Open In App

Class 10 NCERT Solutions- Chapter 5 Arithmetic Progressions – Exercise 5.3

Last Updated : 03 Apr, 2024
Improve
Improve
Like Article
Like
Save
Share
Report

Question 1. Find the sum of the following APs.

(i) 2, 7, 12,…., to 10 terms.

(ii) − 37, − 33, − 29,…, to 12 terms

(iii) 0.6, 1.7, 2.8,…….., to 100 terms

(iv) 1/15, 1/12, 1/10, ……, to 11 terms

Solution:

(i) Given, 2, 7, 12,…, to 10 terms

For this A.P., we have,

first term, a = 2

common difference, d = a2 − a1 = 7−2 = 5

no. of terms, n = 10

Sum of nth term in AP series is,

Sn = n/2 [2a +(n-1)d]

Substituting the values,

S10 = 10/2 [2(2)+(10 -1)×5]

= 5[4+(9)×(5)]

= 5 × 49 = 245

(ii) Given, −37, −33, −29,…, to 12 terms

For this A.P.,we have,

first term, a = −37

common difference, d = a2− a1

= (−33)−(−37)

= − 33 + 37 = 4

no. of terms, n = 12

Sum of nth term in AP series is,

Sn = n/2 [2a+(n-1)d]

Substituting the values,

S12 = 12/2 [2(-37)+(12-1)×4]

= 6[-74+11×4]

= 6[-74+44]

= 6(-30) = -180

(iii) Given, 0.6, 1.7, 2.8,…, to 100 terms

For this A.P.,

first term, a = 0.6

common difference, d = a2 − a1 = 1.7 − 0.6 = 1.1

no. of terms, n = 100

Sum of nth term in AP series is,

Sn = n/2[2a +(n-1)d]

S12 = 50/2 [1.2+(99)×1.1]

= 50[1.2+108.9]

= 50[110.1]

= 5505

(iv) Given, 1/15, 1/12, 1/10, ……, to 11 terms

For this A.P.,

first term, a = 1/5

common difference, d = a2 –a1 = (1/12)-(1/5) = 1/60

number of terms, n = 11

Sum of nth term in AP series is,

Sn = n/2 [2a + (n – 1) d]

Substituting the values, we have,

= 11/2(2/15 + 10/60)

= 11/2 (9/30)

= 33/20

Question 2. Find the sums given below:

(i) 7+ 10 1/2 + 14 + ……… + 84

(ii) 34 + 32 + 30 + ……….. + 10

(iii) − 5 + (− 8) + (− 11) + ………… + (− 230)

Solutions:

(i) Given,

First term, a = 7

nth term, an = 84

Common difference, d = 10 1/2 – 7 = 21/2 – 7 = 7/2

Let 84 be the nth term of this A.P.

Then,

an = a(n-1)d

Substituting these values,

84 = 7+(n – 1)×7/2

77 = (n-1)×7/2

22 = n−1

n = 23

We know that, sum of n term is;

Sn = n/2 (a + l), l = 84

Sn = 23/2 (7+84)

= (23×91/2) = 2093/2

= 1046 1/2

(ii) Given,

first term, a = 34

common difference, d = a2−a1 = 32−34 = −2

nth term, an= 10

Let 10 be the nth term of this A.P.,

Now,

an = a +(n−1)d

10 = 34+(n−1)(−2)

−24 = (n −1)(−2)

12 = n −1

n = 13

Sum of n terms is;

Sn = n/2 (a +l), l = 10

= 13/2 (34 + 10)

= (13×44/2) = 13 × 22

= 286

(iii) Given:

First term, a = −5

nth term, an= −230

Common difference, d = a2−a1 = (−8)−(−5)

⇒d = − 8+5 = −3

Let us assume −230 be the nth term of this A.P.

Since,

an= a+(n−1)d

−230 = − 5+(n−1)(−3)

−225 = (n−1)(−3)

(n−1) = 75

n = 76

Sum of n terms, is equivalent to,

Sn = n/2 (a + l)

= 76/2 [(-5) + (-230)]

= 38(-235)

= -8930

Question 3. In an AP

(i) Given a = 5, d = 3, an = 50, find n and Sn.

(ii) Given a = 7, a13 = 35, find d and S13.

(iii) Given a12 = 37, d = 3, find a and S12.

(iv) Given a3 = 15, S10 = 125, find d and a10.

(v) Given d = 5, S9 = 75, find a and a9.

(vi) Given a = 2, d = 8, Sn = 90, find n and an.

(vii) Given a = 8, an = 62, Sn = 210, find n and d.

(viii) Given an = 4, d = 2, Sn = − 14, find n and a.

(ix) Given a = 3, n = 8, S = 192, find d.

(x) Given l = 28, S = 144 and there are total 9 terms. Find a.

Solutions:

(i) Given values, we have,

a = 5, d = 3, an = 50

The nth term in an AP,

an = a +(n −1)d,

Substituting the given values, we have,

⇒ 50 = 5+(n -1)×3

⇒ 3(n -1) = 45

⇒ n -1 = 15

Obtaining the value of n, we get,

⇒ n = 16

Now, sum of n terms is equivalent to,

Sn = n/2 (a +an)

Sn = 16/2 (5 + 50) = 440

(ii) Given values, we have,

a = 7, a13 = 35

The nth term in an AP,

an = a+(n−1)d,

Substituting the given values, we have,

⇒ 35 = 7+(13-1)d

⇒ 12d = 28

⇒ d = 28/12 = 2.33

Now, Sn = n/2 (a+an)

Obtaining the final value, we get,

S13 = 13/2 (7+35) = 273

(iii) Given values, we have,

a12 = 37, d = 3

The nth term in an AP,

an = a+(n −1)d,

Substituting the given values, we have,

⇒ a12 = a+(12−1)3

⇒ 37 = a+33

Obtaining the value of a, we get,

⇒ a = 4

Now, sum of nth term,

Sn = n/2 (a+an)

= 12/2 (4+37)

Obtaining the final value,

= 246

(iv) Given that,

a3 = 15, S10 = 125

The formula of the nth term in an AP,

an = a +(n−1)d,

Substituting the given values, we have,

a3 = a+(3−1)d

15 = a+2d ………….. (i)

Also,

Sum of the nth term,

Sn = n/2 [2a+(n-1)d]

S10 = 10/2 [2a+(10-1)d]

125 = 5(2a+9d)

25 = 2a+9d …………….. (ii)

Solving eq (i) by (ii),

30 = 2a+4d ………. (iii)

And, by subtracting equation (iii) from (ii), we get,

−5 = 5d

that is,

d = −1

Substituting in equation (i),

15 = a+2(−1)

15 = a−2

a = 17 =

And,

a10 = a+(10−1)d

a10 = 17+(9)(−1)

a10 = 17−9 = 8

(v) Given:

d = 5, S9 = 75

Sum of n terms in AP is,

Sn = n/2 [2a +(n -1)d]

Substituting values, we get,

S9 = 9/2 [2a +(9-1)5]

25 = 3(a+20)

25 = 3a+60

3a = 25−60

a = -35/3

Also,

an = a+(n−1)d

Substituting values, we get,

a9 = a+(9−1)(5)

= -35/3+8(5)

= -35/3+40

= (35+120/3) = 85/3

(vi) Given:

a = 2, d = 8, Sn = 90

Sum of n terms in an AP is,

Sn = n/2 [2a +(n -1)d]

Substituting values, we get,

90 = n/2 [2a +(n -1)d]

⇒ 180 = n(4+8n -8) = n(8n-4) = 8n2-4n

Solving the eq, we get,

⇒ 8n2-4n –180 = 0

⇒ 2n2–n-45 = 0

⇒ 2n2-10n+9n-45 = 0

⇒ 2n(n -5)+9(n -5) = 0

⇒ (n-5)(2n+9) = 0

Since, n can only be a positive integer,

Therefore,

n = 5

Now,

∴ a5 = 8+5×4 = 34

(vii) Given:

a = 8, an = 62, Sn = 210

Since, sum of n terms in an AP is equivalent to,

Sn = n/2 (a + an)

210 = n/2 (8 +62)

Solving,

⇒ 35n = 210

⇒ n = 210/35 = 6

Now, 62 = 8+5d

⇒ 5d = 62-8 = 54

⇒ d = 54/5 = 10.8

(viii) Given :

nth term, an = 4, common difference, d = 2, sum of n terms, Sn = −14.

Formula of the nth term in an AP,

an = a+(n −1)d,

Substituting the values, we get,

4 = a+(n −1)2

4 = a+2n−2

a+2n = 6

a = 6 − 2n …………………. (i)

Sum of n terms is;

Sn = n/2 (a+an)

-14 = n/2 (a+4)

−28 = n (a+4)

From equation (i), we get,

−28 = n (6 −2n +4)

−28 = n (− 2n +10)

−28 = − 2n2+10n

2n2 −10n − 28 = 0

n2 −5n −14 = 0

n2 −7n+2n −14 = 0

n (n−7)+2(n −7) = 0

Solving for n,

(n −7)(n +2) = 0

Either n − 7 = 0 or n + 2 = 0

n = 7 or n = −2

Since, we know, n can neither be negative nor fractional.

Therefore, n = 7

From equation (i), we get

a = 6−2n

a = 6−2(7)

= 6−14

= −8

(ix) Given values are,

first term, a = 3,

number of terms, n = 8

sum of n terms, S = 192

We know,

Sn = n/2 [2a+(n -1)d]

Substituting values,

192 = 8/2 [2×3+(8 -1)d]

192 = 4[6 +7d]

48 = 6+7d

42 = 7d

Solving for d, we get,

d = 6

(x) Given values are,

l = 28,S = 144 and there are total of 9 terms.

Sum of n terms,

Sn = n/2 (a + l)

Substituting values, we get,

144 = 9/2(a+28)

(16)×(2) = a+28

32 = a+28

Calculating, we get,

a = 4

Question 4. How many terms of the AP. 9, 17, 25 … must be taken to give a sum of 636?

Solution:

Let us assume that there are n terms of the AP. 9, 17, 25 …

For this A.P.,

We know,

First term, a = 9

Common difference, d = a2−a1 = 17−9 = 8

Sum of n terms, is;

Sn = n/2 [2a+(n -1)d]

Substituting the values,

636 = n/2 [2×a+(8-1)×8]

636 = n/2 [18+(n-1)×8]

636 = n [9 +4n −4]

636 = n (4n +5)

4n2 +5n −636 = 0

4n2 +53n −48n −636 = 0

Solving, we get,

n (4n + 53)−12 (4n + 53) = 0

(4n +53)(n −12) = 0

that is,

4n+53 = 0 or n−12 = 0

On solving,

n = (-53/4) or n = 12

We know,

n cannot be negative or fraction, therefore, n = 12 is the only plausible value.

Question 5. The first term of an AP is 5, the last term is 45 and the sum is 400. Find the number of terms and the common difference.

Solution:

Given:

first term, a = 5

last term, l = 45

Also,

Sum of the AP, Sn = 400

Sum of AP is equivalent to

Sn = n/2 (a+l)

Substituting the values,

400 = n/2(5+45)

400 = n/2(50)

Number of terms, n =16

Since, the last term of AP series is equivalent to

l = a+(n −1)d

45 = 5 +(16 −1)d

40 = 15d

Solving for d, we get,

Common difference, d = 40/15 = 8/3

Question 6. The first and the last term of an AP are 17 and 350, respectively. If the common difference is 9, how many terms are there and what is their sum?

Solution:

Given:

First term, a = 17

Last term, l = 350

Common difference, d = 9

The last term of the AP can be written as;

l = a+(n −1)d

Substituting the values, we get,

350 = 17+(n −1)9

333 = (n−1)9

Solving for n,

(n−1) = 37

n = 38

Sn = n/2 (a+l)

S38 = 13/2 (17+350)

= 19×367

= 6973

Question 7. Find the sum of first 22 terms of an AP in which d = 7 and 22nd term is 149.

Solution:

Given:

Common difference, d = 7

Also,

22nd term, a22 = 149

By the formula of nth term of an AP,

an = a+(n−1)d

Substituting values, we get,

a22 = a+(22−1)d

149 = a+21×7

149 = a+147

a = 2 = First term

Sum of n terms,

Sn = n/2(a+an)

S22 = 22/2 (2+149)

= 11×151

= 1661

Question 8. Find the sum of first 51 terms of an AP whose second and third terms are 14 and 18, respectively.

Solution:

Given:

Second term, a2 = 14

Third term, a3 = 18

Also,

Common difference, d = a3−a2 = 18−14 = 4

a2 = a+d

14 = a+4

Therefore,

a = 10 = First term

And,

Sum of n terms;

Sn = n/2 [2a + (n – 1)d]

Substituting values,

S51 = 51/2 [2×10 (51-1) 4]

= 51/2 [2+(20)×4]

= 51 × 220/2

= 51 × 110

= 5610

Question 9. If the sum of first 7 terms of an AP is 49 and that of 17 terms is 289, find the sum of first n terms.

Solution:

Given:

S7 = 49

S17 = 289

Since, we know

Sn = n/2 [2a + (n – 1)d]

Substituting values, we get,

S7= 7/2 [2a +(n -1)d]

S7 = 7/2 [2a + (7 -1)d]

49 = 7/2 [2a + 6d]

7 = (a+3d)

a + 3d = 7 ………………. (i)

Similarly,

S17 = 17/2 [2a+(17-1)d]

Substituting values, we get,

289 = 17/2 (2a +16d)

17 = (a+8d)

a +8d = 17 ………………. (ii)

Solving (i) and (ii),

5d = 10

Solving for d, we get,

d = 2

Now, obtaining value for a, we get,

a+3(2) = 7

a+ 6 = 7

a = 1

Therefore,

Sn = n/2[2a+(n-1)d]

= n/2[2(1)+(n – 1)×2]

= n/2(2+2n-2)

= n/2(2n)

= n2

Question 10. Show that a1, a2 …, an, … form an AP where an is defined as below

(i) an = 3+4n

(ii) an = 9−5n

Also, find the sum of the first 15 terms in each case.

Solutions:

(i) an = 3+4n

Calculating,

a1 = 3+4(1) = 7

a2 = 3+4(2) = 3+8 = 11

a3 = 3+4(3) = 3+12 = 15

a4 = 3+4(4) = 3+16 = 19

Now d =

a2 − a1 = 11−7 = 4

a3 − a2 = 15−11 = 4

a4 − a3 = 19−15 = 4

Hence, ak + 1 − ak holds the same value between all pairs of successive terms. Therefore, this is an AP with common difference as 4 and first term as 7.

Sum of nth term is;

Sn = n/2[2a+(n -1)d]

Substituting the value, we get,

S15 = 15/2[2(7)+(15-1)×4]

= 15/2[(14)+56]

= 15/2(70)

= 15×35

= 525

(ii) an = 9−5n

Calculating, we get,

a1 = 9−5×1 = 9−5 = 4

a2 = 9−5×2 = 9−10 = −1

a3 = 9−5×3 = 9−15 = −6

a4 = 9−5×4 = 9−20 = −11

Common difference, d

a2 − a1 = −1−4 = −5

a3 − a2 = −6−(−1) = −5

a4 − a3 = −11−(−6) = −5

Hence, ak + 1 − ak holds the same value between all pairs of successive terms. Therefore, this is an AP with common difference as −5 and first term as 4.

Sum of nth term is;

Sn = n/2 [2a +(n-1)d]

S15 = 15/2[2(4) +(15 -1)(-5)]

Substituting values,

= 15/2[8 +14(-5)]

= 15/2(8-70)

= 15/2(-62)

= 15(-31)

= -465

Question 11. If the sum of the first n terms of an AP is 4n − n2, what is the first term (that is S1)? What is the sum of first two terms? What is the second term? Similarly find the 3rd, the 10th and the nth terms.

Solution:

Given:

Sn = 4n−n2

First term can be obtained by putting n=1, 

a = S1 = 4(1) − (1)2 = 4−1 = 3

Also,

Sum of first two terms = S2= 4(2)−(2)2 = 8−4 = 4

Second term, a2 = S2 − S1 = 4−3 = 1

Common difference, d = a2−a1 = 1−3 = −2

Also,

Nth term, an = a+(n−1)d

= 3+(n −1)(−2)

= 3−2n +2

= 5−2n

Therefore, a3 = 5−2(3) = 5-6 = −1

a10 = 5−2(10) = 5−20 = −15

Therefore, the sum of first two terms is equivalent to 4. The second term is 1.

And, the 3rd, the 10th, and the nth terms are −1, −15, and 5 − 2n respectively.

Question 12. Find the sum of first 40 positive integers divisible by 6.

Solution:

The first positive integers that are divisible by 6 are 6, 12, 18, 24 ….

Noticing this series, 

First term, a = 6 

Common difference, d= 6.

Sum of n terms, we know,

Sn = n/2 [2a +(n – 1)d]

Substituting the values, we get

S40 = 40/2 [2(6)+(40-1)6]

= 20[12+(39)(6)]

= 20(12+234)

= 20×246

= 4920

Question 13. Find the sum of first 15 multiples of 8.

Solution:

The first few multiples of 8 are 8, 16, 24, 32…

Noticing this series, 

First term, a = 8 

Common difference, d = 8.

Sum of n terms, we know,

Sn = n/2 [2a+(n-1)d]

Substituting the values, we get,

S15 = 15/2 [2(8) + (15-1)8]

= 15/2[6 +(14)(8)]

= 15/2[16 +112]

= 15(128)/2

= 15 × 64

= 960

Question 14. Find the sum of the odd numbers between 0 and 50.

Solution:

The odd numbers between 0 and 50 are 1, 3, 5, 7, 9 … 49.

Therefore, we can see that these odd numbers are in the form of A.P.

Now,

First term, a = 1

Common difference, d = 2

Last term, l = 49

Last term is equivalent to, 

l = a+(n−1) d

49 = 1+(n−1)2

48 = 2(n − 1)

n − 1 = 24

Solving for n, we get,

n = 25

Sum of nth term,

Sn = n/2(a +l)

Substituting these values, 

S25 = 25/2 (1+49)

= 25(50)/2

=(25)(25)

= 625

Question 15. A contract on construction job specifies a penalty for delay of completion beyond a certain date as follows: Rs. 200 for the first day, Rs. 250 for the second day, Rs. 300 for the third day, etc., the penalty for each succeeding day being Rs. 50 more than for the preceding day. How much money the contractor has to pay as penalty, if he has delayed the work by 30 days.

Solution:

The given penalties form and A.P. having first term, a = 200 and common difference, d = 50.

By the given constraints, 

Penalty that has to be paid if contractor has delayed the work by 30 days = S30

Sum of nth term, we know,

Sn = n/2[2a+(n -1)d]

Calculating, we get, 

S30= 30/2[2(200)+(30 – 1)50]

= 15[400+1450]

= 15(1850)

= 27750

Therefore, the contractor has to pay Rs 27750 as penalty for 30 days delay.

Question 16. A sum of Rs 700 is to be used to give seven cash prizes to students of a school for their overall academic performance. If each prize is Rs 20 less than its preceding prize, find the value of each of the prizes.

Solution:

Let us assume the cost of 1st prize be Rs. P.

Then, cost of 2nd prize = Rs. P − 20

Also, cost of 3rd prize = Rs. P − 40

These prizes form an A.P., with common difference, d = −20 and first term, a = P.

Given that, S7 = 700

Sum of nth term, 

Sn = n/2 [2a + (n – 1)d]

Substituting these values, we get,

7/2 [2a + (7 – 1)d] = 700

Solving, we get,

a + 3(−20) = 100

a −60 = 100

a = 160

Therefore, the value of each of the prizes was Rs 160, Rs 140, Rs 120, Rs 100, Rs 80, Rs 60, and Rs 40.

Question 17. In a school, students thought of planting trees in and around the school to reduce air pollution. It was decided that the number of trees, that each section of each class will plant, will be the same as the class, in which they are studying, e.g., a section of class I will plant 1 tree, a section of class II will plant 2 trees and so on till class XII. There are three sections of each class. How many trees will be planted by the students?

Solution:

The number of trees planted by the students form an AP, 1, 2, 3, 4, 5………………..12

Now,

First term, a = 1

Common difference, d = 2−1 = 1

Sum of nth term,

Sn = n/2 [2a +(n-1)d]

S12 = 12/2 [2(1)+(12-1)(1)]

= 6(2+11)

= 6(13)

= 78

Number of trees planted by 1 section of the classes = 78

Therefore,

Number of trees planted by 3 sections of the classes = 3×78 = 234

Question 18. A spiral is made up of successive semicircles, with centres alternately at A and B, starting with centre at A of radii 0.5, 1.0 cm, 1.5 cm, 2.0 cm, ……… as shown in figure. What is the total length of such a spiral made up of thirteen consecutive semicircles? (Take π = 22/7)

Solution:

We know,

Perimeter of a semi-circle = πr

Calculating ,

P1 = π(0.5) = π/2 cm

P2 = π(1) = π cm

P3 = π(1.5) = 3π/2 cm

Where, P1, P2, P3 are the lengths of the semi-circles respectively.

Now, this forms a series, such that,

π/2, π, 3π/2, 2π, ….

P1 = π/2 cm

P2 = π cm

Common difference, d = P2 – P1 = π – π/2 = π/2

First term = P1= a = π/2 cm

Sum of nth term, 

Sn = n/2 [2a + (n – 1)d]

Therefore, Sum of the length of 13 consecutive circles is;

S13 = 13/2 [2(π/2) + (13 – 1)π/2]

Solving, we get,

=  13/2 [π + 6π]

=13/2 (7π)

= 13/2 × 7 × 22/7

= 143 cm

Question 19. 200 logs are stacked in the following manner: 20 logs in the bottom row, 19 in the next row, 18 in the row next to it and so on. In how many rows are the 200 logs placed and how many logs are in the top row?

[1]

Solution:

The numbers of logs in rows are in the form of an A.P. 20, 19, 18…

Given, 

First term, a = 20 and common difference, d = a2−a1 = 19−20 = −1

Let us assume a total of 200 logs to be placed in n rows.

Thus, Sn = 200

Sum of nth term,

Sn = n/2 [2a +(n -1)d]

S12 = 12/2 [2(20)+(n -1)(-1)]

400 = n (40−n+1)

400 = n (41-n)

400 = 41n−n2

Solving the eq, we get,

n2−41n + 400 = 0

n2−16n−25n+400 = 0

n(n −16)−25(n −16) = 0

(n −16)(n −25) = 0

Now,

Either (n −16) = 0 or n−25 = 0

n = 16 or n = 25

By the nth term formula,

an = a+(n−1)d

a16 = 20+(16−1)(−1)

= 20−15

= 5

And, the 25th term is, 

a25 = 20+(25−1)(−1)

= 20−24

= −4

Therefore, 200 logs can be placed in 16 rows and the number of logs in the 16th row is 5, since the number of logs can’t be negative as in case of 25th term.

Question 20. In a potato race, a bucket is placed at the starting point, which is 5 m from the first potato and other potatoes are placed 3 m apart in a straight line. There are ten potatoes in the line.

A competitor starts from the bucket, picks up the nearest potato, runs back with it, drops it in the bucket, runs back to pick up the next potato, runs to the bucket to drop it in, and she continues in the same way until all the potatoes are in the bucket. What is the total distance the competitor has to run?

[Hint: to pick up the first potato and the second potato, the total distance (in meters) run by a competitor is 2×5+2×(5+3)]

Solution:

The distances of potatoes from the bucket are 5, 8, 11, 14…, which form an AP.

Now, we know that  the distance run by the competitor for collecting these potatoes are two times of the distance at which the potatoes have been kept.

Therefore, distances to be run w.r.t distances of potatoes is equivalent to, 

10, 16, 22, 28, 34,……….

We get, a = 10 and d = 16−10 = 6

Sum of nth term, we get,

S10 = 12/2 [2(20)+(n -1)(-1)]

= 5[20+54]

= 5(74)

Solving we get, 

= 370

Therefore, the competitor will run a total distance of 370 m.



Like Article
Suggest improvement
Previous
Next
Share your thoughts in the comments

Similar Reads