HCL Placement Paper | Verbal Reasoning Set – 3

This is an HCL model paper for Verbal Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in HCL placements and also strictly follows the pattern of questions asked in HCL papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the HCL placement.

  1. In a press meet on the recent scam, the minister said, “The buck stops here”. What did the minister convey by the statement?
    1. He wants all the money
    2. He will return the money
    3. He will assume final responsibility
    4. He will resist all enquiries

    Answer:

    
    He will assume final responsibility
    

    Explanation:

    ’The buck stops here’ means – Responsibility is not passed on beyond this point.



  2. Consider the statement
    “Not all that glitters is gold”

    Predicate glitters(x) is true if x glitters and predicate gold(x) is true if x is gold. Which one of the following logical formulae represents the above statement?

    GATECS2014Q11

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E

    Answer:

    
    D
    

    Explanation:

    The statement “Not all that glitters is gold” can be expressed as follows :

    ¬(?x(glitters(x)?gold(x)) … (1)

    Where ?x(glitters(x)?gold(x) refers that all glitters is gold. Now,

    ?x¬(glitters(x)?gold(x)) … (2), Since we know ¬?x() = ?x¬()

    (Where => refers to -> All and ?x refers to -> There exists some).

    As we know, A?B is true only in the case that either A is false or B is true. It can also defined in the other way :



    A?B=¬A?B (negationA or B ) … (3)

    From equation (2) and (3), we have

    ?x(¬(¬glitters(x)?gold(x))

    ??x(glitters(x)?¬gold(x)) … (4), Negation cancellation ¬(¬) = () : and ¬(()?()) = (¬()?¬()) .

    So Answer is (D) .

  3. Choose the most appropriate phrase from the options given below to complete the following sentence.
    “India is a post-colonial country because”

    1. it was a former British colony
    2. Indian Information Technology professionals have colonized the world
    3. India does not follow any colonial practices
    4. India has helped other countries gain freedom

    Answer:

    
    it was a former British colony
    

    Explanation:

    A country is called postcolonial if it came into existence after the colonies of the British and the Europeans were abolished and the countries then under their rule were declared independent. India was under the British colonial rule till 1947, i.e. it was a former British colony and thus is called a postcolonial country. So, A is the correct option.

  4. Who ___________ was coming to see us this evening?
    1. you said
    2. did you say
    3. did you say that
    4. had you

    Answer:

    
    did you say
    
  5. Match the columns.
       Column 1          Column 2
    1) eradicate       P) misrepresent
    2) distort         Q) soak completely
    3) saturate        R) use
    4) utilize         S) destroy utterly 
    
    1. 1:S, 2:P, 3:Q, 4:R
    2. 1:P, 2:Q, 3:R, 4:S
    3. 1:Q, 2:R, 3:S, 4:P
    4. 1:S, 2:P, 3:R, 4:Q

    Answer:



    
    1:S, 2:P, 3:Q, 4:R
    

    Explanation:

    “eradicate” means “destroy utterly”
    “distort” matches with “misrepresent”
    “saturate” matches with “soak completely”
    “utilize” matches with “use”

  6. The old city of Koenigsberg, which had a German majority population before World War 2, is now called Kaliningrad. After the events of the war, Kaliningrad is now a Russian territory and has a predominantly Russian population. It is bordered by the Baltic Sea on the north and the countries of Poland to the south and west and Lithuania to the east respectively. Which of the statements below can be inferred from this passage?
    1. Kaliningrad was historically Russian in its ethnic make up
    2. Kaliningrad is a part of Russia despite it not being contiguous with the rest of Russia
    3. Koenigsberg was renamed Kaliningrad, as that was its original Russian name
    4. Poland and Lithuania are on the route from Kaliningrad to the rest of Russia

    Answer:

    
    Kaliningrad is a part of Russia despite it not being contiguous with the rest of Russia
    

    Explanation:

    A is not true in the light of the given facts

    • A is incorrect because the First line says that Kaliningrad (Koenigsberg before war) had a majority of the German population before the war. So, it was historically German and not Russian.
    • B is correct as although Kaliningrad is not contiguous with the rest of Russia (being surrounded by countries of Poland in the south and west, Lithuania in the east and Baltic sea on the north), it has a predominantly Russian population.
    • C cannot be inferred from the passage as it is nowhere in the passage what the original Russian name of Koenigsberg was.
    • D is also not true because no data about the route is mentioned in the passage.

    So, B is the correct option

  7. The number of people diagnosed with dengue fever (contracted from the bite of a mosquito) in north India is twice the number diagnosed last year. Municipal authorities have concluded that measures to control the mosquito population have failed in this region. Which one of the following statements, if true, does not contradict this conclusion?
    1. A high proportion of the affected population has returned from neighbouring countries where dengue is prevalent
    2. More cases of dengue are now reported because of an increase in the Municipal Office’s administrative efficiency
    3. Many more cases of dengue are being diagnosed this year since the introduction of a new and effective diagnostic test
    4. The number of people with malarial fever (also contracted from mosquito bites) has increased this year

    Answer:

    
    The number of people with malarial fever (also contracted from mosquito bites) has increased this year
    

    Explanation:

    • A contradicts the conclusion of the municipal authorities. So, A is not the correct choice.
    • B is an incorrect choice because there is no data in the passage relating the reporting of cases and the efficiency of the administrative capabilities of the municipal authorities.
    • C is also incorrect as it contradicts the conclusion of the municipal authorities.
    • D is the correct choice as both malarial fever and dengue fever are caused by mosquito bite. If dengue fever had increased because of some other reason other than that concluded by the municipal authorities, then there would not have been an increase in the people with malarial fever. This statement supports the conclusion of the municipal authorities.
  8. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately.

    Statement: Birds ____ a feather flock together

    1. to
    2. with
    3. in
    4. of

    Answer:



    
    D
    
  9. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately.

    Statement: Don’t bite _____ hand that feeds you

    1. a
    2. at
    3. the
    4. within

    Answer:

    
    C
    
  10. Select the correct SYNONYM for:
    Together

    1. Common
    2. Obstinate
    3. Same
    4. Jointly

    Answer:

    
    D
    
  11. Select the correct SYNONYM for:
    Almost

    1. Crafty
    2. Nearly
    3. Relevant
    4. Summary

    Answer:

    B
    B
    
  12. Select the correct ANTONYM for:
    Arise

    1. Appear
    2. Dive
    3. Occur
    4. Emerge

    Answer:

    
    B
    
  13. Choose the most appropriate word from the options given below to the complete the following sentence: His rather casual remarks on politics ___________ his lack of seriousness about the subject.
    1. masked
    2. belied
    3. betrayed
    4. suppressed

    Answer:

    
    betrayed
    

    Explanation:

    There should be word like showed or revealed or betrayed.

  14. Which of the following options is closest in meaning to the word Circuitous.

    1. cyclic
    2. indirect
    3. confusing
    4. crooked

    Answer:

    
    indirect
    
  15. Choose the most appropriate word from the options given below to complete the following sentence: If we manage to ____________ our natural resources, we would leave a better planet for our children.
    1. uphold
    2. restrain
    3. cherish
    4. conserve

    Answer:

    
    conserve
    


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :
Practice Tags :


Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.