Open In App
Related Articles

Important Questions on Computer Hardware for Bank Exams

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report

Here is the set of questions for Hardware. Please consider the mistakes and let us know as it’s a topic to seek attention which requires focus and understanding of hardware.

Directions: Following is the set of questions containing the four choices. You have to mark the correct choice.


Ques 1. Which Video Card Works Best for 3D Games?

(a) ATI 3D Charger

(b) Nvidia GeForce 256 DDR

(c) ATI Radeon 9700 Pro

(d) 3DFX VooDoo 5

(e) None of the above

Answer: Option (c)

Explanation:

ATI Radeon 9700 Pro is the best video Card for 3D games. It is very, very alluring to think that you can use your PC to play cutting-edge games, watch TV, view DVDs, record in the background while watching live TV, capture and edit camcorder footage, and burn video CDs and DVDs. This is what the well-known All in Wonder product range from ATI aims to provide. 
 

Ques 2.  Which of the following is a holding place for data, instructions, and information that is located on chips attached to the system board? 

(a) program

(b) mouse

(c) Internet

(d) memory

(e) modem

Answer: Option (d)

Explanation:

Computer memory is the portion of the device where data that has to be processed and data processing instructions are stored. The memory is divided into numerous little bits or cells. Each location or cell has a distinct address that spans from zero to memory size minus one.

 

Ques 3. Which of the aforementioned auxiliary devices shows information to the user?

(a) Monitor

(b) Keyboard

(c) Secondary storage devices

(d) Secondary storage media

(e) None of the above

Answer: Option (a)

Explanation:

The external hardware parts that are attached to a modern computer are known as peripheral devices. A typical modern computer is connected to a variety of peripheral devices.

 

Ques 4. One way to put a memory management system into practice is:

(a)  Bridgeware

(b) Broadband coaxial system

(c) Buddy system

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option (c)

Explanation:

A memory management algorithm technique that employs variable-sized partitions is known as a buddy system. Additionally, allocating blocks of the right size is simple.

 

Ques 5. What kind of chips are thought to be volatile?

(a) ROM chips

(b) RAM chips

(c) DRAM

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option (b)

Explanation:

The operating system (OS), application programs, and data that are now in use are stored in RAM (Random Access Memory) hardware in a computing device so that the CPU of the device may access them quickly. RAM serves as a computer’s main memory.

 

Ques 6. The computer adheres to a straightforward rule known as GIGO, which stands for:

(a) garbage in garbage out

(b) garbage input good output

(c) great instructions great output

(d) good input good output.

(e) None of the above

Answer: Option (a)

Explanation:

Garbage in, garbage out (GIGO) refers to the idea that if you only offer rubbish as input, all that will come out is garbage.

 

Ques 7. Which of the following was used by second-generation computers?

(a) Transistors

(b) IC-Chip

(c) Vacuum tubes

(d) Microprocessor chip

(e) None of the above

Answer: Option (a)

Explanation:

Between 1957 and 1963, second-generation computers were in use. They go by the name transistor computers as well. Transistors and magnetic cores are the two types of components that make up the second generation of computers.

 

Ques 8. Which of the following is not hardware?

(a) An MP3 file

(b) A keyboard

(c) A disk drive

(d) A monitor

(e) None of the above

Answer: Option (a)

Explanation:

An MP3 file is software, just like all other files. Rest all are hardware attached to the computers.

 

Ques 9. In a 2048 x 4 memory chip, how many address lines are required to address each memory location?

(a) 10

(b) 12

(c) 8

(d) 11

(e) None of these

Answer: Option (d)

Explanation:

11 address lines are needed to address each machine location on a 2048 x 4 memory chip. It designates a memory with 2048 words, each measuring 4 bits.

 

Ques 10. What is a multiplexer?

(a)  One into many

(b) many into many

(c) many into one

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option (d)

Explanation:

A multiplexer, sometimes known as a data selector, is an electrical device that chooses one of numerous analog or digital input signals before forwarding the chosen input to a single output line.

 

Ques 11. Which types of computers are employed in the field of weather forecasting?

(a) Supercomputers

(b) Notebook computers

(c) Jon Von Neumann computers

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option (a)

Explanation:

Numerical modeling data for weather forecasting models are stored in NWS Supercomputers. Almost all of the observational data that the NWS gathers is used by these computers.

 

Ques 12. Which was the first microprocessor?

(a) 8080

(b) Intel 4004

(c) 8085

(d) 4008

(e) None of these

Answer: Option (b)

Explanation:

Unlike the 12-inch wafers that are often utilized for today’s products, the initial Intel® 4004 microprocessor was created using 2-inch wafers. One of the smallest microprocessor designs ever to enter commercial production, the Intel 4004 CPU is special in this regard.

 

Ques 13. What is the most effective approach to navigating a 3D environment?

(a) Use a tracker ball

(b) Use a keyboard

(c) Use a space mouse

(d) Use Joystick

(e) None of the above

Answer: Option (c)

Explanation:

A conventional mouse or CadMouse should be used in conjunction with a space mouse. The sophisticated 6-degrees-of-freedom sensor in the controller cap of every SpaceMouse model can detect input as little as 4 micrometers.

 

Ques 14. Computer-readable codes made out of bars or lines with different widths or lengths are referred to as —

(a) an ASCII code

(b) a magnetic tape

(c) a bar code

(d) an OCR scanner

(e) None of these

Answer: Option (c)

Explanation:

A barcode is a machine-readable representation of numbers and characters that consists of bars and spaces. Today, stripes like the ones below are commonplace on the packaging of goods sold in supermarkets, convenience stores, and other stores. This is a barcode.

 

Ques 15. Electronic computers built with vacuum tubes are?

(a) Second generation

(b) Hoover generation

(c) First generation

(d) All of the above

(e) None of these

Answer: Option (c)

Explanation:

Vacuum tubes are used in vacuum tube computers, often known as first-generation computers, to power its logic circuitry. Although second-generation transistorized computers took their place, vacuum-tube computers were still produced throughout the 1960s. Most of these computers had unique designs.

 

Ques 16. What are peripheral devices monitors and computers are?

(a)  Data

(b) Software

(c) Hardware

(d) Information

(e) None of these

Answer: Option (c)

Explanation: 

An internal or external device that connects to a computer or other digital device directly is referred to as a peripheral device if it does not contribute to the computer’s primary function, such as computing. It facilitates end users’ access to and usage of a computer’s features. Therefore it is hardware.

 

Ques 17. Which computer memory is utilised to store the software and information that the CPU is now processing?

(a) Mass memory

(b) Non-volatile memory

(c) PROM

(d) Volatile Memory

(e) Internal memory

Answer: Option (e)

Explanation:

Internal memory, sometimes known as “main or primary memory,” is a type of memory used by computers to store small quantities of data that may be readily accessed while the machine is in use. A storage device that has the ability to keep or persistently store data is referred to as external memory, sometimes known as “secondary memory”.

 

Ques 18. What RAM configuration works BEST with the Intel Pentium 4 processor?

(a) SDRAM

(b) DDR SDRAM

(c) EDO/Fast Page Ram

(d) Rambus

(e) None of these

Answer: Option (a)

Explanation:

Following is the comparison:

Brand ‎REO
RAM Size ‎4 GB
Memory Technology ‎DDR3
Computer Memory Type ‎DDR3 SDRAM
Maximum Memory Supported ‎4 GB

 

Ques 19. What is located on the motherboard and connects the CPU to other motherboard components?

(a) Input Unit

(b) System Bus

(c) ALU

(d) Primary Memory

(e) None of these

Answer: Option b

Explanation:

A system bus, which unites the roles of a data bus for carrying information, an address bus for determining where it should be sent to or read from, and a control bus for controlling how it operates, connects the main parts of a computer system.

 

Ques 20. The address of the memory location where the next instruction is located is tracked by which of the following registers?

(a) Memory address register

(b) Memory data register

(c) Instruction register

(d) Program counter

(e) None of the above

Answer: Option e

Explanation:

A register in a computer processor called a “program counter” holds the address (or location) of the instruction that is currently being executed. The program counter increments by 1 as each instruction is fetched, adding one to its stored value.

 



Last Updated : 16 Dec, 2022
Like Article
Save Article
Previous
Next
Share your thoughts in the comments
Similar Reads