WIPRO Placement Paper 6 | Written Test

This is a WIPRO model placement paper for placement preparation. This placement paper will cover aptitude, logical and reasoning, verbal and coding questions that are asked in WIPRO recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in WIPRO interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the WIPRO interview.

Quantitative Analysis

  1. A two-digit number is such that the product of the digits is 12. When 9 is subtracted from the number, the digits are reversed. The number is:.
    1. 34
    2. 62
    3. 43
    4. 26

    Answer:

    
    43
    

    Explanation:

    Let the ten’s and unit’s digit be x and y.

    Then 10x + – 9 = 10 x + x



    10×2 + 12 -9x = 120 + x2
    9×2 – 9x – 108 = 0
    x2 –x – 12 = 0
    x2 –4x + 3x – 12 = 0
    (x – 4) (x + 3) = 0
    Therefore x = 4
    Hence the required no. is 43

  2. Which is the largest number that divides 17, 23, 35, 59 to leave the same remainder in each case ?
    1. 2
    2. 3
    3. 6
    4. 12

    Answer:

    
    6
    

    Explanation:

    Required Number = HCF (23-17, 35-23, 59-35, 59-17)
    = HCF (6, 12, 24, 42)
    = 6

  3. Two numbers are in the ratio of 5:7. If their LCM is 105, what is the difference between their squares ?
    1. 261
    2. 210
    3. 72
    4. 840

    Answer:

    
    216
    

    Explanation:

    Let ‘h’ be the HCF of the two numbers.
    => The numbers are 5h and 7h.
    We know that Product of Numbers = LCM x HCF
    => 5h x 7h = 105 x h
    => h = 3
    So, the numbers are 15 and 21.
    Therefore, difference of their squares = 212 – 152 = 441 – 225 = 216

  4. A alone and B alone can do a work in respectively 18 and 8 days more than both working together. Find the number of days required if both work together.
    1. 12
    2. 8
    3. 16
    4. 36

    Answer:

    
    12
    

    Explanation:

    Let the time required to complete the work by A and B together = n days
    => Time required by A alone = n + 18 days
    => Time required by B alone = n + 8 days
    Therefore, n2 = 18 x 8 = 144
    => n = 12
    Hence, A and B require 12 days to complete the work if they work together.



  5. Working alone, two pipes A and B require 9 hours and 6.25 hours more respectively to fill a pool than if they were working together. Find the total time taken to fill the pool if both were working together.
    1. 6
    2. 6.5
    3. 7
    4. 7.5

    Answer:

    
    7.5
    

    Explanation:

    Let the time taken if both were working together be ‘n’ hours.
    => Time taken by A = n + 9
    => Time taken by B = n + 6.25
     
    In such kind of problems, we apply the formula :
    n2 = a x b, where ‘a’ and ‘b’ are the extra time taken if both work individually than if both work together.
    Therefore, n2 = 9 x 6.25
    => n = 3 x 2.5 = 7.5
     
    Thus, working together, pipes A and B require 7.5 hours.

  6. Paul has to travel 24 km. After walking for 1 hour 40 minutes he sees that he has covered 5/7 of the distance left to cover. Find out Paul’s speed in meters per second.
    1. 5/3 m/s
    2. 7/5 m/s
    3. 2/3 m/s
    4. 8/5 m/s

    Answer:

    
    5/3 m/s
    

    Explanation:

    Let the required speed be x km/hr.
    Distance covered by Paul in 1 hr 40 min = x × 100/60 = 5x/3 km.
    Remaining distance = (24 – 5x/3) km.
    Therefore, 5x/3 = 5/7 × (24 – 5x/3)
    => 7/5 × 5x/3 = 24 – 5x/3
    => 7x/3 = (72 – 5x)/3
    => 7x = 72 – 5x
    => 12x = 72 => x = 6.
    Paul’s speed in meters per second = 6 × 5/18 = 5/3 m/s.

  7. Peter’s speedboat run at a speed of 9 km/h in still water. He rows to a place at a distance of 105 km and comes back to the starting point. If the speed of the stream is 1.5 km/h, find out the time taken by Peter.
    1. 24 h
    2. 21 h
    3. 23 h
    4. 22 h

    Answer:

    
    24 h
    

    Explanation:

    Upstream speed = 9 – 1.5 = 7.5 km/h.
    Downstream speed = 9 + 1.5 = 10.5 km/h.
    Therefore, time taken = 105/7.5 + 105/10.5 = 14 + 10 = 24 h.

  8. Jack consumes 75% of his salary. Later his salary is increased by 20% and he increases his expenditures by 10%. Find the percentage increase in his savings.
    1. 51 %
    2. 60 %
    3. 50 %
    4. 55 %

    Answer:



    
    50 %
    

    Explanation:

    Let Jack’s original salary be Rs 100. Then,
    his expenditure = Rs 75,
    his savings = Rs 25.
    Now, his new salary = Rs 120. So,
    new expenditure = (110/100) × 75 = Rs 165/2,
    new savings = 120 – 165/2 = Rs 75/2.
    Increase in savings = 75/2 – 25 = Rs 25/2.
    Therefore, percentage increase in savings = (25/2)/25 × 100% = 50%.

  9. Two numbers are in the ratio of 2:9. If their H. C. F. is 19, numbers are:
    1. 6, 27
    2. 8, 36
    3. 38, 171
    4. 20, 90

    Answer:

    
    38, 171
    

    Explanation:

    Let the numbers be 2X and 9X
    Then their H.C.F. is X, so X = 19
    => Numbers are (2×19 and 9×19) i.e. 38 and 171

  10. At present father’s age is thrice of son’s age. After 15 years father’s age will be double of son’s age. What is son’s present age?
    1. 10 years
    2. 12 years
    3. 15 years
    4. 16 years

    Answer:

    
    15 years
    

    Explanation:

    Let the present age of son and father be x years and 3x years respectively.

    Then (3x + 15) = 2(x + 15)

    => 3x + 15 = 2x + 30
    => x = 15
    => Son’s present age = x = 15 years.



Verbal Reasoning

  1. In a press meet on the recent scam, the minister said, “The buck stops here”. What did the minister convey by the statement?
    1. He wants all the money
    2. He will return the money
    3. He will assume final responsibility
    4. He will resist all enquiries

    Answer:

    
    He will assume final responsibility
    

    Explanation:

    ’The buck stops here’ means – Responsibility is not passed on beyond this point.

  2. Consider the statement
    “Not all that glitters is gold”

    Predicate glitters(x) is true if x glitters and predicate gold(x) is true if x is gold. Which one of the following logical formulae represents the above statement?

    GATECS2014Q11

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E

    Answer:

    
    D
    

    Explanation:

    The statement “Not all that glitters is gold” can be expressed as follows :

    ¬(?x(glitters(x)?gold(x)) … (1)

    Where ?x(glitters(x)?gold(x) refers that all glitters is gold. Now,



    ?x¬(glitters(x)?gold(x)) … (2), Since we know ¬?x() = ?x¬()

    (Where => refers to -> All and ?x refers to -> There exists some).

    As we know, A?B is true only in the case that either A is false or B is true. It can also defined in the other way :

    A?B=¬A?B (negationA or B ) … (3)

    From equation (2) and (3), we have

    ?x(¬(¬glitters(x)?gold(x))

    ??x(glitters(x)?¬gold(x)) … (4), Negation cancellation ¬(¬) = () : and ¬(()?()) = (¬()?¬()) .

    So Answer is (D) .

  3. Choose the most appropriate phrase from the options given below to complete the following sentence.
    “India is a post-colonial country because”

    1. it was a former British colony
    2. Indian Information Technology professionals have colonized the world
    3. India does not follow any colonial practices
    4. India has helped other countries gain freedom

    Answer:

    
    it was a former British colony
    

    Explanation:



    A country is called postcolonial if it came into existence after the colonies of the British and the Europeans were abolished and the countries then under their rule were declared independent. India was under the British colonial rule till 1947, i.e. it was a former British colony and thus is called a postcolonial country. So, A is the correct option.

  4. Who ___________ was coming to see us this evening?
    1. you said
    2. did you say
    3. did you say that
    4. had you

    Answer:

    
    did you say
    
  5. Match the columns.
       Column 1          Column 2
    1) eradicate       P) misrepresent
    2) distort         Q) soak completely
    3) saturate        R) use
    4) utilize         S) destroy utterly 
    
    1. 1:S, 2:P, 3:Q, 4:R
    2. 1:P, 2:Q, 3:R, 4:S
    3. 1:Q, 2:R, 3:S, 4:P
    4. 1:S, 2:P, 3:R, 4:Q

    Answer:

    
    1:S, 2:P, 3:Q, 4:R
    

    Explanation:

    “eradicate” means “destroy utterly”
    “distort” matches with “misrepresent”
    “saturate” matches with “soak completely”
    “utilize” matches with “use”

  6. The old city of Koenigsberg, which had a German majority population before World War 2, is now called Kaliningrad. After the events of the war, Kaliningrad is now a Russian territory and has a predominantly Russian population. It is bordered by the Baltic Sea on the north and the countries of Poland to the south and west and Lithuania to the east respectively. Which of the statements below can be inferred from this passage?
    1. Kaliningrad was historically Russian in its ethnic make up
    2. Kaliningrad is a part of Russia despite it not being contiguous with the rest of Russia
    3. Koenigsberg was renamed Kaliningrad, as that was its original Russian name
    4. Poland and Lithuania are on the route from Kaliningrad to the rest of Russia

    Answer:

    
    Kaliningrad is a part of Russia despite it not being contiguous with the rest of Russia
    

    Explanation:

    A is not true in the light of the given facts

    • A is incorrect because the First line says that Kaliningrad (Koenigsberg before war) had a majority of the German population before the war. So, it was historically German and not Russian.
    • B is correct as although Kaliningrad is not contiguous with the rest of Russia (being surrounded by countries of Poland in the south and west, Lithuania in the east and Baltic sea on the north), it has a predominantly Russian population.
    • C cannot be inferred from the passage as it is nowhere in the passage what the original Russian name of Koenigsberg was.
    • D is also not true because no data about the route is mentioned in the passage.

    So, B is the correct option

  7. The number of people diagnosed with dengue fever (contracted from the bite of a mosquito) in north India is twice the number diagnosed last year. Municipal authorities have concluded that measures to control the mosquito population have failed in this region. Which one of the following statements, if true, does not contradict this conclusion?
    1. A high proportion of the affected population has returned from neighbouring countries where dengue is prevalent
    2. More cases of dengue are now reported because of an increase in the Municipal Office’s administrative efficiency
    3. Many more cases of dengue are being diagnosed this year since the introduction of a new and effective diagnostic test
    4. The number of people with malarial fever (also contracted from mosquito bites) has increased this year

    Answer:



    
    The number of people with malarial fever (also contracted from mosquito bites) has increased this year
    

    Explanation:

    • A contradicts the conclusion of the municipal authorities. So, A is not the correct choice.
    • B is an incorrect choice because there is no data in the passage relating the reporting of cases and the efficiency of the administrative capabilities of the municipal authorities.
    • C is also incorrect as it contradicts the conclusion of the municipal authorities.
    • D is the correct choice as both malarial fever and dengue fever are caused by mosquito bite. If dengue fever had increased because of some other reason other than that concluded by the municipal authorities, then there would not have been an increase in the people with malarial fever. This statement supports the conclusion of the municipal authorities.
  8. Select the correct SYNONYM for:
    Together

    1. Common
    2. Obstinate
    3. Same
    4. Jointly

    Answer:

    
    D
    
  9. Select the correct SYNONYM for:
    Almost

    1. Crafty
    2. Nearly
    3. Relevant
    4. Summary

    Answer:

    B
    B
    
  10. Select the correct ANTONYM for:
    Arise

    1. Appear
    2. Dive
    3. Occur
    4. Emerge

    Answer:

    
    B
    

Logical Reasoning

  1. Find wrong number in series:
    2, 3, 6, 0, 8, -3, 14, -6

    1. 3
    2. 0
    3. 8
    4. 3

    Answer:

    
    C
    

    Explanation:

    Two alternate series:
    2 + 4 = 6,
    3 – 3 = 0
    6 + 4 = 10,
    0 – 3 = -3
    10 + 4 = 14
    -3 – 3 = -6

  2. Find wrong number in series:
    1, 8, 27, 64, 81, 216, 343

    1. 1
    2. 27
    3. 81
    4. 343

    Answer:

    
    81
    

    Explanation:

    cubes of natural numbers
    81 is not the cube of desired number

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. Is the integer i is divisible by 20?
    I. 4 is a factor of i
    II. i is a factor of 10

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    
  5. In which year X was born?
    Statement I. X is 30 years younger than his mother
    Statement II. Rahul’s elder brother is 25 years younger than his mother

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:



    
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    
  6. Consider the following phrase:
    Statement: All C are J.
    All J are B.
    No B is R.
    Conclusions:
    I. All B are C.
    II. Some J are C
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (b) only conclusion II is true.
    

    Explanation:

    All B are not C

  7. Consider the following phrase:
    Statement: The committee humiliated Shahrukh in the presence of his colleagues.
    Assumptions:
    I. The committee did not like Shahrukh
    II. Shahrukh was not popular with his colleagues
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (d)
    
  8. Consider the following phrase:
    Statement: People who oppose too much are the people that have done it
    Assumptions:
    I. It is easier said than done
    II. People are dual faced
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (e)
    
  9. Statements:
    I – Some S are L
    II – Some C are P
    III – All P is R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d) neither conclusion I nor conclusion II is true
    
  10. Find wrong number in series: 4, 5, 7, 12, 19, 35
    1. 12
    2. 19
    3. 35
    4. 7

    Answer:

    
    12
    

    Explanation:

    4+20 = 5
    5+21 = 7
    7+22 = 11
    11+23 = 19
    19+24 = 35

  11. Find wrong number in series: -1, 4, 9, 16, -25
    1. 4
    2. 9
    3. 16
    4. -25

    Answer:

    
    9
    

    Explanation:

    Tn = -12 + 22 – 32 + 42 – …..



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.