Open In App
Related Articles

Alphanumeric Series Reasoning Questions and Answers

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report

Alphanumeric series is formed by combining both alphabets and numbers. Alphanumeric series sometimes include symbols such as @,&,#, etc. So we can say that the Alphanumeric series is the combination of alphabets, numbers and symbols. This is an important topic that needs to be covered for the Logical Reasoning section of the Aptitude test asked in the competitive examinations.

Here are some Alphanumeric series Questions and Answers which will make your concept more strong. So let us start practicing by going through the following questions.

Alphanumeric-Series-Reasoning-Questions-and-Answers-(1)

Tips & Tricks To Solve Alphanumeric Questions

To solve Alphanumeric Questions, follow the tips and tricks given below:

  1. For missing series: When a series with a pattern is given containing alphabets and numbers. The candidate is asked to find the missing number in the blank space. 
  2. For Alphabet-Number-Symbol Series: A series with alphabets, number and different types of symbols (like &, *, $, etc.) are given and questions are formed on it. 
  3. Alphabetic Series: This type of Series only contains English Alphabets set in a particular pattern. No numbers or symbols are used here. 
  4. Numerical Series: This type of Series only contains numbers, arranged in a specific pattern. Questions based on this type is usually asked in the form of rearrangement of numbers in ascending, descending or any other order.

Sample Questions on Alphanumeric Series

Direction (1-5): Answer the following questions based on the arrangement given below: 

Q1. If the symbols followed by consonants interchange their positions within the group, then which element is third from the right end? 
B @ C 7 N R % 5 $ G 6 K M & 4 S # P U 5 

(a) U 
(b) # 
(c) P 
(d) 5 
(e)  None of these

Answer: b
Explanation:-
Given series – B @ C 7 N R % 5 $ G 6 K M & 4 S # P U 5 
After operation – B C @ 7 N R % 5 G $ 6 K M & 4 S P # U 5
So, third element from the right end = #

Q2. Based on the given arrangement which of the following groups should be next?
BC7   R5$   6M&?

(a) N5G
(b) KS# 
(c) SPU 
(d) C4H 
(e) 4SP

Answer: c
Explanation:-
Given series – B @ C 7 N R % 5 $ G 6 K M & 4 S # P U 5 
So, SPU is the correct answer.

Q3. Which of the following is second to the left of the twelfth from the right end if all the symbols are dropped? 

(a) F 
(b) C
(c) 7 
(d) M 
(e) None of these

Answer: b
Explanation:-
Given series – B @ C 7 N R % 5 $ G 6 K M & 4 S # P U 5 
After dropping symbols – B C 7 N R 5 G 6 K M 4 S P U 5
So, 12th from the right end – N
Hence, second to the left of N is C.

Q4. If the numbers which are preceded by letters interchanged their positions and those letters were changed to the next letter in the alphabetical series, then which of the following elements are the fourth from the left end and the eleventh from the right end? 

(a) F and 7 
(b) 6 and D 
(c) A and $ 
(d) D and 6 
(e) None of these

Answer: d
Explanation:-
Given series – B @ C 7 N R % 5 $ G 6 K M & 4 S # P U 5 
After operation – B @ 7 C N R % 5 $ 6 G K M & 4 S # P 5 U
After changing – B @ 7 D N R % 5 $ 6 H K M & 4 S # P 5 V
So, fourth from the left end and eleventh from the right end – D and 6
Therefore, option d is the correct answer.

Q5. How many letters are there which are preceded by a symbol and followed by a number within the group in the given arrangement? 

(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
(e) More than three

Answer: c
Explanation:-
Given series – B @ C 7 N R % 5 $ G 6 K M & 4 S # P U 5 
So, there are two letters (@C7, $G6). Therefore option c is the correct answer.

Direction (6-10): Study the following digit-letter-symbol sequence carefully and answer the questions given below. 

Q6. If all the digits are dropped, which of the following is third to the right of the eleventh from the right end? 
* E 7 O & 6 ^ 4 Z 5 * 3 9 T ! D # 2 $ U

(a) ^ 
(b) 8 
(c) Z 
(d) & 
(e) T

Answer: c
Explanation:- 
Given Series – * E 7 O & 6 ^ 4 Z 5 * 3 9 T ! D # 2 $ U
After dropping digits – * E O & ^ Z * T ! D # $ U
So, eleventh from the right end – O
Therefore, third to the right of O – Z

Q7. What is the 7th element to the left of the element that is 9th from the right end? 

(a) & 
(b) C 
(c) 2 
(d) #
(e) $

Answer: a
Explanation:-
Given Series – * E 7 O & 6 ^ 4 Z 5 * 3 9 T ! D # 2 $ U
9th from the right end – 3
So, the 7th element to the left of 3 – &
Hence, option a) is the correct answer.

Q8. How many digits are there which are preceded by a symbol and followed by a letter? 

(a) 0 
(b) 1 
(c) 2 
(d) 3 
(e) More than 3

Answer: b
Explanation:- 
Given Series – * E 7 O & 6 ^ 4 Z 5 * 3 9 T ! D # 2 $ U
So, there is one digit (4). Hence, option (b) is the correct answer.

Q9. If all the symbols are removed then what will be the element which is 9th from the left? 

(a) 4 
(b) 7 
(c) 1 
(d) 9 
(e) None of the above

Answer: d
Explanation:-
Given Series – * E 7 O & 6 ^ 4 Z 5 * 3 9 T ! D # 2 $ U
After dropping symbols – E 7 O 6 4 Z 5 3 9 T D 2 U
So, 9th from the left end – 9
Hence, option (d) is the correct answer.

Q10. If all the digits are arranged in decreasing order from the left, how many digits will have their positions unchanged? 

(a) 0 
(b) 1 
(c) 2 
(d) 3 
(e) More than 3

Answer: c
Explanation:-
Given Series – * E 7 O & 6 ^ 4 Z 5 * 3 9 T ! D # 2 $ U
After operation – * E 9 O & 7 ^ 6 Z 5 * 4 3 T ! D # 2 $ U
So, 2 digits that is 5 and 2 has not changed. Hence, option (c) is the correct answer.

Direction (11-15): Study the following digit-letter-symbol sequence carefully and answer the questions given below. 
Y Z # 8 F H 7 $ 3 M O & 9 7 G Q % K X @ 4 6 J I # D T S 8 $ 

Q11. What should come in place of the question mark in the following series? 
ZF#  7M$  &G9  %@K ? 

(a) JDI 
(b) 4I6 
(c) 6IJ 
(d) 6#J 
(e) None of these

Answer: d
Explanation:-
Given series – Y Z # 8 F H 7 $ 3 M O & 9 7 G Q % K X @ 4 6 J I # D T S 8 $ 
Therefore, option (d) is the correct answer.

Q12. How many such numbers are there in the given series which are immediately preceded or followed by a consonant? 

(a) Three 
(b) Four 
(c) More than five 
(d) Five 
(e) None of these

Answer: c
Explanation:-
Given series – Y Z # 8 F H 7 $ 3 M O & 9 7 G Q % K X @ 4 6 J I # D T S 8
So, there are six such numbers which are immediately preceded or followed by a consonant. Hence, option (c) is the correct answer.

Q13. If all the symbols are dropped from the series then which element will be fifth to the right of the one which is fourteenth from the right end of the new arrangement? 

(a) G 
(b) K 
(c) 4 
(d) X 
(e) None of these

Answer: d
Explanation:-
Given series – Y Z # 8 F H 7 $ 3 M O & 9 7 G Q % K X @ 4 6 J I # D T S 8 $ 
After dropping symbols – Y Z 8 F H 7 3 M O 9 7 G Q K X 4 6 J I D T S 8
So, fourteenth from the right end – 9
Then, fifth to the right of 9 – X
Hence, option (d) is the correct answer.

Q14. Which of the following element is 17th to the right of the one which is 24th from the right end of the given arrangement? 

(a) I 
(b) J 
(c) # 
(d) T 
(e) None of these

Answer: a
Explanation:-
Given series – Y Z # 8 F H 7 $ 3 M O & 9 7 G Q % K X @ 4 6 J I # D T S 8 $ 
So, 24th from the right end – 7
Then, 17th to the right of 7 – I
Hence, option (a) is the correct answer.

Q15. How many such symbols are there in the given series which are immediately preceded by a consonant but not immediately followed by a consonant? 

(a) Four 
(b) One 
(c) Three 
(d) Two 
(e) None of these

Answer: a
Explanation:-
Given series – Y Z # 8 F H 7 $ 3 M O & 9 7 G Q % K X @ 4 6 J I # D T S 8 $ 
So, there are four symbols. Hence, option (a) is the correct answer.

Direction (16-20): Study the following digit-letter-symbol sequence carefully and answer the questions given below.

 M Z 3 + T # & I H N % 8 $ J Q 1 L M * @ X R 6 4 # D F +

Q16. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is either immediately followed by a number or immediately preceded by a letter, but not both? 

(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
(e) More than 3

Answer: d
Explanation:-
Given Series – M Z 3 + T # & I H N % 8 $ J Q 1 L M * @ X R 6 4 # D F +
So, there are three symbols in the above arrangement. Hence, option (d) is the correct answer.

Q17. Four of the following five are alike in a certain way. Which one does not belong to the group? 

(a) 3 Z D F 
(b) # T 6 4 
(c) M T + 4 
(d) # I 6 X
(e) + # 3 D 

Answer: e
Explanation:-
Given Series – M Z 3 + T # & I H N % 8 $ J Q 1 L M * @ X R 6 4 # D F +
In all other groups, the 3rd and 4th elements occupy the same positions from the right in the given arrangement as the first and 2nd elements respectively from the left end.
Hence, option (e) is the correct answer.

Q18. 3 Z T is to & H % in the same way as Q J L is to? 

(a) X R * 
(b) * XM 
(c) @ * R 
(d) @ X L 
(e) None of these

Answer: b
Explanation:-
Given Series – M Z 3 + T # & I H N % 8 $ J Q 1 L M * @ X R 6 4 # D F +
In each pair, the 1st, 2nd and 3rd elements of the 1st term move 4, 7 and 1 step forward respectively to give the corresponding elements of the 2nd term.
Hence, option (b) is the correct answer.

Q19. How many such numbers are there each of which is either immediately followed by a symbol or immediately preceded by a letter, but not both? 

(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three
(e) More than three

Answer: e
Explanation:-
Given Series – M Z 3 + T # & I H N % 8 $ J Q 1 L M * @ X R 6 4 # D F +
Hence, there are four numbers. So, option (e) is the correct answer.

Q20. How many such letters are there, each of which is either immediately followed by a number or immediately preceded by a symbol but not both? 

(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
(e) More than 3

Answer: e
Explanation:-
Given Series – M Z 3 + T # & I H N % 8 $ J Q 1 L M * @ X R 6 4 # D F +
Hence, there are four letters which is either immediately followed by a number or immediately preceded by a symbol but not both. Therefore option (e) is the correct answer.



Last Updated : 08 Sep, 2023
Like Article
Save Article
Previous
Next
Share your thoughts in the comments
Similar Reads