WIPRO Placement Paper 5 | Written Test

This is a WIPRO model placement paper for placement preparation. This placement paper will cover aptitude, logical and reasoning, verbal and coding questions that are asked in WIPRO recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in WIPRO interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the WIPRO interview.

Quantitative Analysis

  1. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 45. What is the difference between the two digits of that number?.
    1. 5
    2. 7
    3. 6
    4. None of these

    Answer:

    
    5
    

    Explanation:

    Let the ten’s digit be x and unit’s digit be y
    Then (10x + y) – (10y + x) = 45
    9(x – y) = 45
    x – y = 5

  2. Two numbers are in the ratio of 5:7. If their LCM is 105, what is the difference between their squares ?
    1. 216
    2. 210
    3. 72
    4. 840

    Answer:

    
    216
    

    Explanation:

    Let ‘h’ be the HCF of the two numbers.
    => The numbers are 5h and 7h.
    We know that Product of Numbers = LCM x HCF
    => 5h x 7h = 105 x h
    => h = 3
    So, the numbers are 15 and 21.
    Therefore, difference of their squares = 212 – 152 = 441 – 225 = 216

  3. Three people A, B and C working individually can finish a job in 10, 12 and 20 days respectively. They decided to work together but after 2 days, A left the work and after another one day, B also left work. If they got two lacs collectively for the entire work, find the difference of the highest and lowest share.
    1. 70000
    2. 60000
    3. 10000
    4. 20000

    Answer:

    
    70000
    

    Explanation:

    Let the total work be LCM(10, 12, 20) = 60 units
    => Efficiency of A = 60/10 = 6 units / day
    => Efficiency of B = 60/12 = 5 units / day
    => Efficiency of C = 60/20 = 3 units / day
    Since the number of working days are different for each person, the share of each will be calculated in the ratio of the units of work done.
    Now, A works for 2 days and B works for 3 days.
    => Work done by A = 2 x 6 = 12 units
    => Work done by B = 3 x 5 = 15 units
    => Work done by C = 60 – 12 – 15 = 33 units
    Therefore, ratio of work done = 12:15:33 = 4:5:11
    So, A’s share = (4/20) x 2, 00, 000 = Rs 40, 000
    B’s share = (5/20) x 2, 00, 000 = Rs 50, 000
    C’s share = (11/20) x 2, 00, 000 = Rs 1, 10, 000
    Therefore, difference of the highest and lowest share = Rs 1, 10, 000 – 40, 000 = Rs 70, 000

  4. HCF of two numbers is 11 and their LCM is 385. If the numbers do not differ by more than 50, what is the sum of the two numbers ?
    1. 132
    2. 35
    3. 12
    4. 36

    Answer:

    
    132
    

    Explanation:

    Product of numbers = LCM x HCF
    => 4235 = 11 x 385

    Let the numbers be of the form 11m and 11n,
    such that ‘m’ and ‘n’ are co-primes.
    => 11m x 11n = 4235
    => m x n = 35
    => (m, n) can be either of (1, 35), (35, 1), (5, 7), (7, 5).
    => The numbers can be (11, 385), (385, 11), (55, 77), (77, 55).

    But it is given that the numbers cannot differ by more than 50.
    Hence, the numbers are 55 and 77.
    Therefore, sum of the two numbers = 55 + 77 = 132

  5. Three pipes A, B and C are connected to a tank. Working alone, they require 10 hours, 20 hours and 30 hours respectively. After some time, A is closed and after another 2 hours, B is also closed. C works for another 14 hours so that the tank gets filled completely. Find the time (in hours) after which pipe A was closed.
    1. 1
    2. 1.5
    3. 2
    4. 3

    Answer:

    
    2
    

    Explanation:

    Let the capacity of the tank be LCM (10, 20, 30) = 60
    => Efficiency of pipe A = 60 / 10 = 6 units / hour
    => Efficiency of pipe B = 60 / 20 = 3 units / hour
    => Efficiency of pipe C = 60 / 30 = 2 units / hour
    Now, all three work for some time, say ‘t’ hours.
    So, B and C work for 2 more hours after ‘t’ hours and then, C works for another 14 hours.
    => Combined efficiency of pipe A, pipe B and pipe C = 11 units/hour
    => Combined efficiency of pipe B and pipe C = 5 units/hour
     
    So, we have 11 x t + 5 x 2 + 14 x 2 = 60
    => 11 t + 10 + 28 = 60
    => 11 t = 60 – 38
    => 11 t = 22
    => t = 2
     
    Therefore, A was closed after 2 hours.

  6. A policeman sees a thief at a distance of 100 meters and starts to chase him. The thief sees him and starts to run too. If the thief is running at the speed of 8 km/hr and the policeman is running at the speed of 10 km/hr, find out the distance covered by the thief before the policeman catches him.
    1. 250 meters
    2. 400 meters
    3. 450 meters
    4. 350 meters

    Answer:

    
    400 meters
    

    Explanation:

    We can safely assume that the policeman is running in the same direction as the thief.
    Speed of policeman w.r.t thief = (10 – 8) = 2 km/hr.
    Time taken by policeman to cover the 100m distance between him and the thief = (100/1000) / 2 = 1/20 hr.
    Therefore, the distance covered by thief in 1/20 hrs = 8 × 1/20 = 2/5 km = 400 meters.

  7. A boat runs at the speed of 13 km/h in still water. If the speed of the stream is 4 km/h, how much time will it take to go 68 km downstream?
    1. 5 h
    2. 4 h
    3. 6 h
    4. 3 h

    Answer:

    
    4 h
    

    Explanation:

    Speed of the boat downstream = 13 + 4 = 17 km/h.
    Therefore, time taken to go 68 km downstream = (68/17) = 4 h.

  8. The price of sugar is decreased by 10%. As a consequence, monthly sales is increased by 30%. Find out the percentage increase in monthly revenue.
    1. 17 %
    2. 19 %
    3. 18 %
    4. None of these

    Answer:

    
    17 %
    

    Explanation:

    Let the price of sugar be Rs 100 and monthly sales be 100 units. Then,
    total revenue = 100 × 100 = Rs 10000.
    And, new revenue = 90 × 130 = Rs 11700.
    Increase in revenue = 11700 – 10000 = Rs 1700.
    Hence, percentage increase in revenue = (1700/10000) × 100% = 17%.

  9. The present ages of A, B and C are in proportions 4:5:9. Nine years ago, sum of their ages was 45 years. Find their present ages in years
    1. 15, 20, 35
    2. 20, 24, 36
    3. 20, 25, 45
    4. 16, 20, 36

    Answer:

    
    16, 20, 36
    

    Explanation:

    Let the current ages of A, B and C be ax years, 5x years and 9x respectively.
    Then (4x-9) + (5x-9) + (9x-9) =45
    => 18x – 27 = 45
    => 18x = 72
    => x = 4
    Present ages of A, B and C are 4x = 16, 5x = 20, 9x = 36 respectively.

  10. Present age of Vinod and Ashok are in ratio of 3:4 respectively. After 5 years, the ratio of their ages becomes 7:9 respectively. What is Ashok’s present age is ?
    1. 40 years
    2. 28 years
    3. 32 years
    4. 36 years

    Answer:

    
    40 years
    

    Explanation:

    Let the present age of Vinod and Ashok be 3x years and 4x years respectively.
    Then (3x+5) / (4x+5) = 7 / 9

    => 9(3x + 5) = 7(4x + 5)
    => 27x + 45 = 28x + 35
    => x = 10
    => Ashok’s present age = 4x = 40 years

Verbal Reasoning

  1. Choose the most appropriate word from the options given below to the complete the following sentence: His rather casual remarks on politics ___________ his lack of seriousness about the subject.
    1. masked
    2. belied
    3. betrayed
    4. suppressed

    Answer:

    
    betrayed
    

    Explanation:

    There should be word like showed or revealed or betrayed.

  2. Which of the following options is closest in meaning to the word Circuitous.

    1. cyclic
    2. indirect
    3. confusing
    4. crooked

    Answer:

    
    indirect
    
  3. Choose the most appropriate word from the options given below to complete the following sentence: If we manage to ____________ our natural resources, we would leave a better planet for our children.
    1. uphold
    2. restrain
    3. cherish
    4. conserve

    Answer:

    
    conserve
    
  4. The question below consists of a pair of related words followed by four pairs of words. Select the pair that best expresses the relation in the original pair. Unemployed: Worker
    1. fallow: land
    2. unaware: sleeper
    3. wit: jester
    4. renovated: house

    Answer:

    
    fallow: land
    
  5. Modern warfare has changed from large scale clashes of armies to suppression of civilian populations. Chemical agents that do their work silently appear to be suited to such warfare; and regretfully, there exist people in military establishments who think that chemical agents are useful tools for their cause. Which of the following statements best sums up the meaning of the above passage:

    1. Modern warfare has resulted in civil strife.
    2. Chemical agents are useful in modern warfare.
    3. Use of chemical agents in warfare would be undesirable
    4. Use of chemical agents in warfare would be undesirable

    Answer:

    
    People in military establishments like to use chemical agents in war.
    

    Explanation:

    Civil Strife means civil disorder, a term used to describe unrest caused by a group of people, which is not true in the light of the given passage. So, A is not the correct option. B is incorrect because there is no fact in the data justifying the use of chemical agents for warfare. C is also incorrect because it is mentioned in the second line that chemical agents appear to be suited for such warfare, which implies that they are desirable. It is mentioned in the last line that there exist people in military establishments who think that chemical agents are useful for warfare, which makes D correct.

  6. Which of the following options is the closest in meaning to the phrase underlined in the sentence below=> It is fascinating to see life forms cope with varied environmental conditions.
    1. adopt to
    2. adapt to
    3. adept in
    4. accept with

    Answer:

    
    adapt to
    

    Explanation:

    In the above phrase, the underlined part is *cope with*. “Cope” – It’s a verb. Meaning – deal effectively with some difficulty. Example Sentence – “his ability to cope with stress” “adopt” – verb. Meaning – choose to take up or follow (an idea, method, or course of action). Sentence – “this approach has been adopted by many big banks” “adapt” – verb. Meaning – become adjusted to new conditions. sentence -“a large organization can be slow to adapt to change” “adept” – adjective Meaning – very skilled or proficient at something. Sentence – “she is adept at cutting through red tape” “accept” – verb Meaning – consent to receive or undertake (something offered). Sentence – “he accepted a pen as a present” Hence, only “adapt” goes right with the phrase described in the question.

  7. Choose the most appropriate word from the options given below to complete the following sentence. He could not understand the judges awarding her the first prize, because he thought that her performance was quite __________.
    1. superb
    2. medium
    3. mediocre
    4. exhilarating

    Answer:

    
    mediocre
    

    Explanation:

    Here, superb and exhilarating would imply that the performance was brilliant. But, the fact that he could not understand why she got awarded the first prize indicates that her performance was not that amazing in his opinion. So, A and D are incorrect. Medium is more used as a noun, and denoted intermediate in quality, value, etc. So, B is incorrect Mediocre is used as an adjective (to represent quality) and means low in performance, i.e., normal and not extraordinary and C is the correct choice.

  8. Select the correct SYNONYM for:
    Calm

    1. Common
    2. Still
    3. Nervous
    4. Angry

    Answer:

    
    B
    
  9. Select the correct SYNONYM for:
    Furious

    1. Calm
    2. Happy
    3. Mild
    4. Fierce

    Answer:

    
    D
    
  10. Select the correct ANTONYM for:
    Intense

    1. Acute
    2. Eager
    3. Hard
    4. Gentle

    Answer:

    
    D
    

Logical Reasoning

  1. Find wrong number in series:
    2, 7, 10, 22, 18, 37, 26, 46

    1. 10
    2. 18
    3. 26
    4. 46

    Answer:

    
    46
    

    Explanation:

    Two alternate series:
    2+8 =10
    7+15=22
    10+8 =18
    22+15=37
    37+15 = 52
    so, +8, +15, +8, +15, ……

  2. Find wrong number in series:
    4, 12, 48, 240, 1240, 10080

    1. 12
    2. 240
    3. 1240
    4. 10080

    Answer:

    
    1240
    

    Explanation:

    4 * 3 = 12
    12 * 4 = 48
    48 * 5 = 240
    240 * 6 = 1440

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. Is x – y is greater than u – v ?

    I) x > u and y < v
    II) y = 8, v = 9, x = 15 and u = 13.

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    
  5. In which year X was born?
    Statement I. X is 30 years younger than his mother
    Statement II. Rahul’s 2 years elder brother was born in 1973

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    
  6. Consider the following phrase:
    Statement: Some C are T
    Some T are R
    All R are M
    Conclusions:
    I. Some M are T
    II. Some C are M
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (a)
    

    Explanation:

    All B are not C

  7. Consider the following phrase:
    Statement: Change is the law of nature
    Assumptions:
    I. Everything in nature changes eventually
    II. Nothing is permament in this world
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (e)
    
  8. Consider the following phrase:
    Statement: The Delhi-Meerut Expressway will reduce the time of journey by hours.
    Assumptions:
    I. The Delhi-Meerut Expressway is a good thing for public
    II. The Delhi-Meerut Expressway will save a lot of fuel and money.
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (e)
    
  9. Statements:
    I – Some S are L
    II – Some C are P
    III – All P is R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d) neither conclusion I nor conclusion II is true
    
  10. Find wrong number in series: -2, 6, 12, 20, -30, 40, -56
    1. 6
    2. 12
    3. 20
    4. -30

    Answer:

    
    12
    

    Explanation:

    series -(1*2) + (2*3) – (3*4) + ……+ (-1n)(n*(n+1))

  11. Find wrong number in series: 1, -4, 9, 16, 25, -36
    1. -4
    2. 9
    3. 16
    4. 25

    Answer:

    
    16
    

    Explanation:

    Tn = 12 – 22 + 32 – 42 + …..



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.