the vertical separation between columns. These must be placed whenever required in a document.

 

Ques 19. A document’s typeface can be changed by selecting the following menu item:

(a) Edit

(b) View

(c) Tools

(d) Format

(e) None of the above

Answer: Option d

Explanation:

A document’s typeface can be changed using the Format menu. To access the Font dialogue box, select Format > Font > Font style. Choose your preferred font and size.

 

Ques 20. What do we do to autofit the width of the column?

(a) Double-click the left edge of the column.

(b) Right-click twice on the column’s edge.

(c) Click twice on the column header.

(d) Both a and c

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation: 

To autofit the width of the column we right-click twice on the column’s edge. To autofit one column we shall position the mouse pointer over the right border of the column heading until the double-headed arrow appears and then click the border. 
 



Last Updated : 25 Nov, 2022
Like Article
Save Article
Previous
Next
Share your thoughts in the comments
Similar Reads