Open In App
Related Articles

MCQ on Important Books and Authors

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report

In SSC, Banking, LIC, Railways, and other competitive exams, the General Awareness section plays an important role nowadays since it is a very scoring section. To score good marks students have to practice multiple choice questions on regular basis. Here we are providing important MCQs from “Important books and the Authors” section so that students keep practicing questions more and more and enhance their scores in upcoming exams. 

MCQ on Important Books and Authors :

Que 1. Who is the author of the book “India After Gandhi The History of the World’s Largest Democracy”? 
(a) Madhav Gandhi
(b) Ramachandra Guha
(c) Romila Thapar
(d) Sujit Mukherjee

Ans.(b) Ramachandra Guha
Explanation– Ramachandra Guha is the author of the book “India After Gandhi The History of the World’s Largest Democracy”.


Que 2. Which one of the below is not a novel written by R.K Narayan?
(a) Such a long journey
(b) Swami and friends
(c) The Bachelor of arts 
(d) The English teacher

Ans. (a) Such a long journey
Explanation-Such a long journey is written by Rohinton Mistry.


Que 3. Who is the author of the novel “2 states: The story of my marriage”?
(a) Chetan Bhagat 
(b) Ravindra Singh
(c) Sudeep Nagarkar 
(d) None of these

Ans. (a) Chetan Bhagat 
Explanation– Chetan Bhagat is the author of the book “2 states: The story of my marriage”.


Que 4. Which is the autobiography of A.P.J Abdul Kalam?
(a) My truth
(b) Wings of fire
(c) The story of my life
(d) None of these

Ans. (b) Wings of fire
Explanation– Wings of fire is the autobiography of A.P.J.Abdul Kalam.


Que 5. Who is the author of the novel “The Serpent and the Rope”?
(a)  Raja Rao
(b) Arundhati Roy
(c) Anita Desai
(d) Vikram Singh

Ans. (a) Raja Rao
Explanation– Raja Rao is the author of the novel “The Serpent and the Rope”.


Que 6. For which novel Nayantara Sahgal was awarded Sahitya Akademi Award for English?
(a) A Time to be Happy 
(b) The Day in Shadow
(c)  Rich Like Us 
(d) None of these

Ans. (c) Rich Like Us
Explanation– Rich Like Us novel Nayantara Sahgal was awarded Sahitya Akademi Award for English.


Que 7. Which is the First novel written by Ruskin Bond?
(a) Angry River
(b) Delhi is not Far
(c) The Room on the Roof
(d) The blue umbrella

Ans. (c) The Room on the Roof
Explanation– The Room on the Roof is the first novel written by Ruskin Bond.


Que 8. Who is the author of the novel “A Bend in the Ganges”?
(a) Manohar Malgonkar
(b)Amitav Ghosh 
(c) Salman Rushdie
(d) None of these

Ans.(a) Manohar Malgonkar
Explanation– Manohar Malgonkar is the author of the novel “A Bend in the Ganges”.


Que 9. Which one of the given books is written by Sunetra Gupta?
(a) Scholar Extraordinary
(b) Memories of Rain 
(c) An Artist in Life
(d) All of these

Ans. (b) Memories of Rain
Explanation– Sunetra Gupta is the author of Memories of Rain.


Que 10. Who is the author of the novel “Train to Pakistan”? 
(a) Manohar Malgonkar
(b) Salman Rushdie
(c) Khushwant Singh
(d) Amrita Pritam

Ans. (c) Khushwant Singh
Explanation– Khushwant Singh is the author of the novel “Train to Pakistan”.


Que 11. Who is the author of the novel “Em and the Big Hoom”?
(a) Keshava Guha
(b) Jerry Pinto
(c) Manu Joseph
(d) None of these

Ans. (b) Jerry Pinto
Explanation– Jerry Pinto is the author of the novel “Em and the Big Hoom”.


Que 12. Which book was written by Kalhana?
(a) Harshacharita
(b) Arthashastra
(c) Indika
(d) Rajatarangini

Ans. (d) Rajatarangini
Explanation-Rajatarangini was written by Kalhana.


Que 13. Who is the author of the novel “Sea of Poppies”?
(a) Sudipta Kaviraj
(b) Aravind Adiga
(c) Sunil Khilnani
(d) Amitav Ghosh

Ans. (d) Amitav Ghosh
Explanation– Amitav Ghosh is the author of the novel “Sea of Poppies”.


Que 14. Who is the author of the book “Midnight’s Children”? 
(a) Salman Rushdie
(b) Amitav Ghosh
(c) Kiran Desai
(d) None of these

Ans. (a) Salman Rushdie
Explanation– Salman Rushdie is the author of the book “Midnight’s Children”.


Que 15. Who is the author of the novel “The White Tiger”?
(a) Cyrus Mistry
(b) Aravind Adiga
(c)  Manju Kapur
(d) None of these

Ans. (b) Aravind Adiga
Explanation– Aravind Adiga is the author of the novel “The White Tiger”.


Que 16. Who is the author of “Mahabharata”? 
(a) Valmiki 
(b) Vyasa
(c) Vasishtha
(d) Vishnu Sharma

Ans. (b) Vyasa
Explanation– Vyasa is the author of “Mahabharata”.


Que 17. Who is the author of the novel “Chronicle of a Corpse Bearer”?
(a) Cyrus Mistry 
(b) Manju Kapur
(c) Shashi Tharoor 
(d) None of these

Ans. (a) Cyrus Mistry
Explanation– Cyrus Mistry is the author of the novel “Chronicle of a Corpse Bearer”.


Que 18. Which one of the below is a novel by Rabindranath Tagore?
(a) Jagir
(b) Durgeshnandini
(c) Gora
(d) Ganadevata

Ans. (c) Gora
Explanation– Gora is a novel by Rabindranath Tagore.


Que 19. Who is the author of the book “The Idea of India”? 
(a) Sunil Khilnani 
(b) Kiran Nagarkar
(c) Shiv K Kumar
(d) None of these

Ans. (a) Sunil Khilnani 
Explanation– Sunil Khilnani is the author of the book “ The Idea of India”. 


Que 20. Who is the author of the book “The Last Mughal: The Fail of a Dynasty, Delhi 1857”?
(a) Katherine Mayo
(b) Gregory David Roberts
(c) William Dalrymple
(d) E.M.Forster

Ans. (c) William Dalrymple 
Explanation– William Dalrymple is the author of the book “The Last Mughal: The Fail of a Dynasty, Delhi 1857”.

 


Last Updated : 30 Sep, 2022
Like Article
Save Article
Previous
Next
Share your thoughts in the comments
Similar Reads