HCL Placement Paper | Logical Reasoning Set – 2

This is an HCL model placement paper on Logical Reasoning for placement preparation. This placement paper will cover logical reasoning questions that are asked in HCL recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in HCL interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the HCL interview.

Logical Reasoning

  1. What will be the next number=> 3, 5, 7, 11, 13, 17…….
    1. 21
    2. 19
    3. 25
    4. 20

    Answer:

    
    20
    

    Explanation:

    This is a sequence of prime numbers

  2. Find wrong number in series:
    12, 25, 49, 99, 187, 395, 789

    1. 789
    2. 187
    3. 99
    4. 49

    Answer:

    
    187
    

    Explanation:

    12*2+1 = 25
    25*2-1 = 49
    49*2+1 = 99
    395*2-1 = 789

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone are sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. If x, y are integers, then (x2 + y2)1/2 is an integer?
    I) x2 + y2 is an integer
    II) x2 – 3y2 = 0

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    
  5. Who is the tallest among the brothers A, B, C, D?
    I: C is shorter than only B
    II: D is taller than only A

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    
  6. Consider the following phrase:
    Statements:
    All mangoes are bananas.
    Some bananas are globe.

    All globe are square.

    Conclusions:
    I. Some mangoes are square.
    II. No mango is square.
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (c)
    
  7. Consider the following phrase:
    Statement: A line from Ram’s appointment letter is “you are hereby appointed as a systems engineer with a probation period of two years and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation.”

    Assumptions:
    I. At the time of appointment, the performance of one generally is not well known.
    II. In the probation period, one tries to prove his worth generally.

    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (e)
    
  8. Consider the following phrase:
    Statement: In a IPL match. RR made 100 runs in total. Out of these 65 were made by bowlers
    Assumptions:
    I. 65% of the team consist of bowlers
    II. The opening batsman were bowlers
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (d)
    
  9. Statements:
    I – Some S are L
    II – Some C are P
    III – All P is R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d) neither conclusion I nor conclusion II is true
    
  10. Find wrong number in series: 2, 6, 12, 20, 30, 40, 56
    1. 12
    2. 20
    3. 40
    4. 56

    Answer:

    
    40
    

    Explanation:

    series (1*2) + (2*3) + (3*4) + ……+ (n*(n+1))

  11. Find wrong number in series: -2, 4, 6, 8, -10
    1. -2
    2. 4
    3. 6
    4. 8

    Answer:

    
    6
    

    Explanation:

    Tn = (-1)n2n

  12. Find wrong number in series:
    34, 7, 37, 14, 36, 28, 43, 56

    1. 14
    2. 36
    3. 28
    4. 56

    Answer:

    
    36
    

    Explanation:

    Mixture of series (alternate numbers)
    34+3=37,
    37+3 =40…
    7*2= 14
    14*2= 28
    28*2 =56

  13. Find wrong number in series:
    1, 4, 9, 16, 25, 32, 49, 64

    1. 9
    2. 25
    3. 32
    4. 64

    Answer:

    
    32
    

    Explanation:

    Square of natural numbers:

    12=1, 22 =4, 32=9…………..82=64

  14. Directions to solve Question 13 and 14: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone are sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  15. Is x + y = 0?
    Statement I – x.y < 0
    Statement II – x2 = y2

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    

    Explanation:

    For x + y = 0, there are 2 cases:

    Case 1:
    x and y are of opposite sign.
    This can be inferred from x.y < 0

    Case 2:
    x = y = 0
    This can be inferred from x2 = y2

    Hence the data in both Statements I and II together
    are necessary to answer the question.

  16. What is the value of ‘x’
    I: x2 + x – 6 = 0
    II: x => 0

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    
  17. Consider the following phrase:
    Statement: All C are J.
    All J are B.
    No B is R.
    Conclusions:
    I. All B are C.
    II. Some J are C
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (b) only conclusion II is true.
    

    Explanation:

    All B are not C



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.



Improved By : shubham_singh



Article Tags :
Practice Tags :


Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.