Skip to content
Related Articles

Related Articles

HCL Placement Paper | Logical Reasoning Set – 3

View Discussion
Improve Article
Save Article
Like Article
  • Last Updated : 14 Sep, 2021

This is an HCL model placement paper on Logical Reasoning for placement preparation. This placement paper will cover logical reasoning questions that are asked in HCL recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in HCL interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the HCL interview. 

 Logical Reasoning

1. Find wrong number in series: 
2, 7, 10, 22, 18, 37, 26, 46 

  1. 10
  2. 18
  3. 26
  4. 46

Answer:

46

Explanation:

Two alternate series:
2+8 =10
7+15=22
10+8 =18
22+15=37
37+15 = 52
so, +8, +15, +8, +15, ……

2. Find the wrong number in series: 
4, 12, 48, 240, 1240, 10080 

  1. 12
  2. 240
  3. 1240
  4. 10080

Answer:

1240

Explanation:

4 * 3 = 12
12 * 4 = 48
48 * 5 = 240
240 * 6 = 1440

Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.

Read both the statements and Give answer
(a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) if the data in each Statement I and Statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

3. Is x – y is greater than u – v?
I) x > u and y < v

II) y = 8, v = 9, x = 15 and u = 13. 

  1. (a)
  2. (b)
  3. (c)
  4. (d)
  5. (e)

Answer:

(c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.

4. In which year X was born? 
Statement I. X is 30 years younger than his mother 
Statement II. Rahul’s 2 years elder brother was born in 1973 

  1. (a)
  2. (b)
  3. (c)
  4. (d)
  5. (e)

Answer:

(e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

5. Consider the following phrase: 
Statement: Some C are T 
Some T are R 
All R are M 
Conclusions: 
I. Some M are T 
II. Some C are M 

Choose the correct option given below: 

  1. only conclusion I is true.
  2. only conclusion II is true.
  3. either conclusion I or conclusion II is true
  4. neither conclusion I nor conclusion II is true
  5. both conclusions I and II are true.

Answer:

(a)

Explanation:

All B are not C

6. Consider the following phrase: 
Statement: Change is the law of nature 
Assumptions: 
I. Everything in nature changes eventually 
II. Nothing is permanent in this world 
Choose the correct option given below. 

  1. If only assumption I is implicit
  2. If only assumption II is implicit.
  3. If either I or II is implicit.
  4. If neither I nor II is implicit.
  5. If both I and II are implicit.

Answer:

(e)

7. Consider the following phrase: 
Statement: The Delhi-Meerut Expressway will reduce the time of journey by hours. 
Assumptions: 
I. The Delhi-Meerut Expressway is a good thing for public 
II. The Delhi-Meerut Expressway will save a lot of fuel and money. 
Choose the correct option given below. 

  1. If only assumption I is implicit
  2. If only assumption II is implicit.
  3. If either I or II is implicit.
  4. If neither I nor II is implicit.
  5. If both I and II are implicit.

Answer:

(e)

8. Statements: 
I – Some S are L 
II – Some C are P 
III – All P is R 
Conclusions: 
I. Some P are L 
II. Some C are R 
Choose the correct option given below: 

  1. only conclusion I is true.
  2. only conclusion II is true.
  3. either conclusion I or conclusion II is true
  4. neither conclusion I nor conclusion II is true
  5. both conclusions I and II are true.

Answer:

(d) neither conclusion I nor conclusion II is true

9. Find wrong number in series: -2, 6, 12, 20, -30, 40, -56 

  1. 6
  2. 12
  3. 20
  4. -30

Answer:

12

Explanation:

series -(1*2) + (2*3) – (3*4) + ……+ (-1n)(n*(n+1))

10. Find the wrong number in series: 1, -4, 9, 16, 25, -36 

  1. -4
  2. 9
  3. 16
  4. 25

Answer:

16

Explanation:

Tn = 12 – 22 + 32 – 42 + …..

11. Find wrong number in series: 
2, 3, 6, 0, 8, -3, 14, -6 

  1. 3
  2. 0
  3. 8
  4. 3

Answer:

C

Explanation:

Two alternate series:
2 + 4 = 6,
3 – 3 = 0
6 + 4 = 10,
0 – 3 = -3
10 + 4 = 14
-3 – 3 = -6

12. Find wrong number in series: 
1, 8, 27, 64, 81, 216, 343 

  1. 1
  2. 27
  3. 81
  4. 343

Answer:

81

Explanation:

cubes of natural numbers
81 is not the cube of the desired number

Directions to solve Question 13 and 14: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.

Read both the statements and Give an answer
(a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) if the data in each Statement I and Statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

13. Is the integer i is divisible by 20? 
I. 4 is a factor of i 
II. i is a factor of 10 

  1. (a)
  2. (b)
  3. (c)
  4. (d)
  5. (e)

Answer:

(e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

14. In which year X was born? 
Statement I. X is 30 years younger than his mother 
Statement II. Rahul’s elder brother is 25 years younger than his mother 

  1. (a)
  2. (b)
  3. (c)
  4. (d)
  5. (e)

Answer:

(d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.

15. Consider the following phrase: 
Statement: All C are J. 
All J are B. 
No B is R. 
Conclusions: 
I. All B are C. 
II. Some J are C 
Choose the correct option given below: 

  1. only conclusion I is true.
  2. only conclusion II is true.
  3. either conclusion I or conclusion II is true
  4. neither conclusion I nor conclusion II is true
  5. both conclusions I and II are true.

Answer:

(b) only conclusion II is true.

Explanation:

All B are not C


My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!