HCL Placement Paper | Logical Reasoning Set – 4

This is an HCL model placement paper on Logical Reasoning for placement preparation. This placement paper will cover logical reasoning questions that are asked in HCL recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in HCL interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the HCL interview.

Logical Reasoning

  1. Find wrong number in series:
    8, 24, 12, 36, 18, 54, 26

    1. 12
    2. 24
    3. 18
    4. 26

    Answer:

    
    15
    

    Explanation:

    Two alternate series:
    8 * 3 = 24
    24 / 2 = 12
    12 * 3 = 36
    36 / 2 = 18
    18 * 3 = 54
    54 / 2 = 27

  2. Find wrong number in series:
    7, 26, 63, 124, 215, 342, 496

    1. 7
    2. 63
    3. 215
    4. 496

    Answer:

    
    496
    

    Explanation:

    (23 – 1), (33 – 1), (43 – 1), (53 – 1), (63 – 1), (73 – 1), (83 – 1) = 511

  3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone are sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  4. What is the probability that x3 – 8 = 0 when x is selected from a set of 8 integers?
    I. The smallest number in the set is -11
    II. The arithmetic mean of the set is 1/8.

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    
  5. How many children are there in a row?
    Statement I. A is tenth from the left in the row.
    Statement II. B is exactly in the middle and there are fifteen children towards his right.

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    
  6. Consider the following phrase:
    Statement: Some S are L
    Some C are P
    Some P are R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d)
    
  7. Consider the following phrase:
    Statement: Fruits are getting costlier day by day
    Assumptions:
    I. Fruits are a rare commodity
    II. One should not eat Fruits
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (d)
    
  8. Consider the following phrase:
    Statement: Cactus plants grow in deserts and requires little water
    Assumptions:
    I. All plants that grow in desert require little water
    II. Cactus plants might not grow in place with more water
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (d)
    
  9. Statements:
    I – Some S are L
    II – Some C are P
    III – All P is R
    Conclusions:
    I. Some P are L
    II. Some C are R
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (d) neither conclusion I nor conclusion II is true
    
  10. Find wrong number in series:
    4, 5, 7, 12, 19, 35

    1. 12
    2. 19
    3. 35

    Answer:

    
    12
    

    Explanation:

    4 + 20 = 5
    5 + 21 = 7
    7 + 22 = 11
    11 + 23 = 19
    19 + 24 = 35

  11. Find wrong number in series:
    23, 29, 31, 33, 41, 43, 47

    1. 29
    2. 33
    3. 41
    4. 47

    Answer:

    
    33
    

    Explanation:

    prime numbers from 23

  12. Directions to solve Question 11 and 12: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
    Read both the statements and Give answer
    (a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
    (b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    (d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

  13. What is the value of (x2/y2) + (y2/x2)?

    I. x/y + y/x = 8
    II. x/y – y/x = 4

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
    
  14. How many children are there between A and B in a row of children?
    Statement I. A is tenth from the left in the row.
    Statement II. B is exactly in the middle and there are fifteen children towards his right.

    1. (a)
    2. (b)
    3. (c)
    4. (d)
    5. (e)

    Answer:

    
    (e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question
    
  15. Consider the following phrase:
    Statement: All L are W.
    Some P are W
    All P are B
    Conclusions:
    I. Some B are W
    II. Some W are L
    Choose the correct option given below:

    1. only conclusion I is true.
    2. only conclusion II is true.
    3. either conclusion I or conclusion II is true
    4. neither conclusion I nor conclusion II is true
    5. both conclusions I and II are true.

    Answer:

    
    (e)
    
  16. Consider the following phrase:
    Statement: Mutual funds are subject to market risk
    Assumptions:
    I. One must not invest in Mutual Funds
    II. One must consult a financial advisor before investing in this
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (b)
    
  17. Consider the following phrase:
    Statement: Money is a key factor in politics
    Assumptions:
    I. Poor should not involve in Politics
    II. One can get into Politics inorder to get rich
    Choose the correct option given below.

    1. If only assumption I is implicit
    2. If only assumption II is implicit.
    3. If either I or II is implicit.
    4. If neither I nor II is implicit.
    5. If both I and II are implicit.

    Answer:

    
    (d)
    


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :
Practice Tags :


Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.