HCL Placement Paper | Logical Reasoning Set – 5

This is an HCL model placement paper on Logical Reasoning for placement preparation. This placement paper will cover logical reasoning questions that are asked in HCL recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in HCL interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the HCL interview.

Logical Reasoning

  1. Find wrong number in series:
    8, 12, 16, 27, 40.5, 60.75



    1. 12
    2. 16
    3. 40.5
    4. 60.75

    Answer:

    
    B
    

    Explanation:

    (8 × 3) ÷ 2 = 12
    (12 × 3) ÷ 2 = 18
    (18 × 3) ÷ 2 = 27
    (27 × 3) ÷ 2 = 40.5
    (40.5 × 3) ÷ 2 = 60.75

  2. Find wrong number in series:
    15, 25, 30, 51, 85, 90, 115

    1. 30
    2. 51
    3. 85
    4. 115

    Answer:

    
    51
    

    Explanation:

    All except 51 are multiple of 5

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone are sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. Who is lightest among A, B, C, D?
    I. A is heavier than B, and B is heavier than D
    II. B is lighter than C

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:


    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    
  5. How is A related to B?
    Statement I. B is the brother of A
    Statement II. C is the wife of A

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
    
  6. Consider the following phrase:
    Statement: All C are J.
    All J are B.
    No B is R.
    Conclusions:
    I. All B are C.
    II. Some J are C
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (b) only conclusion II is true.
    

    Explanation:

    All B are not C

  7. Consider the following phrase:
    Statement: A good man is hard to find
    Assumptions:
    I. There is very less chance to find a man with good qualities nowadays
    II. Today’s men are mostly sleeves snakes.
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (a)
    
  8. Consider the following phrase:
    Statement: A little knowledge is a dangerous thing
    Assumptions:
    I. Small amount of information can mislead people
    II. People often make more mistakes if they have little knowledge about the topic
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:


    
    (e)
    
  9. Statements:
    I – Some S are L
    II – Some C are P
    III – All P is R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d) neither conclusion I nor conclusion II is true
    
  10. Find wrong number in series:
    1, -6, 18, -54, 162, -486

    1. 1
    2. -6
    3. 162
    4. -486

    Answer:

    
    1
    

    Explanation:

    2 * (-3) = -6
    -6 * (-3) = 18
    18 * (-3) = -54
    -54 * (-3) = 162
    162 * (-3) = -486

  11. Find wrong number in series:
    2, 8, 12, 20, 30, 42, 56, 72

    1. 8
    2. 20
    3. 42
    4. 72

    Answer:

    
    8
    

    Explanation:

    2 + 4 = 6,
    6 + 6 = 12,
    12 + 8 = 20,
    20 + 10 = 30,
    30 + 12 = 42,
    42 + 14 = 56,
    56 + 16 = 72


  12. Directions to solve Question 11 and 12: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  13. What day is 14th of a month?
    I. 2nd last day of the month is Tuesday
    II. 3rd Saturday of the month is seventeenth

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    
  14. How is A related to B?
    Statement I. B has only one brother
    Statement II. A has only one sister

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    
  15. Consider the following phrase:
    Statement: All A are B.
    All B are D.
    No D is C.
    Conclusions:
    I. All A are C.
    II. Some A are C
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d)
    
  16. Consider the following phrase:
    Statement: “The woods are lovely dark and deep, But I have promises to keep.”
    Assumptions:
    I. The woods are tempting to go to.
    II. One must work on their promise instead of going to woods
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (a)
    
  17. Consider the following phrase:
    Statement: Strike when the iron is hot
    Assumptions:
    I. We should shape things in the right time.
    II. It is hard to shape things when they have solidified.
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (e)
    


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :
Practice Tags :


Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.