Skip to content
Related Articles

Related Articles

Velocity Formula

View Discussion
Improve Article
Save Article
  • Last Updated : 03 Mar, 2022

Everyone understands velocity, yet there is a misunderstanding about it. It is a frequent misconception that speed and velocity are interchangeable, however, this is not the case. Furthermore, the majority of people mix the two together and use them interchangeably. They are also similar, but not identical. In this article, let’s go over the velocity formula.

Velocity

Velocity is defined as the ratio of displacement to the equivalent time interval occupied by an object in motion.

Velocity is a vector measure of the speed and direction of movement. Simply put, velocity is the pace at which something moves in a particular direction. The speed of a car going north on a major highway and the speed of a rocket bursting in space may both be measured using speed. As one may anticipate, the scalar size (total value) of vector velocity represents the speed of movement. In terms of computations, speed is the first exit of a place in terms of time. Speed can be calculated using a simple formula using measurement, distance, and time.

  • SI units for velocity are m/sec (meters per second),
  • At the same time, velocity can be expressed in any unit of distance. Other units include miles per hour (mph), kilometers per hour (kph), and kilometers per second (km/s).

Velocity Formula

The Formula of Velocity is,

V = s / t

Where,

  • V = Velocity (m/s)
  • s = Displacement (m)
  • t = Time taken to cover the distance (s).

If you want to calculate the distance between an object’s initial and final positions, use the following formula:

V = af – ai / t 

Where,

  • v= velocity which is m/s,
  • af = final position
  • ai = initial position
  • t = Time taken to cover the distance (s)

Velocities of various types 

  • Uniform velocity: It’s the speed at which an object feels equal displacement at equal intervals of time, no matter how small those intervals are.
  • Variable velocity: It is said to be traveling with a variable velocity if an object’s speed or direction of motion changes with time, or if both time and vary with time.
  • Average velocity: The average velocity of an object moving at a variable speed is defined as the ratio of total displacement to the total time interval in a given distance.

Sample Problems

Question 1: In one hour, a car may travel 550 km. Calculate its velocity?

Solution:

Given: s = 550 km = 550 × 103 m, t = 1 h = 3600 s

Since,

Velocity = Displacement / Time

∴ V = 550 × 103 / 3600

V = 152 m/s

Question 2: Assume an object travels 10 m to the left and takes 2 minutes to complete the journey. Determine the object’s velocity.

Solution:

Given: s = 22 m, t = 3 min = 180 s

Since,

 Velocity = Displacement / Time

∴ V = 22 / 180

V = 0.122 m/s

Question 3: Suppose Velocity is 134 m/s and the time taken for an object is 220 s then what is the value of displacement?

Solution:

Given: V = 13.4 m/s, t = 220 s

Since,

Velocity = Displacement / Time

∴ s = V × t

∴ s = 13.4 × 220

s = 2948 m

Question 4: In six seconds, a submarine descends 250 feet. What is the submarine’s velocity?

Solution:

Given: s = -250 feet, t = 6 s

Since,

Velocity = Displacement / Time

∴ V = -250 / 6

V = -41.6 ft/s 

Question 5: If the bike is traveled 8 Km in 30 min then what is the velocity of the bike?

Solution: 

Given : s = 8 km = 8 × 103 m, t = 30 min = 1800 s

Since,

Velocity = Displacement / Time

∴ V = 8 × 103 / 1800

V = 4.44 m/s

Question 6: Calculate the time taken to cover the distance if the velocity of an object in motion is 3.56 m/s and the displacement is 22 m.

Solution:

Given: s = 22 m, V = 3.56 m/s

Since,

Velocity = Displacement / Time

∴ t = s / V

∴ t = 22 / 3.56

t = 6.17 s

Sample Questions

Question 1: Define velocity.

Answer:

The ratio of displacement and the equivalent time interval taken by an item in motion is defined as velocity.

Question 2: What is the SI unit of velocity?

Answer

  • SI units for velocity are m/sec (meters per second),
  • At the same time, velocity can be expressed in any unit of distance. Other units include miles per hour (mph), kilometers per hour (kph), and kilometers per second (km/s).
My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!