HCL Placement Paper | Verbal Reasoning Set – 1

This is an HCL model paper for Verbal Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in HCL placements and also strictly follows the pattern of questions asked in HCL papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the HCL placement.

    Directions to solve Question 1 and 2: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. If there is no error, the answer is ‘D’. Ignore the errors of punctuation, if any.



  1. Solve as per the direction given above
    1. How many times
    2. was you frustrated while looking out
    3. for a good collection of x
    4. programming/algorithm/interview questions?

    Answer:

    
    b
    

    Explanation:

    were you frustrated while looking out

  2. Solve as per the direction given above
    1. What did you expected
    2. and what did you get?
    3. No error

    Answer:

    
    A
    

    Explanation:

    What did you expect

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Choose the word from the options that can best express the meaning of the given word

  4. Short
    1. Limited
    2. Small
    3. Little
    4. Brief

    Answer:

    
    D
    
  5. Clever
    1. Obstinate
    2. Handsome
    3. Canny
    4. Stout

    Answer:

    
    C
    
  6. Directions to solve Question 5 and 6: Choose the word from the options that can best complete the sentence meaningfully.


  7. GFG portal ________ created to provide well written, well thought and well-explained solutions for selected questions.
    1. is
    2. was
    3. has been
    4. have been

    Answer:

    
    D
    
  8. He loves to solve programming problems _____ most efficient ways.
    1. in
    2. on
    3. over
    4. with

    Answer:

    
    A
    
  9. Directions to solve Question 7 and 8: Choose the word from the options that can best express the opposite of the given word

  10. Tiny
    1. Soft
    2. Average
    3. Enormous
    4. Weak

    Answer:

    
    C
    
  11. Top
    1. Important
    2. Base
    3. Height
    4. Roof

    Answer:

    
    B
    
  12. Directions to solve Question 9 and 10: Choose the word from the options that can be substituted for the given phrase/sentence

  13. A name adopted by an author in his writings
    1. Nickname
    2. Pseudonym
    3. Nomenclature
    4. Title

    Answer:

    
    B
    
  14. Study of birds
    1. Orology
    2. Optology
    3. Ophthalmology
    4. Ornithology

    Answer:

    
    D
    
  15. Re-arrange the parts of the sentence so as to make a meaningful sentence.
    A) The prime minister
    B) with the guards
    C) along
    D) has arrived

    1. ABCD
    2. ACBD
    3. ADBC
    4. ADCB

    Answer:


    
    ADCB
    

    Explanation:

    The prime minister has arrived along with the guards

  16. Re-arrange the parts of the paragraph so as to make a meaningful passage.
    A) Infact, his belief was that customers are the origin, the source of money any company has.
    B) The owner of Walmart, Sam Walton, built his empire on one principle – Customer is the God.
    C) So it is not the company which pays, the customer does.
    D) The customer thus has the right to fire anybody in the company, from a salesman to the chairman.

    1. ABCD
    2. BACD
    3. BADC
    4. ACBD

    Answer:

    
    BACD
    

    Explanation:

    The owner of Walmart, Sam Walton, built his empire on one principle – Customer is the God.
    Infact, his belief was that customers are the origin, the source of money any company has.
    So it is not the company which pays, the customer does.
    The customer thus has the right to fire anybody in the company, from a salesman to the chairman.

  17. Find the part of the sentence that is incorrect in usage :
    A) Agitated over the delay in getting arrears,
    B) factory workers protested against the president
    C) when he reaches the factory.
    D) No Error

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. No Error

    Answer:

    
    C
    

    Explanation:

    Correct: when he reached the factory

  18. Select the option that replaces the error (underlined) most appropriately
    Sentence – It has been found by the researchers that children with high blood sugar are at increase risk for developing heart problems.
    A) were at increased risk
    B) have high risk
    C) are increasing riskly
    D) No correction required

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. No Error

    Answer:

    
    A
    
  19. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately.

    Statement: Drugs and Alcohol ____ together to ____ the risk of cancer in both men and women.

    1. result, aggravate
    2. act, increase
    3. mix, lower
    4. put, arrest

    Answer:

    
    B
    


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :
Practice Tags :


Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.