Open In App
Related Articles

Important Questions On Computer Internet For Bank Exam

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report

The computer aptitude test is only asked in the IBPS PO mains exam. The maximum work in the banking sector is done by computers therefore this test is given wide importance in the banking sector. Various sections are being asked in this out of which internet is one of them. Internet is used by almost all individuals and it’s highly in trend. Basic questions are generally asked in this test generally from classes 3-8. Students preparing for IBPS should read basic internet questions and answers. So we have prepared two sets of practice questions and you have to prepare it accordingly.

Directions: Answer the following questions based on the four options given. You have to select the right choice among the four options.


Que 1. A connection or link to further documents or websites that offer relevant information is referred to as:

(a) Dial-up

(b) E-cash

(c) Electronic commerce

(d) Hyperlink

(e) Domain name

Answer: Option (d)

Explanation :  

The primary purpose of a hyperlink in a website is to move the user from one page to another. A hyperlink, or simply a link, in computing, is a pointer to information that the user can access by clicking or touching. A hyperlink directs readers to either the entire document or a specific section within it.

 

Que 2. The Internet is a system of which of the below-mentioned options?

(a) Web page

(b) Software bundles

(c) Website 

(d) Interconnected networks

(e) None of the above

Answer: Option (d)

Explanation : 

The internet, is a system of interconnected networks that connects millions of people worldwide and enables instantaneous communication. An interconnected network is a group of computer nodes, such as personal computers, mobile phones, and actual or virtual servers, that are connected to each other to enable data transmission between users.

 

Que 3. Which of the following mentioned option is not related to Internet?

(a) Browser

(b) Search Engine

(c) Function key

(d) Link

(e) Hyperlink

Answer: Option (c)

Explanation : 

Function keys assist users in completing tasks on desktop computers, hence they have nothing to do with the internet. The top of the keyboard has a row of function keys, or F keys, designated F1 through F12. These keys serve as shortcuts, for carrying out specific tasks like printing data, saving files, or refreshing a website. For instance, many programs set the F1 key as the default help key.

 

Que 4. What is the name of the procedure for trading items through the internet?

(a) E-commerce

(b) E-trading

(c) E-financing

(d) E-trading

(e) E-selling and E-buying

Answer : Option (a)

Explanation : 

E-commerce is the procedure for trading items through the internet. E-commerce, which may be done through computers, tablets, or smartphones, can be compared to a modernized form of catalogue. E-commerce transactions make almost every good or service conceivable accessible, including books, music, airline tickets, and financial services like stock trading and online banking. It is seen as a very disruptive technology.

 

Que 5. which of the following does an email address contain?

(a) Domain name followed by user’s name

(b) User’s name followed by the domain name

(c) User’s name followed by street address

 (d) User’s name followed by postal address 

(e) None of these

Answer: Option (b)

Explanation :

An email address consists of the user’s name, the domain name, and the @ symbol. A computer network’s electronic mailbox, often known as an email address, is used to send and receive messages. 

 

Que 6. What is the “Internet”?

(a) A single network

(b) A vast collection of networks

(c) Switches and Routers

(d) Connection between two computers

(e) None of the above

Answer: Option (b)

Explanation : 

The Internet is a vast collection of networks. Computer systems all around the world are connected by a worldwide wide area network called the Internet. It consists of a number of high-bandwidth data lines that make up the “backbone” of the Internet. These lines connect to important Internet nodes that send data to web servers and ISPs, among other sites.

 

Que 7.  Which operation is safe if an email from an unknown sender is received?

(a) Open it to know about the sender and answer it

(b) Delete it without opening any files attached to it

(c) Delete it after opening it

(d) Open it and try to find who the sender it

(e) None of the above

Answer: Option (b)

Explanation : 

(b) The ultimate answer is to delete it without opening any files attached to it. It may contain viruses within it. 

 

Que 8. Aspects of email in the right order are:

(a) Composition, transfer, reporting conversion, formatting, disposition

(b) Composition, Conversion, reporting, transfer, formatting, disposition

(c) Composition, transfer, conversion, reporting, formatting, disposition

(d) Composition, formatting, transfer, conversion, reporting, disposition

(e) None of the above

Answer : Option (a)

Explanation : 

The right order is in option (a). First, the composition is done, then the transfer, and then the reporting for any conversion, formatting, and final disposition.

 

Que 9. Where we can determine the source of the internet?

(a) Satellite networks

(b) Radio networks

(c) Indian army networks

(d) ARPAnet

(e) Airforce networks

Answer: Option (d)

Explanation : 

ARPAnet is the source of the internet. The Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) was the first network to use the TCP/IP protocol suite and an early packet switching network.

 

Que 10. When using a web server to view a website or web content, the client sends a(n) :

(a) Information

(b) Message 

(c) Request

(d) Response

(e) None of the above

Answer: Option (c)

Explanation : 

The request is sent by the client whenever you are using a website or web content. A web request is a verbal communication sent from the client, or web browser, to the server. The server will then display the user’s desired and accurate webpages as a result of this request on the user interface.

 

Que 11. Which of the following is an E-commerce company?

(a) Snapdeal

(b) Flipkart

(c) Myntra

(d) Yepme

(e) All of the above

Answer: Option (e)

Explanation :

Snapdeal, Flipkart, Myntra, and Yepme all are E-commerce companies. The term “e-commerce” refers to businesses and individuals that purchase and resell goods and services online. E-commerce can be done on computers, tablets, cellphones, and other smart devices, and it operates in a variety of market categories.

 

Que 12. Which of the following options are the two components of an email address?

(a) User name and domain name

(b) Initials and password

(c) Legal name and phone number

(d) User name and street address

(e) None of the above

Answer : Option (a)

Explanation : 

The two parts of the E-mail address are the User name and domain name. The username is the name you select to use for email identification and that you gave the email host when you created your email account. The domain name is the name given to the email host on the internet, which could be a private website, business, group, or institution run by the government.

 

Que 13. What does the term VIRUS mean?

(a) Very Important Resource Under Search

(b) Verify Interchange Result Until Source

(c) Very Important Record User Searched

(d) Vital Information Resources Under Seize

(e) None of the above

Answer: Option (d)

Explanation : 

Vital Information Resource Under Seize is referred to as VIRUS. A VIRUS is a piece of self-replicating code that often has a negative outcome, like damaging the system or erasing data. A computer virus is a type of malicious software, or malware, that spreads between computers and causes damage to data and software.

 

Que 14. Which of the following correctly connects a website’s name to its IP address?

(a) DNS

(b) PDA

(c) Web browser

(d) Storage

(e) Hard disk

Answer : Option (a)

Explanation : 

DNS stands for domain name system. The domain name system (DNS) converts a website’s name, which people use to find it, into its IP address, which computers use to find it. They convert domain names into Internet Protocol (IP) addresses and keep a directory of them.

 

Que 15. What allows you to access email from anywhere?

(a) Webmail interface

(b) Message Board

(c) Weblog

(d) Forum

(e) None of these

Answer : Option (a)

Explanation : 

Using the webmail interface, you may access your email from any location. A forum or message board is a website where users can have online discussions by posting messages. A website that logs information, discusses particular subjects or expresses opinions is known as a blog or weblog.

 

Que 16. Which company offers consumers access to the mail application?

(a) Google.com

(b) Yahoo.com

(c) Rediff.com

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option (d)

Explanation : 

All three companies provide the access to the mail application. Google has the most number of users since its user friendly. Yahoo is the second most widely used mail application.

 

Que 17. Two linked devices select common transmission settings, such as speed, duplex mode, and flow control, using an Ethernet method called _______.

(a) ERIPAX

(b) BACnet

(c) NAT traversal

(d) IP-HTTPS

(e) Autonegotiation

Answer:

Two connected devices choose common transmission characteristics, including as speed, duplex mode, and flow control, using the Ethernet process known as “Autonegotiation”. The greatest performance transmission mode that both the connected devices support is then selected after the connected devices have shared their capabilities with regard to these characteristics. Autonegotiation is located on the physical layer of the OSI model. In clause 28 of IEEE 802.3, it is defined for Ethernet over Twisted Pair. The fast Ethernet standard originally classified auto-negotiation as an optional element.

 

Que 18. TCP/IP is made up of a certain number of levels. That is:

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7

(e) 10

Answer : Option (a)

Explanation : 

Transmission Control Protocol/Internet Protocol is referred to as TCP/IP. On a network like an internet, computers can communicate to a set of standardized standards called TCP/IP. The levels are 4 in number.

 

Que 19. A component of the _____ protocol is anti-replay.

(a) GENA

(b) IPsec

(c) TCP/IP

(d) KA9Q

(e) QOTD

Answer: Option (b)

Explanation : 

IPsec’s anti-replay subprotocol is a member of the Internet Engineering Task Force (IETF). Anti-primary replay’s objective is to prevent hackers from inserting or altering packets as they go from a source to a destination. The anti-replay protocol creates a safe connection between two network nodes using a unidirectional security association.

 

Que 20. Mosaic is:

(a) Program language

(b) Operating system

(c) Web browser

(d) Device

(e) None of these

Answer: Option (c)

Explanation : 

A web browser called Mosaic can be used to access files, images, and other documents on the Internet. The program that made the web accessible to the general public is frequently credited to it. Its popularity was boosted by qualities including simplicity in installation, dependability, and an intuitive user interface. The National Center for Supercomputing Applications (NCSA) at the University of Illinois Urbana-Champaign is where Mosaic was created. It came out in 1993. 

 



Last Updated : 01 Aug, 2022
Like Article
Save Article
Previous
Next
Share your thoughts in the comments
Similar Reads