HCL Placement Paper | Logical Reasoning Set – 1

This is an HCL model placement paper on Logical Reasoning for placement preparation. This placement paper will cover logical reasoning questions that are asked in HCL recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in HCL interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the HCL interview.

Logical Reasoning

  1. What will be the next number? 3, 5, 7, 11, 13, 17…….
    1. 21
    2. 19
    3. 23
    4. 20

    Answer:

    
    19
    

    Explanation:

    3, 5, 7, 11, 13, 17 is a prime number series.
    Hence next prime number in this series is 19

  2. Find wrong number in series: 12, 25, 49, 99, 187, 395, 789
    1. 7789
    2. 187
    3. 99
    4. 49

    Answer:

    
    187
    

    Explanation:

    12*2+1 =25
    25*2-1 = 49
    49*2+1 = 99
    395*2-1 = 789

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. If x, y are integers, then (x2 + y2)1/2 is an integer?
    Statement I – x2 + y2 is an integer
    Statement II – x2 – 3y2 = 0

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (b) data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    

    Explanation:

    Given Statement II => x2 – 3y2 = 0
    => x2 = 3y2

    Putting the above in the question
    => (x2 + y2)1/2
    => (3y2 + y2)1/2
    => (4y2)1/2
    => ((2y)2)1/2
    => (2y)
    which is an integer as y is an integer

  5. What day is 14th of a month?
    Statement I – 3rd Saturday of the month is seventeenth
    Statement II – 2nd last day of the month is Tuesday

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (a) data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    

    Explanation:

    Given Statement I, 17th, of the month, is Saturday.
    Therefore 14th will be Wednesday

  6. Consider the following phrase:
    Statement: A line from Ram’s appointment letter is “you are hereby appointed as a systems engineer with a probation period of two years and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation.”
    Assumptions:
    I. At the time of appointment, the performance of one generally is not well known.
    II. In the probation period, one tries to prove his worth generally.
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (e) Both I and II are implicit.
    

    Explanation:

    Both the statements are implicit because since Ram is newly appointed in this company, so at the time of appointment, the performance of Ram is not well known. Also, they have to test performance over a span of time. So Ram (systems engineer) tries to prove his worth generally in the probation period. So, option (E) is correct.

  7. Consider the following phrase:
    Statement: The price for safeda mango is terribly priced at Rs. 200/kg.
    Assumptions:
    I. The price for other types of mangoes are decently priced.
    II. Rs 200 is a very big amount to pay for a safeda mango.
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (b) Only assumption II is implicit.
    

    Explanation:

    The Assumption I might or might not be true according to the given Statement, but the Assumption II is definitely true. Hence only Assumption II is implicit.

  8. Statements:
    I – All mangoes are bananas.
    II – Some bananas are a globe.
    III – All globe are square.
    Conclusions:
    I. Some mangoes are square.
    II. No mango is square.
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (c) either conclusion I or conclusion II is true
    

    Explanation:

  9. Statements:
    I – Some C are T
    II – Some T are R
    III – All R is M
    Conclusions:
    I. Some M are T
    II. Some C are M
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (a) only conclusion I is true.
    

    Explanation:

    Some C might or might not be M. But some M are definitely T.

  10. Find wrong number in series: 23, 29, 31, 33, 41, 43, 47
    1. 29
    2. 33
    3. 41
    4. 47

    Answer:

    
    33
    

    Explanation:

    The given series is prime numbers from 23

  11. Find wrong number in series: 8, 24, 12, 36, 18, 54, 26
    1. 12
    2. 24
    3. 18
    4. 26

    Answer:

    
    26
    

    Explanation:

    Mixture of two alternate series:
    8*3=24
    24/2=12
    12*3=36
    36/2=18
    18*3=54
    54/2=27

  12. Find wrong number in series:
    2, 3, 6, 0, 8, -3, 14, -6

    1. 3
    2. 0
    3. 8
    4. 3

    Answer:

    
    C
    

    Explanation:

    Two alternate series:
    2 + 4 = 6,
    3 – 3 = 0
    6 + 4 = 10,
    0 – 3 = -3
    10 + 4 = 14
    -3 – 3 = -6

  13. 9848 x 125 = ?
    1. 1232000
    2. 1242000
    3. 1231000
    4. 1233000

    Answer:

    
    1231000
    

    Explanation:

    9848 x 125
    = 9848 x 53
    = 9848 x (10 / 2) 3
    = 9848 x (103 / 23)
    = 9848 x (1000/8)
    = 1231000

  14. Directions to solve Question 13 and 14: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  15. Is x + y = 0?
    Statement I – x.y < 0
    Statement II – x2 = y2

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    

    Explanation:

    For x + y = 0, there are 2 cases:

    Case 1:
    x and y are of opposite sign.
    This can be inferred from x.y < 0

    Case 2:
    x = y = 0
    This can be inferred from x2 = y2

    Hence the data in both Statements I and II together
    are necessary to answer the question.

  16. What is the probability that x3 – 8 = 0 when x is selected from a set of 8 integers?
    Statement I. The smallest number in the set is -11
    Statement II. The arithmetic mean of the set is 1/8.

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    
  17. Consider the following phrase:
    Statement: All C are J.
    All J are B.
    No B is R.
    Conclusions:
    I. All B are C.
    II. Some J are C
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (b) only conclusion II is true.
    

    Explanation:

    All B are not C



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.



Improved By : shubham_singh



Article Tags :
Practice Tags :


1


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.