WIPRO Placement Paper 3 | Written Test

This is a WIPRO model placement paper for placement preparation. This placement paper will cover aptitude, logical and reasoning, verbal and coding questions that are asked in WIPRO recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in WIPRO interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the WIPRO interview.

Quantitative Analysis

  1. If the average of 5 consecutive even numbers is 10, find the middle number?
    1. 4
    2. 8
    3. 2
    4. 10

    Answer:

    
    10
    

    Explanation:

    Let the five consecutive even numbers be
    x-4, x-2, x, x+2, x+4

    Average of these = ((x-4)+(x-2)+(x)+(x+2)+(x+4))/5 = x
    Given average = 10



    Therefore x = 10

  2. Two numbers are in the ratio of 2:9. If their H. C. F. is 19, numbers are:
    1. 6, 27
    2. 8, 36
    3. 38, 171
    4. 20, 90

    Answer:

    
    38, 171
    

    Explanation:

    Let the numbers be 2X and 9X
    Then their H.C.F. is X, so X = 19
    => Numbers are (2×19 and 9×19) i.e. 38 and 171

  3. Three friends started running together on a circular track at 8:00:00 am. Time taken by them to complete one round of the track is 15 min, 20 min, 30 min respectively. If they run continuously without any halts, then at what time will they meet again at the starting point for the fourth time ?
    1. 8:30:00 am
    2. 9:00:00 pm
    3. 12:00:00 pm
    4. 12:00:00 am

    Answer:

    
    12:00:00 pm
    

    Explanation:

    LCM (15, 20, 30) = 60
    => They meet at the starting point after every 60 min, i.e., after every 1 hour.
    Therefore, they will meet at the starting point for the fourth time after 4 hours, i.e., at 12:00:00 pm.

  4. Two friends A and B were employed to do work. The initial deadline was fixed at 24 days. Both started working together but after 20 days, A left the work and the whole work took 30 days to complete. In how much time can B alone can do the work?
    1. 40
    2. 50
    3. 60
    4. 70

    Answer:

    
    60
    

    Explanation:

    Let the total work be 24 units. It is given that A and B together can do the work in 24 days.
    => Combined efficiency of A and B = 24/24 = 1 unit / day
    => Work done in 20 days = 20 units
    => Work left = 24 – 20 = 4 units
    Now, this remaining 4 units of work was done by B alone in 10 days.
    => Efficiency of B = 4/10 = 0.4
    Therefore, time required by B alone to do the work = 24/0.4 = 60 days



  5. Two pipes A and B attached to a swimming pool can fill the pool in 20 minutes and 30 minutes respectively working alone. Both were opened together but due to malfunctioning of motor of pipe A, it had to be shut down after two minutes but B continued to work till the swimming pool was filled completely. Find the total time taken to fill the pool.
    1. 20
    2. 22
    3. 25
    4. 27

    Answer:

    
    27
    

    Explanation:

    Let the capacity of the pool be LCM(20, 30) = 60 units.
    => Efficiency of pipe A = 60 / 20 = 3 units / minute
    => Efficiency of pipe B = 60 / 30 = 2 units / minute
    => Combined efficiency of pipe A and pipe B = 5 units / minute
    Now, the pool is filled with the efficiency of 5 units / minute for two minutes.
    => Pool filled in two minutes = 10 units
    => Pool still empty = 60 – 10 = 50 units
    This 50 units is filled by B alone.
    => Time required to fill these 50 units = 50 / 2 = 25 minutes
     
    Therefore, total time required to fill the pool = 2 + 25 = 27 minutes

  6. Samuel covers the distance from his home to his office at a speed of 25 km/hr and comes back at a speed of 4 km/hr. He completes the whole journey within 5 hours 48 minutes. Find out the distance from his home to office:
    1. 20 km
    2. 18 km
    3. 15 km
    4. 25 km

    Answer:

    
    20 km
    

    Explanation:

    Let the speed of travelling to office and back to home be x and y respectively.
    So, his average speed is = 2xy / (x+y) = (2 × 25 × 4) / (25 + 4) = 200/29 km/hr
    He covers the whole journey in 5 hours 48 minutes = 5=> = 29/5 hrs
    Therefore, total distance covered = (200/29 × 29/5) = 40 km
    So, the distance from his home to office = 40/2 = 20 km

  7. A boatman takes 3 hours 45 minutes to travel 15 km downstream and takes 2 hours 30 minutes to travel 5 km upstream of a river. What is the speed of the stream of the river in km/h?
    1. 2 km/h
    2. 1 km/h
    3. 6 km/h
    4. 4 km/h

    Answer:

    
    1 km/h
    

    Explanation:

    Downstream:
    Time taken = 3 + 45/60 = 3 + 3/4 = 15/4 h.
    Distance covered = 15 km.
    Downstream Speed = 15 / (15/4) = 4 km/h.
    Upstream:
    Time taken = 2 + 30/60 = 2 + 1/2 = 5/2 h.
    Distance covered = 5 km.
    Upstream Speed = 5 / (5/2) = 2 km/h.
    We know, speed of stream
    = 1/2 (Downstream Speed – Upstream Speed)
    = 1/2 (4-2) = 1 km/h.

  8. John earns 33.33% more than Peter. By what percentage is Peter’s earning less than that of John’s?
    1. 22 %
    2. 25 %
    3. 26 %
    4. 23 %

    Answer:



    
    25 %
    

    Explanation:

    Let John’s income be j and Peter’s income be p. Then,
    j = p + p × 33.33% = p + p × 100?3 % = p + p × 1/3 = 4p/3
    => p = 3j/4 = (4 – 1)j/4 = j – j/4 = j – j × 1/4 = j – j × 100?4 % = j – j × 25%.
    Therefore, Peter’s earning is less than John’s earning by 25%.

  9. Present age of Vinod and Ashok are in ratio of 3:4 respectively. After 5 years, the ratio of their ages becomes 7:9 respectively. What is Ashok’s present age is ?
    1. 40 years
    2. 28 years
    3. 32 years
    4. 36 years

    Answer:

    
    40 years
    

    Explanation:

    Let the present age of Vinod and Ashok be 3x years and 4x years respectively.
    Then (3x+5) / (4x+5) = 7 / 9

    => 9(3x + 5) = 7(4x + 5)
    => 27x + 45 = 28x + 35
    => x = 10
    => Ashok’s present age = 4x = 40 years

  10. Sum of 4 childeren born at interval of 4 years is is 36. What is the age of youngest child?
    1. 2 years
    2. 3 years
    3. 4 years
    4. 5 years

    Answer:

    
    3 years
    

    Explanation:

    Let the ages of children be x, (x+4),
    (x+8) and (x+12) years.

    Then x + x + 4 + x + 8 + x +12 = 36
    4x + 24 = 36
    4x = 12
    x = 3
    Age of the youngest child = x = 3 years



Verbal Reasoning

  1. Which one of the following options is the closest in meaning to the word given below=> Nadir
    1. Hishest
    2. Lowest
    3. Medium
    4. Integration

    Answer:

    
    Lowest
    

    Explanation:

    Nadir means below
    1. Astronomy A point on the celestial sphere directly below the observer, diametrically opposite the zenith.
    2. The lowest point: the nadir of their fortunes.

  2. Complete the sentence: Universalism is to particularism as diffuseness is to _________________
    1. specificity
    2. neutrality
    3. generality
    4. adaptation

    Answer:

    
    specificity
    

    Explanation:

    Diffuseness means to spreading widely.

  3. Were you a bird, you ______________ in the sky.
    1. would fly
    2. shall fly
    3. should fly
    4. shall have flown

    Answer:

    
    would fly
    

    Explanation:

    Were you a bird, you would fly in the sky.

  4. Choose the grammatically INCORRECT sentence:
    1. He is of Asian origin.
    2. They belonged to Africa.
    3. She is an European.
    4. They migrated from India to Australia.

    Answer:

    
    She is an European.
    

    Explanation:

    The correct sentence is “She is a European.” ‘an’ applies to those words which get pronounced with a, e, i, o, u. Here pronunciation is “Yuropean” ( E-silent; has a “Y” sound), similar to ‘ a University’. Hence a European.

  5. After several defeats in wars, Robert Bruce went in exile and wanted to commit suicide. Just before committing suicide, he came across a spider attempting tirelessly to have its net. Time and again, the spider failed but that did not deter it to refrain from making attempts. Such attempts by the spider made Bruce curious. Thus, Bruce started observing the near-impossible goal of the spider to have the net. Ultimately, the spider succeeded in having its net despite several failures. Such act of the spider encouraged Bruce not to commit suicide. And then, Bruce went back again and won many a battle, and the rest is history. Which one of the following assertions is best supported by the above information?

    1. Failure is the pillar of success.
    2. Honesty is the best policy.
    3. Life begins and ends with adventures.
    4. No adversity justifies giving up hope.

    Answer:

    
    No adversity justifies giving up hope.
    

    Explanation:

    None of A, B and C make sense. Only option D “No adversity justifies giving up hope” is related to the given information.

  6. Choose the most appropriate alternative from the options given below to complete the following sentence: Despite several ––––––––– the mission succeeded in its attempt to resolve the conflict.
    1. attempts
    2. setbacks
    3. meetings
    4. delegations

    Answer:

    
    setbacks
    

    Explanation:

    despite means
    1. in spite of;
    2. undeterred by

  7. Which one of the following options is the closest in meaning to the word given below=> Mitigate
    1. Diminish
    2. Divulge
    3. Dedicate
    4. Denote

    Answer:



    
    Diminish
    

    Explanation:

    Mitigate means
    1. make (something bad) less severe, serious, or painful
    2. lessen the gravity of (an offence or mistake).

  8. Select the correct SYNONYM for:
    Rhubarb

    1. Common
    2. Obstinate
    3. Quarrel
    4. Join

    Answer:

    
    C
    
  9. Select the correct SYNONYM for:
    Plant

    1. Law
    2. Near
    3. Put
    4. Limit

    Answer:

    
    C
    
  10. Select the correct ANTONYM for:
    Limit

    1. Bar
    2. Freedom
    3. Occur
    4. Emerge

    Answer:

    
    B
    

Logical Reasoning

  1. What will be the next number=> 3, 5, 7, 11, 13, 17…….
    1. 21
    2. 19
    3. 25
    4. 20

    Answer:

    
    20
    

    Explanation:

    This is a sequence of prime numbers

  2. Find wrong number in series:
    12, 25, 49, 99, 187, 395, 789

    1. 789
    2. 187
    3. 99
    4. 49

    Answer:

    
    187
    

    Explanation:

    12*2+1 = 25
    25*2-1 = 49
    49*2+1 = 99
    395*2-1 = 789

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. If x, y are integers, then (x2 + y2)1/2 is an integer?
    I) x2 + y2 is an integer
    II) x2 – 3y2 = 0

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    
  5. Who is the tallest among the brothers A, B, C, D?
    I: C is shorter than only B
    II: D is taller than only A

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:



    
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    
  6. Consider the following phrase:
    Statements:
    All mangoes are bananas.
    Some bananas are globe.

    All globe are square.

    Conclusions:
    I. Some mangoes are sqaure.
    II. No mango is square.
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (c)
    
  7. Consider the following phrase:
    Statement: A line from Ram’s appointment letter is “you are hereby appointed as a systems engineer with a probation period of two years and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation.”

    Assumptions:
    I. At the time of appointment, the performance of one generally is not well known.
    II. In the probation period, one tries to prove his worth generally.

    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (e)
    
  8. Consider the following phrase:
    Statement: In a IPL match. RR made 100 runs in total. Out of these 65 were made by bowlers
    Assumptions:
    I. 65% of the team consist of bowlers
    II. The opening batsman were bowlers
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (d)
    
  9. Statements:
    I – Some S are L
    II – Some C are P
    III – All P is R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:



    
    (d) neither conclusion I nor conclusion II is true
    
  10. Find wrong number in series: 2, 6, 12, 20, 30, 40, 56
    1. 12
    2. 20
    3. 40
    4. 56

    Answer:

    
    40
    

    Explanation:

    series (1*2) + (2*3) + (3*4) + ……+ (n*(n+1))

  11. Find wrong number in series: -2, 4, 6, 8, -10
    1. -2
    2. 4
    3. 6
    4. 8

    Answer:

    
    6
    

    Explanation:

    Tn = (-1)n2n



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.