WIPRO Placement Paper 9 | Written Test

This is a WIPRO model placement paper for placement preparation. This placement paper will cover aptitude, logical and reasoning, verbal and coding questions that are asked in WIPRO recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in WIPRO interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the WIPRO interview.

Quantitative Analysis

  1. The product of two numbers is 108 and the sum of their squares is 225. The difference of the number is:
    .

    1. 5
    2. 4
    3. 3
    4. None of these

    Answer:



    
    57
    

    Explanation:

    Let the numbers be x and y.
    Then xy = 108 and x2 + y2 = 225
    (x –y)2 = x2 + y2 – 2xy
    (x –y)2 = 225 – 216
    (x –y)2 = 9
    Therefore (x –y) = 3

  2. Which of the following has the most number of divisors?
    1. 99
    2. 101
    3. 176
    4. 182

    Answer:

    
    176
    

    Explanation:

    99 = 1 * 3 * 3 * 11
    101 = 1 * 101
    176 = 1 * 2 * 2 * 2 * 2 * 11
    182 = 1 * 2 * 7 * 13
    Clearly, 176 has the most number of divisors.

  3. Ratio of two numbers is 3:2. If LCM of numbers is 60, then smaller number is?
    1. 20
    2. 30
    3. 40
    4. 50

    Answer:

    
    20
    

    Explanation:

    say, 1st number =3x
    2nd number =2x
    LCM of numbers = 6x
    given LCM = 60
    => x6 = 60
    =>x = 10

  4. 6 men and 10 women were employed to make a road 360 km long. They were able to make 150 kilometres of road in 15 days by working 6 hours a day. After 15 days, two more men were employed and four women were removed. Also, the working hours were increased to 7 hours a day. If the daily working power of 2 men and 3 women are equal, find the total number of days required to complete the work.
    1. 19
    2. 35
    3. 34
    4. 50

    Answer:

    
    34
    

    Explanation:


    We are given that the daily working power of 2 men and 3 women are equal.
    => 2 Em = 3 Ew
    => Em / Ew = 3/2, where ‘Em’ is the efficiency of 1 man and ‘Ew’ is the efficiency of 1 woman.
    Therefore, the ratio of efficiency of man and woman = 3 : 2.
    If ‘k’ is the constant of proportionality, Em = 3k and Ew = 2k.
    Here, we need to apply the formula
    => (Mi Ei) D1 H1 / W1 = (Mj Ej) D2 H2 / W2, where
    => (Mi Ei) = (6 x 3k) + (10 x 2k)
    => (Mj Ej) = (8 x 3k) + (6 x 2k)
    D1 = 15 days
    D2 = Number of days after increasing men and reducing women
    H1 = 6 hours
    H2 = 7 hours
    W1 = 150 km
    W2 = 210 km

    So, we have
    38k x 15 x 6 / 150 = 36k x D2 x 7 / 210
    => 38k x 6 = 12k x D2
    => D2 = 19 days
    Therefore, total days required to complete the work = 15 + 19 = 34 days

  5. Two pipes A and B can fill a tank in 10 hours and 30 hours respectively. Due to a leak in the tank, it takes 2.5 hours more to fill the tank. How much time would the leak alone will take to empty the tank ?
    1. 20 hours
    2. 25 hours
    3. 30 hours
    4. 35 hours

    Answer:

    
    30 hours
    

    Explanation:

    Let the capacity of the tank be LCM (10, 30) = 30 units
    => Efficiency of pipe A = 30 / 10 = 3 units / hour
    => Efficiency of pipe B = 30 / 30 = 1 units / hour
    => Combined efficiency of both pipes = 4 units / hour
    Now, total time taken by A and B working together to fill the tank if there was no leak = 30 / 4 = 7.5 hours
    => Actual time taken = 7.5 + 2.5 = 10 hours

    The tank filled by A and B in these 2.5 hours is the extra work done to compensate the wastage by the leak in 10 hours.
    => 2.5 hours work of A and B together = 10 hours work of the leak
    => 2.5 x 4 = 10 x E, where ‘E’ is the efficiency of the leak.
    => E = 1 unit / hour

    Therefore, time taken by the leak alone to empty the full tank = 30 / 1 = 30 hours

  6. Max completes his journey at an average speed of 9 km/h. He covers the first 9 km at a speed of 6 km/h and he takes 1·5 hours to cover the remaining distance. Find out the speed at which he covered the remaining distance.
    1. 11 km/h
    2. 12 km/h
    3. 13 km/h
    4. 14 km/h

    Answer:

    
    12 km/h
    

    Explanation:

    Let the required speed be x km/h.
    Total time taken to finish his journey = (9/6 + 1·5) = 3 hours.
    Total distance = 9 + 1·5x km.
    Given, average speed = 9 km/h.
    Therefore, (9 + 1·5x)/3 = 9
    => 9 + 1·5x = 27
    => 1·5x = 18
    => x = 12 km/h.


  7. A train crosses a pole in 10 sec. If the length of train is 100 meters, what is the speed of the train in Kmph?
    1. 34
    2. 36
    3. 30
    4. 32

    Answer:

    
    36
    

    Explanation:

    V = 100/10 = 10 m/s = 10*3600/1000 = 36Km/hr

  8. Jack and Robert appeared in an examination. Robert scored 9 marks less than Jack. Jack’s score was 56% of the sum of their scores added together. Calculate their individual scores.
    1. 22 and 33
    2. 41 and 35
    3. 40 and 35
    4. 42 and 33

    Answer:

    
    42 and 33
    

    Explanation:

    Let Robert’s score be x. Then, Jack’s score = x+9.
    Now, x+9 = 56% of [(x+9) + x]
    => x+9 = 14/25 × (2x + 9)
    => 25 × (x+9) = 14 × (2x+9)
    => 25x + 225 = 28x + 126
    => 3x = 99 => x = 33.
    Therefore, Robert scored 33 marks and Jack scored 42 marks.

  9. In a library, the ratio of the books on Computer, Physics and Mathematics is 5:7:8. If the collection of books is increased respectively by 40%, 50% and 75%, find out the new ratio:
    1. 3:9:5
    2. 7:5:3
    3. 2:3:4
    4. 2:5:4

    Answer:

    
    2:3:4
    

    Explanation:

    40% increase will lead to a factor of 140 and similiarly 150 and 175

    so the new ratio is


    (5*140):(7*150):(8*175)

    on solving we get 2:3:4

  10. A person’s present age is one-third of the age of his mother. After 12 years, his age will be one half of the age of his mother. What is the present age of his mother?
    1. 30
    2. 34
    3. 38
    4. 36

    Answer:

    
    36
    

    Explanation:

    Let the present ages of son and his mother are x years and 3x years.
    Then (3x + 12) = 2( x + 12)
    => 3x + 12 = 2x + 24
    => x = 12
    => Present age of mother = 3x = 36 years

Verbal Reasoning

  1. A rewording of something written or spoken is a ______________
    1. paraphrase
    2. paradox
    3. paradigm
    4. paraffin

    Answer:

    
    paraphrase
    

    Explanation:

    Paraphrase – To express something in different words so that it becomes easy for the listener to understand.

    Paradox – A statement which sounds logical, but proves to be illogical when investigated.

    Paradigm – A way of looking or thinking (perception) about something.

    Paraffin – A flammable substance used in candles, polishes, etc.

    So, A is the correct choice.

  2. Archimedes said, “Give me a lever long enough and a fulcrum on which to place it, and I will move the world.” The sentence above is an example of a ___________ statement.
    1. figurative
    2. collateral
    3. literal
    4. figurine

    Answer:

    
    figurative
    

    Explanation:

    Here, we are talking about the figure of speech So, figurative is a figure of speech meaning:
    Use of metamorphic meaning of words to explain your thoughts instead of literal use of them.

  3. The man who is now Municipal Commissioner worked as ______________
    1. the security guard at a university
    2. a security guard at the university
    3. a security guard at university
    4. the security guard at the university

    Answer:

    
    a security guard at the university
    

    Explanation:

    University considered as an organization that’s why article the used before university.
    And Post of security is a general post, so article a has been used for security guard.

    So, option (B) is true.

  4. Find the odd one in the following group of words.
    mock, deride, praise, jeer


    1. mock
    2. deride
    3. praise
    4. jeer

    Answer:

    
    praise
    

    Explanation:

    Meanings
    mock : tease
    deride : poke/laugh at
    praise : gratitude
    jerk : fool

    So except praise, all others are describing negative things.

  5. In the present-day world, no individual or organization even 
    think to plough a lonely furrow.

    The best meaning for the underlined phrase above is:

    1. work secretly
    2. remain aligned
    3. do without the help of others
    4. remain non-aligned

    Answer:

    
    do without the help of others
    

    Explanation:

    Meaning of the phrase-: Follow a course of action in which one is isolated or in which one can act independently.

  6. I haven’t worked as a mechanic before, ________ I’ve been fixing cars since I was a child.
    1. always
    2. yet
    3. no longer
    4. already

    Answer:

    
    yet
    

    Explanation:

    Always is an adverb of frequency, like never, often, frequently, and usually.
    Yet is a conjunction meaning nevertheless or however. Yet usually carries a sense of negation, so and yet means the same thing as but still.
    No longer means not now as formerly; not any more.
    We use already to show that something has happened sooner than it was expected to happen.

    Therefore, “yet” is the most appropriate choice here.
    Option (B) is correct.

  7. ____________ is usually used for something that was done in the past and still applies (multiple events).
    1. Had/has/have been
    2. Was/were
    3. Had/was/were
    4. All of the above

    Answer:

    
    Had/has/have been
    

    Explanation:

    Had/has/have been is usually used for something that was done in the past and still applies (multiple events).

    Was/were usually applies to something done in the past that no longer applies (single event).

    So, option (A) is correct.

  8. Select the correct SYNONYM for:
    Solid

    1. Stable
    2. Weak
    3. Wobbly
    4. Slack

    Answer:

    
    A
    
  9. Select the correct SYNONYM for:
    Thin


    1. Big
    2. Generous
    3. Fragile
    4. Plump

    Answer:

    
    C
    
  10. Select the correct ANTONYM for:
    Efficient

    1. Able
    2. Potent
    3. Capable
    4. Inadequate

    Answer:

    
    D
    

Logical Reasoning

  1. Find wrong number in series:
    1, -6, 18, -54, 162, -486

    1. 1
    2. -6
    3. 162
    4. -486

    Answer:

    
    1
    

    Explanation:

    2 * (-3) = -6
    -6 * (-3) = 18
    18 * (-3) = -54
    -54 * (-3) = 162
    162 * (-3) = -486

  2. Find wrong number in series:
    2, 8, 12, 20, 30, 42, 56, 72

    1. 8
    2. 20
    3. 42
    4. 72

    Answer:

    
    8
    

    Explanation:

    2 + 4 = 6,
    6 + 6 = 12,
    12 + 8 = 20,
    20 + 10 = 30,
    30 + 12 = 42,
    42 + 14 = 56,
    56 + 16 = 72

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. What day is 14th of a month?
    I. 2nd last day of the month is Tuesday
    II. 3rd Saturday of the month is seventeenth

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    
  5. How is A related to B?
    Statement I. B has only one brother
    Statement II. A has only one sister

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    
  6. Consider the following phrase:
    Statement: All A are B.
    All B are D.
    No D is C.
    Conclusions:
    I. All A are C.
    II. Some A are C
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d)
    
  7. Consider the following phrase:
    Statement: “The woods are lovely dark and deep, But I have promises to keep.”
    Assumptions:
    I. The woods are tempting to go to.
    II. One must work on their promise instead of going to woods
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:


    
    (a)
    
  8. Consider the following phrase:
    Statement: Strike when the iron is hot
    Assumptions:
    I. We should shape things in the right time.
    II. It is hard to shape things when they have solidified.
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (e)
    
  9. Statements:
    I – Some S are L
    II – Some C are P
    III – All P is R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d) neither conclusion I nor conclusion II is true
    
  10. Find wrong number in series: 3, -15, 35, 63, 99, -143
    1. -15
    2. 35
    3. 63
    4. 99

    Answer:

    
    63
    

    Explanation:

    Series: Sn = 1*3 – 3*5 + 5*7 – …

  11. Find wrong number in series: 1, 8, 64, 125, 216
    1. 8
    2. 27
    3. 64
    4. 216

    Answer:

    
    64
    

    Explanation:

    Tn = 13 + 23 + 33 + 43 + …..



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.