Open In App
Related Articles

Practice Questions on Internet for Bank Exams

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report

This is the practice set of questions for the IBPS PO mains exams. Further from the first article where some basic questions were given, here some moderate questions are discussed. Kindly go through it and if any doubts please comment and let us know the improvement if any.


Directions: Answer the following questions based on the four options given. You have to select the right choice among the four options.


Ques 1. Using encryption to encrypt all of the data transferred across the Internet, a network that is connected to the Internet is known as?

(a) My network

(b) Virtual Private Network

(c) Social Network

(d) Newspaper

(e) None of the above

Answer: Option (b)

Explanation:

A virtual private network (VPN) allows users to send and receive data through shared or public networks as though their computing equipment were directly linked to the private network by extending a private network across the latter. Applications operating through a VPN on a computing device, such as a laptop, desktop, or smartphone, may therefore profit from the private network’s features, security, and management. Although not a necessary component of a VPN connection, encryption is frequently used.

 

Ques 2. Which of the following best describes the fundamental quality of ADSL Internet connections?

(a) High Download Rate, Low upload Rate

(b) High Upload rate, Low download Rate

(c) Use of voice spectrum of the telephone lines

(d) Virtual Private Network

(e) None of the above

Answer: Option (a)

Explanation:

A sort of broadband communications technology used for connecting to the Internet is called ADSL, or asymmetric digital subscriber line. More data can be transmitted over the current copper telephone lines thanks to ADSL. High download rates and low upload rates define it.

 

Ques 3. Which of the following computer parts enables an internet connection?

(a) Sound Board

(b) ROM

(c) Hard Drive

(d) Modem

(e) None of the above

Answer: Option (d)

Explanation:

A physical component known as a modem transfers data between transmission media so that information can be sent from one computer to another. Information saved on computers is digital, as opposed to analogue waves used to transport data via telephone lines.

 

Ques 4. A computer linked to a local area network or LAN, can:

(a) run faster

(b) go online

(c) Share information and /or peripheral equipment

(d) send email

(e) None of the above

Answer: Option (c)

Explanation:

In a relatively small area, usually, a single building or a collection of buildings, a local area network (LAN) is a network that connects computers and other devices. Computers linked by a LAN can exchange data and/or share peripherals.

 

Ques 5. The abbreviation for SMPS is:

(a) Switched Mode Power Supply

(b) Start Mode Power Supply

(c) Store Mode Power Supply

(d) Single Mode Power Supply

(e) None of these

Answer: Option (a)

Explanation:

Switched Mode Power Supply, also referred to as Switching Mode Power Supply, is the full version of SMPS. A switching regulator is used by SMPS, an electronic power supply system, to efficiently transfer electrical power. It is a PSU (power supply unit), and computers often use one to adjust the voltage to the right range for the machine.

 

Ques 6. Which of the following calls for the use of a proxy server?

(a) To provide security against unauthorised users

(b) To process client requests for web pages

(c) To process client requests for database access

(d) To provide TCP/IP

(e) None of these

Answer: Option (b)

Explanation:

A proxy server is a server (a computer system or an application) that handles requests from clients looking for resources on other servers in computer networks. When a client connects to the proxy server and requests a service—such as a file, connection, web page, or other resources — from another server, the proxy server assesses the request in an effort to reduce its complexity.

 

Ques 7. Which of the following can be done by a computer through the internet?

(a) Computation

(b) Communication

(c)  Processing

(d) All of these

(e) None of the above

Answer: Option (d)

Explanation:

All the tasks can be done by a computer through the internet. Computation tools are available in browsers, communication can be done by applications. Processing is always available in any network.



Ques 8. Network users’ files are stored and managed by ___ servers.

(a) Authentication 

(b) Main

(c) Web

(d) File

(e) None of the above

Answer: Option (d)

Explanation:

For network users, file servers manage and store files. A computer that manages and stores data files so that other computers on the same network can access them is known as a file server. Users can communicate information over a network without physically moving files thanks to it.



Ques 9. Local area networks are able to send:

(a) Faster than using public telephone lines for communication

(b) Slower than using public telephone lines for communicating

(c) Using coaxial or twisted-pair wiring

(d) Both (a) and (c)

Answer: Option (d) 

Explanation:

Because local area networks use coaxial cable or twisted pair wiring, which has a higher data transfer rate, they can transmit information more quickly than communications via public telephone lines.



Ques 10. What is a carrier known as?

(a) A group of connected, useful elements that offer a network’s stations a data communications service.

(b) The situation that occurs when multiple sections try to use the same channel at once.

(c) A constant frequency that can be modified by another signal or impressed by it.

(d) One or more conductors that connect a related group of devices together in a common way

Answer: Option (c)

Explanation:

Carrier is a constant frequency that during its movement can be modified by another signal or impressed by it. The wireless carrier is referred to as a “carrier” informally. Mobile network operators, mobile phone operators, mobile operators, cellular corporations, and wireless service providers are additional names that are frequently used to refer to the same thing.



Ques 11. Hardware, software, and data are shared by an authorised user known as:

(a) IP

(b) CPU

(c) Network

(d) DNS

(e) Modem

Answer: Option (c)

Explanation:

Specifying access rights and privileges to resources relevant to information security, computer security, and access control, in particular, is the role of authorization. Formally speaking, “to authorise” means to set an access policy. 



Ques 12. The exchange of computer-stored messages via telecommunication is known as ————.

(a) Download

(b) Upload

(c) Email

(d) All of these

(e) None of these

Answer: Option (c)

Explanation:

Email is used for the exchange of computer-stored messages via telecommunication. Email is the most common form of communication nowadays. Therefore the messaging can be done easily with electronic mail.



Ques 13. Which internet provider offers the slowest speeds?

(a) Landline

(b) Dial-up service

(c) Digital subscriber line

(d) Cable modem

Answer: option (b)

Explanation:

Dial-up internet access is a type of internet access where it uses the facilities of the internet to an internet service provider. Dial-up services are prevalent in remote areas where broadband installations are not prevalent due to low population density and high infrastructure cost.



Ques 14. In which of the following do web pages get written?

(a) URL

(B) HTML

(C) HTTP

(d) FTP

(E) None of the above

Answer: Option (b)

Explanation:

HTML is used for the web pages to be written. HTML stands for Hyper Text Markup Language. It can be accessed through the web browser. It includes the information text, graphics, videos, and hyperlinks. The collection of links to web pages is called a website. A Uniform resource locator is related to the web page.



Ques 15. Junk email is another name for:

(a) Spoof

(b) Spam

(c) Copple crumbs

(d) Sniffer scripts

Answer: Option (b) 

Explanation:

Unsolicited email communications sent in mass are referred to as “spamming,” and are also known as junk email or just “SPAM.” The name was inspired by a Monty Python skit in which the canned pork product’s moniker, SPAM, is unpleasant and impossible to avoid, similar to SPAM email.



Ques 16. The Internet’s collection of links forms an interconnected network known as the:

(a) Pie chart

(b) Slide presentation

(c) Bookmark

(d) Plotter

(e) Worldwide Web

Answer: Option (e)

Explanation:

The World Wide Web is a network of linked websites that are identified by a URL. A collection of linked web pages that are developed and maintained by a person, group, or organisation as a source of information and are typically hosted on the same server.



Ques 17. The idea behind electronic money is to carry out payment electronically is:

(a) ATM card

(b) Cheque

(c) Credit card

(d) Passbook 

(e) Computer-based network

Answer: Option (a)

Explanation:

An automated teller machine, or ATM, is a customised computer that makes it simple for bank account holders to manage their money. An electronic payment protocol that permits a number of payment transactions utilising electronic tokens or coins issued by a third party is often the foundation upon which an electronic cash payment system is built.



Ques 18. A firewall is a part of the campus-wide network in a university. For which of the following purposes does a firewall serve?

(a) Encrypting the network data

(b) Restricting access to the network

(c) Deleting data from the network

(d) Collecting transactional data

(e) None of the above

Answer: Option (b)

Explanation:

By blocking malicious or superfluous network traffic, firewalls defend your computer or network from outside cyberattacks. Additionally, firewalls can stop harmful software from connecting to a computer or network over the internet.



Ques 19. A web page’s code is created using ———

(a) Perl

(b) Winzip

(c) URL

(d) Hyper Text Markup Language

(e) None of the above

Answer: Option (d)

Explanation:

HTML is used as the code for webpage creation. PHP is used for Facebook web page creation. It is created using cascading style sheets and Javascript.



Ques 20. Which of the following is used by the internet?

(a) Packet Switching

(b) Telex Switching

(c) Circuit Switching

(d) Telephone Switching

Answer: Option (a)

Explanation:

Both the Internet and the majority of LANs use packet switching. The Internet Protocol Suite uses a number of link-layer technologies to implement the Internet. Ethernet and Frame Relay are two popular examples. Packet switching is also used by more recent mobile phone technologies, like GSM and LTE.

 

 



Last Updated : 20 Dec, 2022
Like Article
Save Article
Previous
Next
Share your thoughts in the comments
Similar Reads