Open In App
Related Articles

Logarithm: Aptitude Question and Answers

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report

Logarithm is an important topic that needs to be prepared well for the Quantitative Aptitude section of exams in India. It requires practicing a lot of questions within time. Logarithmic formulas make it easy to solve questions easily in competitive examinations. The following article covers the concepts, formulas, and rules that a learner needs to know before approaching the questions.

Logarithmic function is inverse to the exponential function. A logarithm to the base b is the power to which b must be raised to produce a given number. For example, \log_2 8      is equal to the power to which 2 must be raised in order to produce 8. Clearly, 2^3 = 8 so \log_2 8      = 3. In general, for b > 0 and b not equal to 1. 

Logarithm function 

Logarithm Formulas

There are several logarithm formulas, but some of the most common ones are:

  • Logarithmic identity:
    log(b^x) = x * log(b)
  • Product rule:
    log(b, xy) = log(b, x) + log(b, y)
  • Quotient rule:
    log(b, x/y) = log(b, x) – log(b, y)
  • Power rule:
    log(b, x^p) = p * log(b, x)
  • Change of base formula:
    log(b, x) = log(a, x) / log(a, b)

Where:

  • b is the base of the logarithm
  • x and y are the arguments of the logarithm
  • p is a constant
  • a is a different base, usually chosen to be 10 or e.

Sample Questions on Logarithm with Solutions:

Question 1: Find the value of x in equation given 8x+1 – 8x-1 = 63

Solution: 

Take 8x-1 common from the eq.
It reduce to
8x-1(82 – 1) = 63
8x-1 = 1
Hence, x – 1 = 0
x = 1

Question 2: Find the value of x for the eq. given log0.25x = 16

Solution: 

log0.25x = 16
It can be write as
x = (0.25)16
x = (1/4)16
x = 4-16

Question 3: Solve the equation log121728 x log96561

Solution: 

It can be written as:
log12(123) x log9(94)
= 3log1212 x 4log99
= 3 x 4 = 12

Question 4: Solve for x : logx3 + logx9 + logx27 + logx81 = 10

Solution: 

It can be write as:
logx(3 x 9 x 27 x 81) = 10
logx(31 x 32 x 33 x 34) = 10
logx(310) = 10
10 logx3 = 10
then, x = 3

Question 5: If log(a + 3 ) + log(a – 3) = 1 ,then a=?

Solution: 

log10((a + 3)(a – 3))=1
log10(a2 – 9) = 1
(a2 – 9) = 10
a2 = 19
a = √19

Question 6: Solve 1/logab(abcd) + 1/logbc(abcd) + 1/logcd(abcd) + 1/logda(abcd)

Solution:

=logabcd(ab) + logabcd(bc) + logabcd(cd) + logabcd(da)
=logabcd(ab * bc * cd * da)
=logabcd(abcd)2
=2 logabcd(abcd)
=2

Question 7: If xyz = 10 , then solve log(xn yn / zn) + log(yn zn / xn) + log(zn xn / yn)

Solution:

log(xn yn / zn * yn zn / xn * zn xn / yn)
= log xn yn zn
= log(xyz)n
= log10 10n
= n

Question 8: Find (121/10)x = 3

Solution: 

Apply logarithm on both sides
log(121/10)(121/10)x = log(121/10)3
x = (log 3) / (log 121 – log 10)
x = (log 3) / (2 log 11 – 1)

Question 9: Solve log(2x2 + 17)= log (x – 3)2

Solution:

log(2x2 + 17)= log (x2 – 6x + 9)
2x2 + 17 = x2 – 6x + 9
x2 + 6x + 8 = 0
x2 + 4x + 2x + 8 = 0
x(x + 4) + 2(x + 4) = 0
(x + 4)(x + 2)=0
x= -4,-2

Question 10: log2(33 – 3x)= 10log(5 – x). Solve for x.

Solution: 

Put x = 0
log2(33 – 1)= 10log(5)
log232 = 5
5 log2 2 = 5
5 = 5
LHS = RHS   

Also Practice:


Last Updated : 19 Mar, 2023
Like Article
Save Article
Previous
Next
Share your thoughts in the comments
Similar Reads