Open In App
Related Articles

Verbal Reasoning: Logical Arrangement Of Words

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report

The term “logical arrangement of words” refers to the placement of words in a certain order within a naturally occurring format, where the sequence is to be established with words that give a logical step-by-step resolution of some process or activity. Due to the high number of questions asked on this topic in the number of competitive exams, it is an essential component of Verbal Reasoning

Types of Questions in Logical Arrangement

  • Sequence of Occurrence of Events
  • Sequence of Objects in a Class or Group
  • Sequence in Ascending or Descending Order
  • Sequential Order of Words According to Dictionary

Sample Questions on Logical Arrangement

Direction: Arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

1. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
A. Birth, B. Death, C. Graduation, D. Degree, E. School

  1. A, B, C, D, E
  2. A, E, C, D, B
  3. E, C, D, B, A
  4. B. A, C. D, E

Answer:  Option- 2

Birth> School> Graduation> Degree> Death

2. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
A. Varanasi, B. Asia, C. Uttar Pradesh, D. Earth, E. India

  1. A, B, C, D, E
  2. A, E, C, D, B
  3. A, C, E, B, D
  4. B. A, C, D, E

Answer:  Option- 3

Varanasi> Uttar Pradesh> India> Asia> Earth

3. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
A. Heptagon, B. Square, C. Hexagon, D. Polygon, E. Triangle

  1. E, B, C, A, D
  2. A, E, C, B, D
  3. E, C, A, B, D
  4. B. A, C, D, E

Answer:  Option- 1

Triangle> Square> Hexagon> Heptagon> Polygon

4. Arrange the words given below in their ascending order.
A. Weekly, B. Golden jubilee, C. Century, D. Bi-annual, E. Diamond jubilee

  1. E, B, C, A, D
  2. A, D, B, E, C
  3. A, D, B, C, E
  4. A, D, E, B, C

Answer:  Option- 2

Weekly> Bi-annual> Golden jubilee> Diamond jubilee> Century

5. Arrange the words given below in their ascending order( according to size).
A. Laptop, B. Desktop, C. Tablet, D. Mobile phone, E. Pen drive

  1. E, D, C, A, B
  2. E, C, D, A, B
  3. E, D, A, B, B
  4. E, A, C, D, B

Answer:  Option- 1

Pen drive> Mobile phone> Tablet> Laptop> Desktop

6. Arrange the words given below in meaningful sequence (according to the size)
A. Insect, B. Whale, C. lion, D. Dog, E. Elephant

  1. A, C, D, E, B
  2. A, B, C, E, D
  3. A, D, E, C, B
  4. A, D, C, E, B

Answer:  Option- 4

Insect> Dog> Lion> Elephant> Whale

7. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Shortfall, B. Symposium, C. Spotlight, D. Symbol, E. Splitting

  1. A, E, C, D, B
  2. A, D, C, E, B
  3. A, B, C, D, E
  4. A, C, E, D, B

Answer:  Option- 1

Shortfall> Splitting> Spotlight> Symbol> Symposium

8. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Abysmal, B. Abhor, C. Accolade, D. Abdicate, E. Abnegate

  1. D, B, A, C, E
  2. D, E, B, C, A
  3. D, C, B, E, A
  4. D, B, E, A, C

Answer:  Option- 4

Abdicate> Abhor> Abnegate> Abysmal> Accolade

9. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Bastion, B. Random, C. Arduous, D. Banal, E. Bear

  1. C, D, A, E, B
  2. D, A, E, B, C
  3. A, E, B, C, D
  4. C, D, B, E, A

Answer:  Option- 1

Arduous> Banal> Bastion> Bear> Random

10. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Deride, B. Delineate, C. Delude, D. Desiccate, E. Deluge

  1. D, A, E, C, B
  2. A, C, E, B, D
  3. B, C, E, A, D
  4. B, C, E, D, A

Answer:  Option- 3

Delineate> Delude> Deluge> Deride> Desiccate

11. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Foible, B. Fervor, C. Flagrant, D. Felicity, E. Foment

  1. D, B, C, A, E
  2. B, C, A, E, D
  3. C, A, E, B, D
  4. D, B, A, C, E

Answer:  Option- 1

Felicity> Fervor> Flagrant> Foible> Foment

12. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Illicit, B. Imminent, C. Immutable, D. Ideology, E. Inkpot

  1. D, A, C, B, E
  2. D, A, B, C, E
  3. D, C, A, B, E
  4. E, D, A, B, C

Answer:  Option- 2

Ideology> Illicit> Imminent> Immutable> Inkpot

13. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Novel, B. Nepotism, C. Noxious, D. Nefarious, E. Nominal

  1. D, B, E, A, C
  2. B, A, C, E, D
  3. D, B, A, E, C
  4. D, C, A, E, B

Answer:  Option- 1

Nefarious> Nepotism> Nominal> Novel> Noxious

14. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Officious, B. Ostensible, C. Obfuscate, D. Opulent, E. Oblivion

  1. A, E, C, D, B
  2. C, A, E, D, B
  3. C, E, A, D, B
  4. C, E, A, B, D

Answer:  Option- 3

Obfuscate> Oblivion> Officious> Opulent>Ostensible

15. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Tout, B. Transfer, C. Torpor, D. Tenet, E. Toy

  1. D, C, E, A, B
  2. D, C, A, E, B
  3. D, A, C, E, B
  4. D, E, A, C, B

Answer:  Option- 2

Tenet> Torpor> Tout> Toy> Transfer

16. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Verbal, B. Volition, C. Visionary, D. Vapid, E. Vitiate

  1. D, E, C, A, B
  2. D, C, A, E, B
  3. D, A, C, E, B
  4. D, A, E, C, B

Answer:  Option- 3

Vapid> Verbal> Visionary> Vitiate> Volition

17. Arrange the words given below as per order in the dictionary.
A. Wistful, B. Watch, C. Willful, D. Wanton, E. Wanted

  1. E, D, B, C, A
  2. A, D, B, C, E
  3. E, D, C, B, A
  4. E, B, D, C, A

Answer:  Option- 1

Wanted> Wanton> Watch> Willful> Wistful

18. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
A. Manager, B. Chief Manager, C. Chief Executive Officer, D. Deputy General Manager, E. Clerk

  1. E, A, C, D, B
  2. E, A, B, D, C
  3. E, D, B, A, C
  4. E, A, D, B, C

Answer:  Option- 2

Clerk> Manager> Chief Manager> Deputy General Manager> Chief Executive Officer

19. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
A. Bed, B. Blanket, C. Colony, D. Home, E. Room

  1. B, E, A, D, C
  2. B, A, E, C, D
  3. A, E, C, B, D
  4. B, A, E, D, C

Answer:  Option- 4

Blanket> Bed> Room> Home> Colony

20. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
A. Train, B. Bus, C. Bike, D. Car, E. Cycle

  1. E, C, B, D, A
  2. E, C, D, B, A
  3. D, C, B, E, A
  4. E, C, D, A, B

Answer:  Option- 2

Cycle> Bike> Car> Bus> Train



Last Updated : 18 Apr, 2023
Like Article
Save Article
Previous
Next
Share your thoughts in the comments
Similar Reads