WIPRO Placement Paper 7 | Written Test

This is a WIPRO model placement paper for placement preparation. This placement paper will cover aptitude, logical and reasoning, verbal and coding questions that are asked in WIPRO recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in WIPRO interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the WIPRO interview.

Quantitative Analysis

  1. Find a positive number which when increased by 16 is equal to 80 times the reciprocal of the number.
    1. 20
    2. -4
    3. -10
    4. 4

    Answer:

    
    4
    

    Explanation:

    Let the number be x.

    Then x + 16 = 80 * (1/x)



    x2 + 16x – 80 = 0
    x2 + 20x – 4x – 80 =0
    (x + 20) (x -4)
    Therefore x = 4

  2. The LCM. of two numbers is 30 and their HCF. is 15. If one of the numbers is 30, then what is the other number?
    1. 30
    2. 25
    3. 15
    4. 20

    Answer:

    
    15
    

    Explanation:

    Say another number = x

    Product of two numbers = product of HCF and LCM
    => x.30 = 15*30
    => x=15

  3. Which of the following is the largest of all ?
    1. 7/8
    2. 15/16
    3. 23/24
    4. 31/32

    Answer:

    
    31/32
    

    Explanation:

    LCM (8, 16, 24, 32) = 96
    7/8 = 84/96
    15/16 = 90/96
    23/24 = 92/96
    31/32 = 93/96
    Hence, 31/32 is the largest of all.

  4. Three friends A, B and C are employed to make pastries in a bakery. Working individually, they can make 60, 30 and 40 pastries respectively in an hour. They decided to work together but due to lack of resources, they had to work on shifts of 30 minutes. Find the time taken to make 185 pastries.
    1. 4 hours
    2. 3 hours 45 minutes
    3. 4 hours 15 minutes
    4. 5 hours

    Answer:

    
    4 hours 15 minutes
    

    Explanation:



    It is given that A, B and C make 60, 30 and 40 pastries respectively in an hour.
    => In 30 minutes, they will make 30, 15 and 20 pastries respectively.
    So, in one cycle of 1 hour 30 minutes where each works for 30 minutes, pastries made = 30 + 15 + 20 = 65
    Now, in 2 cycles (3 hours), 130 pastries would be made.
    In the next 30 minutes, A would make 30 pastries.
    So, total time elapsed = 3 hours 30 minutes and pastries made = 130 + 30 = 160
    In the next 30 minutes, B would make 15 pastries.
    So, total time elapsed = 4 hours and pastries made = 160 + 15 = 175
    In the next 15 minutes, C would make 10 pastries.
    So, total time elapsed = 4 hours 15 minutes and pastries made = 175 + 10 = 185
    Therefore, total time taken = 4 hours 15 minutes

  5. Three pipes A, B and C were opened to fill a cistern. Working alone, A, B and C require 12, 15 and 20 minutes respectively. Another pipe D, which is a waste pipe, can empty the filled tank in 30 minutes working alone. What is the total time (in minutes) taken to fill the cistern if all the pipes are simultaneously opened ?
    1. 5
    2. 6
    3. 7
    4. 8

    Answer:

    
    6
    

    Explanation:

    Let the capacity of the cistern be LCM(12, 15, 20, 30) = 60 units.
    => Efficiency of pipe A = 60 / 12 = 5 units / minute
    => Efficiency of pipe B = 60 / 15 = 4 units / minute
    => Efficiency of pipe C = 60 / 20 = 3 units / minute
    => Efficiency of pipe D = 60 / 30 = 2 units / minute
    => Combined efficiency of pipe A, pipe B, pipe C and pipe D = 10 units / minute
     
    Therefore, time required to fill the cistern if all the pipes are opened simultaneously = 60 / 10 = 6 minutes

  6. The ratio of the speed of two trains is 7:8. If the second train covers 400 km in 4 h, find out the speed of the first train.
    1. 69.4 km/h
    2. 78.6 km/h
    3. 87.5 km/h
    4. 40.5 km/h

    Answer:

    
    87.5 km/h
    

    Explanation:

    Let the speed of the two trains be 7x and 8x.
    Then, 8x = 400 / 4
    => 8x = 100 => x = 12.5 km/h.
    Hence, speed of the first train = 7x = 7 × 12.5 = 87.5 km/h.

  7. A motorboat crosses a certain distance in 1 hour and comes back in 1½ hours. If the stream is running at 3 km/h, find out the speed of motorboat in still water.
    1. 10 km/h
    2. 15 km/h
    3. 12 km/h
    4. None of these

    Answer:

    
    15 km/h
    

    Explanation:

    Let the speed of motorboat in still water be x km/h. Then,
    Downstream speed = (x + 3) km/h.
    Upstream speed = (x – 3) km/h.
    Then, (x + 3) × 1 = (x – 3) × 3/2
    => 2x + 6 = 3x – 9
    => x = 15.
    So, the speed of motorboat in still water is 15 km/h.



  8. Barack spends Rs 6650 to buy some goods and gets a rebate of 6% on it. After this, he pays a sales tax of 10%. What is his total expenditure?
    1. Rs 6870.10
    2. Rs 6876.10
    3. Rs 6865.10
    4. Rs 6776.10

    Answer:

    
    Rs 6876.10
    

    Explanation:

    Rebate received by Barack = 6% of Rs 6650 = 6/100 × 6650 = 3/5 × 665 = Rs 399.
    Sales Tax paid by Barack = 10% of Rs (6650-399) = 10% of Rs 6251 = Rs 625.10.
    Therefore, Barack’s total expenditure = Rs (6251 + 625.10) = Rs 6876.10.

  9. In a box, there are 10p, 25p and 50p coins in the ratio 4:9:5 with the total sum of Rs 206. How many coins of each kind does the box have?
    1. 200, 360, 160
    2. 135, 250, 150
    3. 90, 60, 110
    4. Cannot be determined

    Answer:

    
    200, 360, 160
    

    Explanation:

    Let the number of 10p, 25p, 50p coins be 4x, 9x, 5x respectively. Then,
    4x/10 + 9x/4 + 5x/2 = 206 (Since, 10p = Rs 0.1, 25p = Rs 0.25, 50p = Rs 0.5)
    => 8x + 45x + 50x = 4120 (Multiplying both sides by 20 which is the LCM of 10, 4, 2)
    => 103x = 4120
    => x = 40.
    Therefore,
    No. of 10p coins = 4 x 40 = 160 (= Rs 16)
    No. of 25p coins = 9 x 40 = 360 (= Rs 90)
    No. of 50p coins = 5 x 40 = 200 (= Rs 100)

  10. At present, the ratio between ages of Ram and Shyam is 6:5 respectively. After 7 years, Shyam’s age will be 32 years. What is the present age of Ram?
    1. 32
    2. 40
    3. 30
    4. 36

    Answer:

    
    30
    

    Explanation:

    Let the present age of Ram and Shyam be 6x years and 5x years respectively.

    Then 5x + 7 = 32
    => 5x = 25
    => x = 5
    => Present age of Ram = 6x = 30 years



Verbal Reasoning

  1. While trying to collect(I) an envelope from under the table (II), Mr. X fell down (III) and was losing consciousness (IV)

    Which one of the above underlined parts of the sentence is NOT appropriate?

    1. I
    2. II
    3. III
    4. IV

    Answer:

    
    IV
    

    Explanation:

    Here, part IV is incorrect. “was losing consciousness” shows the continuous process of losing consciousness, but he was not in the process, rather he just lost consciousness.
    So, the correction is ” was losing consciousness ”  => ” lost consciousness “.

    Thus, IV is the correct choice.

     

    Please comment below if you find anything wrong in the above post.

  2. If she _______________ how to calibrate the instrument, she _______________ done the experiment.
    1. knows, will have
    2. knew, had
    3. had known, could have
    4. should have known, would have

    Answer:

    
    had known, could have
    

    Explanation:

    A)knows, will have //Present, future

    B)knew, had //past past

    c)had known, could have//past perfect, perfect conditional

    D)should have known, would have //present, future

     

     

    In a Type 3 conditional sentence, the tense in the ‘if’ clause is the past perfect, and the tense in the main clause is the perfect conditional or the perfect continuous conditional.

    If clause (condition) Main clause (result)
    If + past perfect perfect conditional or perfect continuous conditional
    If this thing had happened that thing would have happened.
  3. Choose the word that is opposite in meaning to the word “coherent”.
    1. sticky
    2. well-connected
    3. rambling
    4. friendly

    Answer:

    
    rambling
    

    Explanation:

    Coherent – Adj.
    Meaning – (of an argument, theory, or policy) logical and consistent.

    Rambling – Adj.
    Meaning – (of writing or speech) lengthy and confused or inconsequential.

    Hence both are opposite to each other.



  4. Didn’t you buy _________ when you went shopping?
    1. any paper
    2. much paper
    3. no paper
    4. a few paper

    Answer:

    
    any paper
    

    Explanation:

    In general, any is used in negative sentences and questions.

  5. Which of the following options is the closest in meaning to the sentence below?
    “She enjoyed herself immensely at the party.”

    1. She had a terrible time at the party
    2. She had a horrible time at the party
    3. She had a terrific time at the party
    4. She had a terrifying time at the party

    Answer:

    
    She had a terrific time at the party
    

    Explanation:

    Except for C, all other options indicate that she didn’t enjoy.

    Horrible and terrible means fearful.

    Terrific means wonderful. 

  6. Which one of the following combinations is incorrect?
    1. Acquiescence – Submission
    2. Wheedle – Roundabout
    3. Flippancy – Lightness
    4. Profligate – Extravagant

    Answer:

    
    Wheedle - Roundabout
    

    Explanation:

    Flippancy     ---> lack of respect or seriousness.
    Acquiescence  ---> the reluctant acceptance of 
                       something without protest.
    Wheedle      --->  use endearments or flattery to 
                       persuade someone to do something or 
    Profligate   ---> recklessly extravagant 
    
  7. Select the alternative meaning of the underlined part of the sentence.
    The chain snatchers took to their heels when the police party arrived.

    1. took shelter in a thick jungle
    2. open indiscriminate fire
    3. took to flight
    4. unconditionally surrendered

    Answer:

    
    took to flight
    

    Explanation:

    Both took to flight and took to their heels mean run away.

  8. Select the correct SYNONYM for:
    Shrill

    1. Calm
    2. Low
    3. Noisy
    4. Mild

    Answer:

    
    C
    
  9. Select the correct SYNONYM for:
    Rowdy

    1. Calm
    2. Soft
    3. Loud
    4. Mild

    Answer:

    
    C
    
  10. Select the correct ANTONYM for:
    Rude



    1. Obscene
    2. Blunt
    3. Abusive
    4. Decent

    Answer:

    
    D
    

Logical Reasoning

  1. Find wrong number in series:
    4, 5, 7, 12, 19, 35

    1. 12
    2. 19
    3. 35

    Answer:

    
    12
    

    Explanation:

    4 + 20 = 5
    5 + 21 = 7
    7 + 22 = 11
    11 + 23 = 19
    19 + 24 = 35

  2. Find wrong number in series:
    23, 29, 31, 33, 41, 43, 47

    1. 29
    2. 33
    3. 41
    4. 47

    Answer:

    
    33
    

    Explanation:

    prime numbers from 23

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. What is the value of (x2/y2) + (y2/x2)?

    I. x/y + y/x = 8
    II. x/y – y/x = 4

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    
  5. How many children are there between A and B in a row of children?
    Statement I. A is tenth from the left in the row.
    Statement II. B is exactly in the middle and there are fifteen children towards his right.

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question
    
  6. Consider the following phrase:
    Statement: All L are W.
    Some P are W
    All P are B
    Conclusions:
    I. Some B are W
    II. Some W are L
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (e)
    
  7. Consider the following phrase:
    Statement: Mutual funds are subject to market risk
    Assumptions:
    I. One must not invest in Mutual Funds
    II. One must consult a financial advisor before investing in this
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (b)
    
  8. Consider the following phrase:
    Statement: Money is a key factor in politics
    Assumptions:
    I. Poor should not involve in Politics
    II. One can get into Politics inorder to get rich
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:



    
    (d)
    
  9. Statements:
    I – Some S are L
    II – Some C are P
    III – All P is R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d) neither conclusion I nor conclusion II is true
    
  10. Find wrong number in series: 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ..
    1. 0
    2. 1
    3. 2
    4. 3

    Answer:

    
    2
    

    Explanation:

    Fibonacci Series

  11. Find wrong number in series: 1, -8, 27, 64, 125, -216
    1. -8
    2. 27
    3. 64
    4. 125

    Answer:

    
    64
    

    Explanation:

    Tn = 13 – 23 + 33 – 43 + …..



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.