Open In App
Related Articles

SSC Reasoning Practice Set -2

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report


1) If UNDERSTANDING is coded as 7406158340249, then how can you write the word GRINDING?

a) 91230249

b) 91240249

c) 91243249

d) 91340249

Answer: b      Given Code 
                                

 



                       Required Code

 

Hence, the code for GRINDING is 91240249

2) Arnav is 2 times older than Suman, who is 6 years older than Preetha. If Preetha’s age is 10 years, then which of the following statements is true?

I. Arnav’s age is 32 years old.

II. The addition of the ages of Suman and Preetha is less than Arnav.

a) Only statement I is true

b) Only statement II is true

c) Both statements I and II are true

d) Neither statement I nor II is true

Answer: c

Given, Preetha’s age (P) = 10 years

Arnav (A) is 2 times older than Suman (S) ⇒ A = 2 × S

Suman (S) is 6 years older than Preetha (P) ⇒ S = P + 6

⇒ S = 10 + 6 = 16 years

⇒ A = 2 × 16 = 32 years

S + P = 16 + 10 = 26 < 32

Hence, both statement I and II are true.

3) A term is missing in the given series. Choose the correct option from the given alternatives that complete the given series.

EG12, HJ18, KM24, NP30, QS36,?

a) TV42

b) TW42

c) UW42

d) UV43

Answer: a 

 

Given series: EG12, HJ18, KM24, NP30, QS36,?

The logic followed in the series is,

⇒ E + 3 = H, H + 3 = K, K + 3 = N, N + 3 = Q, Q + 3 = T

⇒ G + 3 = J, J + 3 = M, M+ 3 = P, P + 3 = S, S + 3 = V

⇒ E + G = 12, H + J = 18, K + M = 24, N + P = 30, Q + S = 30, T + V = 42

4) Arrange the given set of words in their dictionary order.

I. Feeble

II. Fealty

III. Fabaceous

IV. Fearnaught

V. Fiacre

a) III, I, II, IV, V

b) III, II, I, V, IV

c) III, II, I, V, IV

d) III, II, IV, I, V

Answer: d

The correct order is fabaceous, fealty, fearnaught, feeble, and fiacre ⇒ III, II, IV, I, V.

5) Find the missing number in the given pattern, from the given set of alternatives.

 

a) 46

b) 49

c) 51

d) 48

Answer: b

The logic followed in the given pattern is,

Third row: (2 + 3) + 3 = 8, (3 + 4) + 3 = 10, (4 + 5) + 3 = 12

Second row: (8 + 10) + 3 = 21, (10 + 12) + 3 = 25

First row: (21 + 25) + 3 = 49

Hence 49, is the missing number.

6) Find out the odd pair of letters from the given set of alternatives.

a) CG

b) KW

c) IV

d) BF

Answer: c

 

C + G = 3 + 7 = 10 ⇒ even number

K + W = 11 + 23 = 44 ⇒ even number

I + V = 9 + 22 = 31 ⇒ odd number

B + F = 2 + 6 = 8 ⇒ even number

Hence, IV is the odd one out

7) John is facing east. He turned to his left and walked for 35 m. He then turned to his right and walked for 20 m. He then turned to his left and walked for another 10 m. He then turned to his right and walked for 20 m. He then turned to his right again and walked for another 50 m. In which direction is John facing from the starting point?

a) North-East

b) North-West

c) South-West

d) South-East

Answer: d 

 

From the path followed by John, we can conclude that the final point is lying in the southeast position.

Hence, the South-east is the correct option.

8) Select the related word from the given set of alternatives. 

Nyctophobia : Darkness :: Somniphobia : ?

a) Silence

b) Sleep

c) Heights

d) Crowds

Answer: b

Nyctophobia means fear of darkness, whereas Somniphobia means fear of falling asleep.

9) If June 24th, 2000 falls on a Tuesday, then what will be the day on June 24th, 2003?

a) Saturday

b) Friday

c) Sunday

d) Monday

Answer: a

24th June 2000 — Tuesday [2000 is a leap year]

24th June 2001 —  Thursday

24th June 2002 — Friday

24th June 2003 — Saturday

Hence, 24th June 2003 falls on Saturday.

10)  A word is represented by a certain group of numbers, as shown in the given alternatives. The set of numbers given alternately is represented by two classes of alphabets as shown in the tables provided. The columns and rows of matrix 1 are numbered from 0 to 4, whereas the columns and rows of matrix 2 are numbered from 5 to 9. A letter in one of these matrices can be represented first by its row and then by its column. For example, D can be represented by 00, 13, 23, etc., and W can be represented by 56, 65, etc. Similarly, you need to find the set for the word “WORDS”.

 

a) 56, 03, 21, 67, 79

b) 97, 14, 40, 22, 66

c) 78, 41, 12, 31, 88

d) 65, 20, 03, 44, 67

Answer: c

Let’s check all the options;

56, 03, 21, 67, 79 ⇒ WORST

97, 14, 40, 22, 66 ⇒ WORDT

78, 41, 12, 31, 88  ⇒ WORDS

 65, 20, 03, 44, 67 ⇒ WOODS

Hence, option c is the correct option

11) Select the correct Venn diagram that depicts the following relationship.

Polygon, Hexagon, Circle

 

 

Answer: b

A hexagon is a polygon with six sides, whereas a circle is a curved figure.

Hence, option b is the correct answer.

12) If ‘+’ means ‘×’, ‘÷’ means ‘-‘, ‘×’ means ‘+’, and ‘-‘ means ‘÷’, then choose the correct equation from the given alternatives. 

a) 23 + 8 × 4 ÷ 9 – 3 = 27

b) 23 ÷ 8 + 4 – 9 × 3 = 27

c) 23 × 8 ÷ 4 + 9 – 3 = 27

d) 23 ÷ 8 × 4 + 9 – 3 = 27

Answer: d 

Let us check all the options

 

 

a) 23 × 8 + 4 – 9 ÷ 3 =185 ≠ 27

b) 23 – 8 × 4 ÷ 9 – 3 = 23.55 ≠ 27

c) 23 + 8 – 4 × 9 ÷ 3 =19 ≠ 27

d) 23 – 8 + 4 × 9 ÷ 3 = 27

Hence, option d is the correct answer.

13) Choose the correct word from the given alternatives that cannot be formed using the letters of the word “FRONTIERMANSHIP”.

a) Monster

b) Hitman

c) Monitor

d) Tiers

Answer: c

The word “monitor” cannot be from the word “frontiermanship”, as there is only one ‘o’ in a given word whereas the word monitor has two ‘o’.

14) 30 men are sitting in a row. Sundhar is 12th from the right end. What is the position of Sundhar from the left end?

a) 18

b) 19

c) 17

d) 16

Answer: b 

Total number of men = Left position + Right position – 1

⇒ 30 = Left position + 12 – 1

⇒ Left position = 30 – 11 = 19

Hence, Sundhar is 19th from the left end.

15) In a certain code, if PALE is written as 2%8& and LUNAR is written as 830%1, then how can the word RULER be written in the same code?

a) 130&1

b) 138&1

c) 128%1

d) 132%2

Answer: b

 

RULER ⇒ 138&1

Hence, option b is the correct option

16) Town A is 10 km to the south of Town B. Suraj travels from Town B on his bike. He travels 15 km towards the east and then takes a left turn. He then travels 7 km and reaches Town C. From Town C, he takes a left turn and travels 28 km. He again takes a left turn and travels 7 km to reach his destination. What is the shortest distance between town A and the final destination point?

a) 2√221 km

b) 20 km

c) √269 km

d) None of the above

Answer: c

 

From the figure, we can say that the distance between the final destination and the start point i.e., town B is 13 km.

The shortest distance between town A and the final destination point = √[(10)2 + (13)2] = √269 k

17) Choose the correct alternative that is different from the other three alternatives.

a) RAMS

b) SEUNV

c) NOOM

d) NURATS

Answer: c

RAMS ⇒  MARS

SEUNV ⇒  VENUS

NOOM ⇒  MOON

NURATS ⇒  SATURN

Mars, Venus, and Saturn are planets in the solar system, whereas Moon is a natural satellite of Earth.

18) In the following question, select the missing number from the given responses.

 

a) 14

b) 18

c) 24

d) 15

Answer: a

Let x be the unknown number

In the 1st one:

(12 + 13) – 3 = 22

In the 2nd one:

(27 + 18) – 10 = 35

In the 3rd one:

(47 + 25) – x = 58 

⇒ x = 14

Hence, 14 is the missing number

19) If ‘∗’ denotes ‘added to’, ‘%’ denotes ‘multiplied by’, ‘$’ denotes ‘divided by’ and ‘@’ denotes ‘subtracted from’, then what is the value of 68 ∗ 180 $ 12 @ 9 % 4?

a) 46

b) 72

c) 68

d) 47

Answer: d

68 ∗ 180 $ 12 @ 9 % 4 = 68 + 180 ÷ 12 – 9 × 4

⇒ 68 + 15 – 36 = 47

20) Choose the correct pair from the given alternatives that follow the same relationship as the given pair of words.

Bibliophile : Books : : ?

a) Numismatist : Stamps

b) Deltiologist : Post cards

c) Antiquary : Coins

d) Horologists : Predictions

Answer: b

A bibliophile is a person who collects books. Similarly, a person who collects postcards is known as Deltiologist.

21) Assume the given statements to be true and choose which of the given conclusions can be drawn from the given statements.

Statements:

I. All Pineapples are fruits.

II. Some fruits are vegetables.

Conclusions:

I. All Pineapples are vegetables.

II. Some vegetables are fruits.

III. Some fruits are Pineapples.

IV. All fruits are Pineapples.

a) Only conclusion I follow

b) Only conclusions II and IV follow

c) Only conclusions I and III follow

d) Only conclusions II and III follow

Answer: d

Conclusions:

I. All Pineapples are vegetables ⇒ It is possible but not definite, hence it is false.

II. Some vegetables are fruits. ⇒ It is true.

III. Some fruits are Pineapples ⇒ It is true.

IV. All fruits are Pineapples ⇒ It is possible but not definite, hence it is false.

Therefore, only conclusions II and III follow.

22) If 3 × 7 = 12 and 5 × 9 = 54, then what is the value of 4 × 6 = ?

a) 10

b) 24

c) 42

d) 21

Answer: c

3 × 7 = 21, now reverse the digits ⇒ 12

5 × 9 = 45, now reverse the digits ⇒ 54

4 × 6 = 24, now reverse the digits ⇒ 42

Hence, the code of 4 × 6 = 42

23) Kirti has a brother, Dinesh. Kirti is the daughter of Shahin. Mayuri is Shahin’s mother. How does Mayuri relate to Dinesh?

a) Mother

b) Sister

c) Grandmother

d) Aunt

Answer: c

Hence, Mayuri is the Grand-mother of Dinesh.

24) At a party, four friends—Geetha, Arjun, Meena, and Ajith—are sitting around a table facing each other. Four of them work for different companies.

1) Geetha sits opposite the person who works at TCS.

2) Arjun sits immediately to the left of the person who works at Infosys.

3) The person who works at Capgemini is on the right of the person from Google.

4) Ajith sits opposite Meena, who doesn’t work for Capgemini.

Now, who works at Google?

a) Geetha

b) Arjun

c) Meena

d) Ajith

Answer: a

 

Person: Geetha, Arjun, Ajith and Meena

Companies: TCS, Infosys, Capgemini, and Google

I. Ajith sits opposite Meena, who doesn’t work for Capgemini.

II. Geetha sits opposite the person who works at TCS.

(So, Arjun must be working at TCS)

 

III.  Arjun sits immediate left of the person who works at Infosys.

IV. The person who works at Capgemini is on the right of the person from Google.

 

Hence, Geetha works at Google.

25) Find out the odd pair of letters from the given set of alternatives.

a) GKR

b) TXE

c) RVF

d) NRY

Answer: c

 

G + 4 = K, K + 7 = R

b) T + 4 = X, X + 7 = E

c) R + 4 = V, V +10 = F

d) N + 4 = R, R + 7 = Y

Hence, RVF is the odd one.

26) A sheet of paper is folded and punched as shown in the figures in the given question. Choose the correct figure from the given alternatives that indicates what it looks like when opened.

 

Answer: b

 

 

 

Hence, the correct figure is option b

27) Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

I. Castle

II. Cabalist

III. Canaanite

IV. Cicada

V. Cendol

a) II, III, I, V, IV

b) II, III, I, IV, V

c) II, I, III, V, IV

d) II, I, III, IV, V

Answer: a

II, III, I, V, IV ⇒  Cabalist, Canaanite, Castle, Cendol, Cicada.

28) Determine the value of x in the given series.

5, 7, 13, 25, 45, x, 117.

a) 85

b) 65

c) 75

d) 90

Answer: c

5 + (12 + 1) = 7

7 + (22 + 2) = 13

13 + (32 + 3) = 25

25 + (42 + 4) = 45

45 + (52 + 5) = 75

75 + (62 + 6) = 117

Hence, the value of x is 75.

29)  Pointing at a man, Vertika said, “He is the only son of my father’s daughter-in-law.” How is the man related to Vertika?

a) Cousin

b) Uncle

c) Son

d) Nephew

Answer: d

It is clear that boy is the nephew of Vertika.

30) Assume the given statements to be true and choose which of the given conclusions can be drawn from the given statements.

Statements: 

I. All pots are doors.

II. All doors are hats.

Conclusions:

I. All hats are pots.

II. Some hats are doors.

III. All doors are pots.

IV. All pots are hats.

a) Only conclusions II and IV follow.

b) Only conclusions I and III follow.

c) Only conclusions I, II, and IV follow.

d) Only conclusions II, III, and IV follow.

Answer: a

 



Last Updated : 08 Sep, 2022
Like Article
Save Article
Share your thoughts in the comments
Similar Reads