WIPRO Placement Paper 2 | Written Test

This is a WIPRO model placement paper for placement preparation. This placement paper will cover aptitude, logical and reasoning, verbal and coding questions that are asked in WIPRO recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in WIPRO interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the WIPRO interview.

Quantitative Analysis

  1. Which is not the prime number?.
    1. 43
    2. 57
    3. 73
    4. 101

    Answer:

    
    57
    

    Explanation:



    A positive natural number is called prime number if nothing divides it except the number itself and 1.
    57 is not a prime number as it is divisible by 3 and 19 also, apart from 1 and 57.

  2. If the average of four consecutive odd numbers is 12, find the smallest of these numbers?
    1. 5
    2. 7
    3. 9
    4. 11

    Answer:

    
    9
    

    Explanation:

    Let the numbers be x, x+2, x+4 and x+6
    Then (x + x + 2 + x + 4 + x + 6)/4 = 12
    ∴ 4x + 12 = 48
    ∴ x = 9

  3. Two numbers are in the ratio of 2:9. If their H. C. F. is 19, numbers are:
    1. 6, 27
    2. 8, 36
    3. 38, 171
    4. 20, 90

    Answer:

    
    38, 171
    

    Explanation:

    Let the numbers be 2X and 9X
    Then their H.C.F. is X, so X = 19
    ∴ Numbers are (2×19 and 9×19) i.e. 38 and 171

  4. HCF of two numbers is 11 and their LCM is 385. If the numbers do not differ by more than 50, what is the sum of the two numbers ?
    1. 132
    2. 35
    3. 12
    4. 36

    Answer:

    
    132
    

    Explanation:

    Product of numbers = LCM x HCF
    => 4235 = 11 x 385


    Let the numbers be of the form 11m and 11n,
    such that ‘m’ and ‘n’ are co-primes.
    => 11m x 11n = 4235
    => m x n = 35
    => (m, n) can be either of (1, 35), (35, 1), (5, 7), (7, 5).
    => The numbers can be (11, 385), (385, 11), (55, 77), (77, 55).

    But it is given that the numbers cannot differ by more than 50.
    Hence, the numbers are 55 and 77.
    Therefore, sum of the two numbers = 55 + 77 = 132

  5. A person employed a group of 20 men for a construction job. These 20 men working 8 hours a day can complete the job in 28 days. The work started on time but after 18 days, it was observed that two-thirds of the work was still pending. To avoid penalty and complete the work on time, the employer had to employ more men and also increase the working hours to 9 hours a day. Find the additional number of men employed if the efficiency of all men is the same.
    1. 40
    2. 44
    3. 64
    4. 80

    Answer:

    
    44
    

    Explanation:

    Let the total work be 3 units and additional men employed after 18 days be ‘x’.
    => Work done in first 18 days by 20 men working 8 hours a day = (1/3) x 3 = 1 unit
    => Work done in last 10 days by (20 + x) men working 9 hours a day = (2/3) x 3 = 2 unit

    Here, we need to apply the formula

    M1 D1 H1 E1 / W1 = M2 D2 H2 E2 / W2,
    

    where
    M1 = 20 men
    D1 = 18 days
    H1 = 8 hours/day
    W1 = 1 unit
    E1 = E2 = Efficiency of each man
    M2 = (20 + x) men
    D2 = 10 days
    H2 = 9 hours/day
    W2 = 2 unit

    So, we have
    20 x 18 x 8 / 1 = (20 + x) x 10 x 9 / 2
    => x + 20 = 64
    => x = 44

    Therefore, number of additional men employed = 44

  6. Two outlet pipes A and B are connected to a full tank. Pipe A alone can empty the tank in 10 minutes and pipe B alone can empty the tank in 30 minutes. If both are opened together, how much time will it take to empty the tank completely?
    1. 7 minutes
    2. 7 minutes 30 seconds
    3. 6 minutes
    4. 6 minutes 30 seconds

    Answer:


    
    7 minutes 30 seconds
    

    Explanation:

    Let the capacity of the tank be LCM(10, 30) = 30 units.
    => Efficiency of pipe A = 30 / 10 = 3 units / minute
    => Efficiency of pipe A = 30 / 30 = 1 units / minute
    => Combined efficiency of pipe A and pipe B = 4 units / minute

    Therefore, time required to empty the tank
    if both pipes work = 30 / 4 = 7 minutes 30 seconds

  7. Three pipes A, B and C are connected to a tank. Working alone, they require 10 hours, 20 hours and 30 hours respectively. After some time, A is closed and after another 2 hours, B is also closed. C works for another 14 hours so that the tank gets filled completely. Find the time (in hours) after which pipe A was closed.
    1. 1
    2. 1.5
    3. 2
    4. 3

    Answer:

    
    2
    

    Explanation:

    Let the capacity of the tank be LCM (10, 20, 30) = 60
    => Efficiency of pipe A = 60 / 10 = 6 units / hour
    => Efficiency of pipe B = 60 / 20 = 3 units / hour
    => Efficiency of pipe C = 60 / 30 = 2 units / hour

    Now, all three work for some time, say ‘t’ hours.
    So, B and C work for 2 more hours after ‘t’ hours
    and then, C works for another 14 hours.

    => Combined efficiency of pipe A, pipe B and pipe C = 11 units / hour
    => Combined efficiency of pipe B and pipe C = 5 units / hour

    So, we have 11 x t + 5 x 2 + 14 x 2 = 60
    => 11 t + 10 + 28 = 60
    => 11 t = 60 – 38
    => 11 t = 22
    => t = 2

    Therefore, A was closed after 2 hours.


  8. Two cars with speed of 15 kmph and 30 kmph respectively are 100 km apart and face each other. The distance between them 5 minutes before crossing is
    1. 2.75
    2. 3.75
    3. 4.75
    4. 5.75

    Answer:

    
    3.75
    

    Explanation:

    As the two cars are moving towards each other,
    their relative speed will be = 15+30 = 45 kmph.

    The distance between them 5 minutes before crossing
    will be equal to the distance travelled by their relative speed in 5 minutes,
    i.e. Required distance = Relative speed (in km per min) * time (in minutes) = (45/60)*5 = 3.75 km.

  9. If Geeta can give a start of 100 m of distance or 20 s of time to her friend Meena in a race of 1000 meters. How much time Geeta will take to cover the 1000 meters?
    1. 200 sec
    2. 160 sec
    3. 180 sec
    4. 140 sec

    Answer:

    
    180 sec
    

    Explanation:

    That means Meena will cover 100 m in 20 sec
    => meena can cover 1000 m in = 200 secs
    Geeta can give a start of 100 m or 20 sec to Meena
    => Geeta will take 20 sec less than Meena
    => Geeta will take 180 sec to cover 1000 meters.

  10. A boatman takes 3 hours 45 minutes to travel 15 km downstream and takes 2 hours 30 minutes to travel 5 km upstream of a river. What is the speed of the stream of the river in km/h?
    1. 2 km/h
    2. 1 km/h
    3. 6 km/h
    4. 4 km/h

    Answer:

    
    1 km/h
    

    Explanation:

    Downstream:
    Time taken = 3 + 45/60 = 3 + 3/4 = 15/4 h.
    Distance covered = 15 km.
    Downstream Speed = 15 / (15/4) = 4 km/h.


    Upstream:
    Time taken = 2 + 30/60 = 2 + 1/2 = 5/2 h.
    Distance covered = 5 km.
    Upstream Speed = 5 / (5/2) = 2 km/h.

    We know, speed of stream = 1/2 (Downstream Speed – Upstream Speed) = 1/2 (4-2) = 1 km/h.

Verbal Reasoning

  1. Re-arrange the parts of the sentence so as to make a meaningful sentence.
    A) The prime minister
    B) with the guards
    C) along
    D) has arrived

    1. ABCD
    2. ACBD
    3. ADBC
    4. ADCB

    Answer:

    
    ADCB
    

    Explanation:

    The prime minister has arrived along with the guards

  2. Re-arrange the parts of the paragraph so as to make a meaningful passage.
    A) Infact, his belief was that customers are the origin, the source of money any company has.
    B) The owner of Walmart, Sam Walton, built his empire on one principle – Customer is the God.
    C) So it is not the company which pays, the customer does.
    D) The customer thus has the right to fire anybody in the company, from a salesman to the chairman.

    1. ABCD
    2. BACD
    3. BADC
    4. ACBD

    Answer:

    
    BACD
    

    Explanation:

    The owner of Walmart, Sam Walton, built his empire on one principle – Customer is the God.
    Infact, his belief was that customers are the origin, the source of money any company has.
    So it is not the company which pays, the customer does.
    The customer thus has the right to fire anybody in the company, from a salesman to the chairman.

  3. Find the part of the sentence that is incorrect in usage :
    A) Agitated over the delay in getting arrears,
    B) factory workers protested against the president
    C) when he reaches the factory.
    D) No Error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. No Error

    Answer:

    
    C
    

    Explanation:

    Correct: when he reached the factory

  4. Select the option that replaces the error (underlined) most appropriately
    Sentence – It has been found by the researchers that children with high blood sugar are at increase risk for developing heart problems.
    A) were at increased risk
    B) have high risk
    C) are increasing riskly
    D) No correction required

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. No Error

    Answer:

    
    A
    
  5. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately.

    Statement: Drugs and Alcohol ____ together to ____ the risk of cancer in both men and women.

    1. result, aggravate
    2. act, increase
    3. mix, lower
    4. put, arrest

    Answer:

    
    B
    
  6. In his first public speech, the newly elected defence minister said that leaks in defence matters could potentially ____ military operations.
    1. disturb
    2. strengthen
    3. jeopardize
    4. promote

    Answer:

    
    C
    
  7. Select the most suitable word that can be replaced with the highlighted word to keep the meaning of the statement the same.

    Statement: Many times in history, humans have changed their mode of communication in the society.


    1. Evolved
    2. Destroyed
    3. Altered
    4. Pledged

    Answer:

    
    C
    
  8. Select the correct SYNONYM for:
    Together

    1. Common
    2. Obstinate
    3. Same
    4. Jointly

    Answer:

    
    D
    
  9. Select the correct SYNONYM for:
    Almost

    1. Crafty
    2. Nearly
    3. Relevant
    4. Summary

    Answer:

    
    B
    
  10. Select the correct ANTONYM for:
    Arise

    1. Appear
    2. Dive
    3. Occur
    4. Emerge

    Answer:

    
    B
    

Logical Reasoning

  1. Find wrong number in series:
    2, 3, 6, 0, 8, -3, 14, -6

    1. 3
    2. 0
    3. 8
    4. 3

    Answer:

    
    C
    

    Explanation:

    Two alternate series:
    2 + 4 = 6,
    3 – 3 = 0
    6 + 4 = 10,
    0 – 3 = -3
    10 + 4 = 14
    -3 – 3 = -6

  2. 9848 x 125 = ?
    1. 1232000
    2. 1242000
    3. 1231000
    4. 1233000

    Answer:

    
    1231000
    

    Explanation:

    9848 x 125
    = 9848 x 53
    = 9848 x (10 / 2) 3
    = 9848 x (103 / 23)
    = 9848 x (1000/8)
    = 1231000

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. Is x + y = 0?
    Statement I – x.y < 0
    Statement II – x2 = y2

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    

    Explanation:

    For x + y = 0, there are 2 cases:

    Case 1:
    x and y are of opposite sign.
    This can be inferred from x.y < 0 Case 2: x = y = 0 This can be inferred from x2 = y2


    Hence the data in both Statements I and II together
    are necessary to answer the question.

  5. What is the probability that x3 – 8 = 0 when x is selected from a set of 8 integers?
    Statement I. The smallest number in the set is -11
    Statement II. The arithmetic mean of the set is 1/8.

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    
  6. Consider the following phrase:
    Statement: All C are J.
    All J are B.
    No B is R.
    Conclusions:
    I. All B are C.
    II. Some J are C
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (b) only conclusion II is true.
    

    Explanation:

    All B are not C

  7. Consider the following phrase:
    Statement: It is advantageous to start schooling of child at the age of 5 or so.
    Assumptions:
    I. At the age of the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.
    II. After 6 yrs of age schools do not admit children
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (a) Only assumption I is implicit
    
  8. Consider the following phrase:
    Statement: Medicine M is a drug which is causing ripples in the medical field.
    Assumptions:
    I. M is not a great drug
    II. No other drug is causing ripples in the medical field
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (a) Only assumption I is implicit
    
  9. Statements:
    I – Some S are L
    II – Some C are P
    III – All P is R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d) neither conclusion I nor conclusion II is true
    
  10. Find wrong number in series: 4, 5, 7, 12, 19, 35
    1. 12
    2. 19
    3. 35
    4. 7

    Answer:

    
    12
    

    Explanation:

    4+20 = 5
    5+21 = 7
    7+22 = 11
    11+23 = 19
    19+24 = 35

  11. Find wrong number in series: 2, 8, 12, 20, 30, 42, 56, 72
    1. 8
    2. 20
    3. 42
    4. 72

    Answer:

    
    8
    

    Explanation:

    2+4=6,
    6+6=12,
    12+8=20,
    20+10=30,
    30+12=42,
    42+14=56,
    56+16=72



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.