WIPRO Placement Paper 1 | Written Test

This is a WIPRO model placement paper for placement preparation. This placement paper will cover aptitude, logical and reasoning, verbal and coding questions that are asked in WIPRO recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in WIPRO interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the WIPRO interview.

Quantitative Analysis

  1. Find the greatest number that will divide 355, 54 and 103 so as to leave the same remainder in each case.
    1. 4
    2. 7
    3. 9
    4. 13

    Answer:

    
    7
    

    Explanation:



    Required number = H.C.F. of |a -b|, |b – c| and |c – a|
    = H.C.F. of |355 – 54|, |54 – 103| and |103 – 355|
    = 301, 49, 252
    = 7

  2. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 3, 6, 9, 12, 15 and 18 seconds respectively. In 60 minutes, how many times do they toll together ?
    1. 10
    2. 20
    3. 21
    4. 25

    Answer:

    
    21
    

    Explanation:

    L.C.M. of 3, 6, 9, 12, 15 and 18 is 180.
    So, the bells will toll together after every 180 seconds(3 minutes).
    In 60 minutes, they will toll together (60/3)+1 = 21 times.

  3. The smallest 5 digit number exactly divisible by 11 is:
    1. 11121
    2. 11011
    3. 10010
    4. 11000

    Answer:

    
    10010
    

    Explanation:

    The smallest 5-digit number 10000.

    10000 when divided by 11, leaves a remainder of 1

    Hence add (11 – 1) = 10 to 10000
    Therefore, 10010 is the smallest 5 digit number exactly divisible by 11

    1. 474
    2. 534
    3. 500
    4. 368

    Answer:


    
    474
    

    Explanation:

    As

    Therefore the given expression = (121 + 353) = 474

  4. What decimal of 10 hours is a minute?
    1. 0.025
    2. 0.256
    3. 0.0027
    4. 0.00126

    Answer:

    
    0.0027
    

    Explanation:

    Decimal of 10 hours in a minute
    = 10 / (60 x 60)
    = 0.0027

  5. ‘A’ can do a work in 10 days and ‘B’ in 15 days. If they work on it together for 3 days, then the work that is left is :
    1. 10%
    2. 20%
    3. 40%
    4. 50%

    Answer:

    
    50%
    

    Explanation:

    Let the total work to be done is, say, 30 units.

    A does the work in 10 days,
    So A’s 1-day work = (30 / 10) = 3 units


    B does the work in 15 days,
    So B’s 1-day work = (30 / 15) = 2 units

    Therefore, A’s and B’s together 1-day work = (3 + 2) = 5 units

    In 3 days,
    work done = 5 * 3 = 15 units
    amount of work left = 30 – 15 = 15 units

    Therefore the % of work left after 3 days = (15 / 30) * 100% = 50%

  6. A pump can fill a tank with water in 1 hour. Because of a leak, it took 1.5 hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:
    1. 2 hours
    2. 2.5 hours
    3. 3 hours
    4. 3.5 hours

    Answer:

    
    3 hours
    

    Explanation:

    Pump fills the tank in 1 hour

    Time taken by Pump to fill due to leak = 1.5 hour
    Therefore, in 1 hour, the amount of tank that the Pump can fill at this rate = 1 / (1.5) = 2/3

    Amount of water drained by the leak in 1 hour = (1 – (2/3)) = 1/3

    Therefore, the tank will be completely drained by the leak in (1 / (1/3)) = 3 hours

  7. 2 pipes A and B can fill a tank in 20 minutes and 30 minutes respectively. Both pipes are opened. The tank will be filled in just 15 minutes, if the B is turned off after:
    1. 5 min
    2. 6.5 min
    3. 7 min
    4. 7.5 min

    Answer:

    
    7.5 min
    

    Explanation:

    Let the total work to be done is, say, 60 units.

    A fills the tank in 20 minutes,
    So A’s 1-minute work = (60 / 20) = 3 units

    B fills the tank in 30 minutes,
    So B’s 1-minute work = (60 / 30) = 2 units

    Therefore, A’s and B’s together 1-minute work = (3 + 2) = 5 units

    Let the time when A and B both are opened be x minutes
    and Since the total time taken to fill the tank is 15 minutes

    Therefore, an expression can be formed as
    5x + 3(15 – x) = 15
    => x = 7.5

    Therefore, the B is turned off after 7.5 minutes

  8. In an IPL match, the current run rate of CSK is 4.5 in 6 overs. What should be the required run rate of CSK inorder to achieve the target of 153 against KKR?
    1. 7
    2. 8
    3. 8.5
    4. 9

    Answer:


    
    9
    

    Explanation:

    Current run rate = 4.5 in 6 overs
    Runs already made = 4.5 * 6 = 27

    Target = 153
    Runs still required = 153 – 27 = 126
    Overs left = 14

    Therefore required run rate = 126 / 14 = 9

  9. The average of 10 numbers is 0. Of them, how many can be samller than zero, at most?
    1. 0
    2. 1
    3. 9
    4. 10

    Answer:

    
    9
    

    Explanation:

    Let the 9 numbers be smaller than zero and let their sum be ‘s’

    Now, in order to get the average 0, the 10th number can be ‘-s’

    Therefore, average = (s + (-s))/10 = 0/10 = 0

Verbal Reasoning

    Directions to solve Question 1 and 2: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. If there is no error, the answer is ‘D’. Ignore the errors of punctuation, if any.

  1. Solve as per the direction given above
    1. How many times
    2. was you frustrated while looking out
    3. for a good collection of x
    4. programming/algorithm/interview questions?

    Answer:

    
    b
    

    Explanation:

    were you frustrated while looking out

  2. Solve as per the direction given above
    1. What did you expected
    2. and what did you get?
    3. No error

    Answer:

    
    A
    

    Explanation:

    What did you expect

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Choose the word from the options that can best express the meaning of the given word

  4. Short
    1. Limited
    2. Small
    3. Little
    4. Brief

    Answer:

    
    D
    
  5. Clever
    1. Obstinate
    2. Handsome
    3. Canny
    4. Stout

    Answer:

    
    C
    
  6. Directions to solve Question 5 and 6: Choose the word from the options that can best complete the sentence meaningfully.


  7. GFG portal ________ created to provide well written, well thought and well-explained solutions for selected questions.
    1. is
    2. was
    3. has been
    4. have been

    Answer:

    
    D
    
  8. He loves to solve programming problems _____ most efficient ways.
    1. in
    2. on
    3. over
    4. with

    Answer:

    
    A
    
  9. Directions to solve Question 7 and 8: Choose the word from the options that can best express the opposite of the given word

  10. Tiny
    1. Soft
    2. Average
    3. Enormous
    4. Weak

    Answer:

    
    C
    
  11. Top
    1. Important
    2. Base
    3. Height
    4. Roof

    Answer:

    
    B
    
  12. Directions to solve Question 9 and 10: Choose the word from the options that can be substituted for the given phrase/sentence

  13. A name adopted by an author in his writings
    1. Nickname
    2. Pseudonym
    3. Nomenclature
    4. Title

    Answer:

    
    B
    
  14. Study of birds
    1. Orology
    2. Optology
    3. Ophthalmology
    4. Ornithology

    Answer:

    
    D
    

Logical Reasoning

  1. What will be the next number? 3, 5, 7, 11, 13, 17…….
    1. 21
    2. 19
    3. 23
    4. 20

    Answer:

    
    19
    

    Explanation:

    3, 5, 7, 11, 13, 17 is a prime number series.
    Hence next prime number in this series is 19

  2. Find wrong number in series: 12, 25, 49, 99, 187, 395, 789
    1. 7789
    2. 187
    3. 99
    4. 49

    Answer:

    
    187
    

    Explanation:

    12*2+1 =25
    25*2-1 = 49
    49*2+1 = 99
    395*2-1 = 789

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. If x, y are integers, then (x2 + y2)1/2 is an integer?
    Statement I – x2 + y2 is an integer
    Statement II – x2 – 3y2 = 0

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (b) data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    

    Explanation:

    Given Statement II => x2 – 3y2 = 0
    => x2 = 3y2

    Putting the above in the question
    => (x2 + y2)1/2
    => (3y2 + y2)1/2
    => (4y2)1/2
    => ((2y)2)1/2
    => (2y)
    which is an integer as y is an integer


  5. What day is 14th of a month?
    Statement I – 3rd Saturday of the month is seventeenth
    Statement II – 2nd last day of the month is Tuesday

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (a) data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    

    Explanation:

    Given Statement I, 17th, of the month, is Saturday.
    Therefore 14th will be Wednesday

  6. Consider the following phrase:
    Statement: A line from Ram’s appointment letter is “you are hereby appointed as a systems engineer with a probation period of two years and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation.”
    Assumptions:
    I. At the time of appointment, the performance of one generally is not well known.
    II. In the probation period, one tries to prove his worth generally.
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (e) Both I and II are implicit.
    

    Explanation:

    Both the statements are implicit because since Ram is newly appointed in this company, so at the time of appointment, the performance of Ram is not well known. Also, they have to test performance over a span of time. So Ram (systems engineer) tries to prove his worth generally in the probation period. So, option (E) is correct.

  7. Consider the following phrase:
    Statement: The price for safeda mango is terribly priced at Rs. 200/kg.
    Assumptions:
    I. The price for other types of mangoes are decently priced.
    II. Rs 200 is a very big amount to pay for a safeda mango.
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (b) Only assumption II is implicit.
    

    Explanation:

    The Assumption I might or might not be true according to the given Statement, but the Assumption II is definitely true. Hence only Assumption II is implicit.

  8. Statements:
    I – All mangoes are bananas.
    II – Some bananas are a globe.
    III – All globe are square.
    Conclusions:
    I. Some mangoes are square.
    II. No mango is square.
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (c) either conclusion I or conclusion II is true
    

    Explanation:

  9. Statements:
    I – Some C are T
    II – Some T are R
    III – All R is M
    Conclusions:
    I. Some M are T
    II. Some C are M
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (a) only conclusion I is true.
    

    Explanation:

    Some C might or might not be M. But some M are definitely T.

  10. Find wrong number in series: 23, 29, 31, 33, 41, 43, 47
    1. 29
    2. 33
    3. 41
    4. 47

    Answer:


    
    33
    

    Explanation:

    The given series is prime numbers from 23

  11. Find wrong number in series: 8, 24, 12, 36, 18, 54, 26
    1. 12
    2. 24
    3. 18
    4. 26

    Answer:

    
    
    

    Explanation:

    Mixture of two alternate series:
    8*3=24
    24/2=12
    12*3=36
    36/2=18
    18*3=54
    54/2=27



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.



Improved By : shubham_singh