Open In App

Class 10 NCERT Solutions – Chapter 10 Circles – Exercise 10.1

Last Updated : 03 May, 2021
Improve
Improve
Like Article
Like
Save
Share
Report

Question 1. How many tangents can a circle have?

Solution:

A circle can have an infinite number of tangents because it has a infinite number of points on its circumference and each point can have its individual tangent.

Question 2. Fill in the blanks:

(i) A tangent to a circle intersects it in _______ point (s).

(ii) A line intersecting a circle in two points is called a __________.

(iii) A circle can have __________ parallel tangents at the most.

(iv) The common point of a tangent to a circle and the circle is called ____.

Solution:

(i) one

(ii) secant

(iii) two

(iv) Point of contact

Question 3. A tangent PQ at a point P of a circle of radius 5 cm meets a line through the centre O at a point Q so that OQ = 12 cm. Length PQ is :

(A) 12 cm (B) 13 cm (C) 8.5 cm (D) √119 cm

Solution:

As we know that the line drawn from the centre of the circle to the tangent is perpendicular to the tangent at the point of the contact.

Here OP is perpendicular to PQ.

Hence, the triangle OPQ is a Right angled Triangle, and we can apply Pythagoras Theorem in it.

PQ = √(OQ2OP2)

PQ = √(122 – 52)cm

PQ = √119 cm

Hence, Option D is the correct answer.

Question 4. Draw a circle and two lines parallel to a given line such that one is a tangent and the other, a secant to the circle.

Solution:

Here AB is the tangent to the circle at point C and XY is the secant to the circle. Also, both lines are parallel.


Previous Article
Next Article

Similar Reads

Class 10 NCERT Solutions- Chapter 12 Areas Related to Circles - Exercise 12.3 | Set 2
Chapter 12 Areas Related to Circles - Exercise 12.3 | Set 1Question 11. On a square handkerchief, nine circular designs each of radius 7 cm are made (see Fig.). Find the area of the remaining portion of the handkerchief. Solution: Side of square=6*Radius =6*7 =42 cm Area of shaded region=Area of square - Area of 9 circles =side*side - 9πr2 =42*42 -
3 min read
Class 10 NCERT Solutions - Chapter 12 Areas Related to Circles - Exercise 12.1
Question 1. The radii of the two circles are 19 cm and 9 cm respectively. Find the radius of the circle which has a circumference equal to the sum of the circumferences of the two circles. Solution: Since we have to find the radius of the final circle we will use the formula of the circumference of circle C = 2πr. Radius (r1) = 19 cm Radius (r2) =
4 min read
Class 9 NCERT Solutions - Chapter 10 Circles - Exercise 10.1
Question 1: Fill in the blanks (i) The centre of a circle lies in ____________ of the circle. (exterior/ interior) Answer: Interior. (ii) A point, whose distance from the centre of a circle is greater than its radius lies in ______________ of the circle. (exterior/ interior) Answer: Exterior. (iii) The longest chord of a circle is a ______________
2 min read
Class 9 NCERT Solutions - Chapter 10 Circles - Exercise 10.2
Question 1. Recall that two circles are congruent if they have the same radii. Prove that equal chords of congruent circles subtend equal angles at their centres. Solution: Given: Two Congruent Circles C1 and C2 AB is the chord of C1 and PQ is the chord of C2 AB = PQ To Prove: Angle subtended by the Chords AB and PQ are equal i.e. ∠AOB = ∠PXQ Proof
1 min read
Class 9 NCERT Solutions - Chapter 10 Circles - Exercise 10.3
Question 1. Draw different pairs of circles. How many points does each pair have in common? What is the maximum number of common points? Solution: (i) Two points common (ii) One point common (iii) One point common (iv) No point common (v) No point common As we can analyse from above, two circles can cut each other maximum at two points. Question 2.
3 min read
Class 9 NCERT Solutions- Chapter 10 Circles - Exercise 10.4
Question 1. Two circles of radii 5cm and 3cm intersect at two points and the distance between their centers is 4 cm. Find the length of the common chord. Solution: Given: OP=4cm, AP=3cm, QR=5cm To find: In ∆APO: AO²=5²=25 OP²=4²=16 AP²=3²=9 OP²+AP²=AO² BY converse of Pythagoras theorem ΔAPO: is a right ∠D=P Now, in the bigger circle OP is perpendic
3 min read
Class 9 NCERT Solutions- Chapter 10 Circles - Exercise 10.5
Question 1.In fig. 10.36, A, B, and C are three points on a circle with Centre O such that ∠BOC=30° and ∠AOB=60°. If D is a point on the circle other than the arc ABC, find ∠ADC. Solution: Given: ∠BOC=30° and ∠AOB=60°To find: ∠ADCSolution: ∠AOC=2∠ADC ---------[The angle subtended by an arc at the centre is double the angle the angle subtended by it
4 min read
Class 10 NCERT Solutions- Chapter 10 Circles - Exercise 10.2
Theorem 10.1(NCERT) : The tangent at any point of a circle is perpendicular to the radius through the point of contact. Theorem 10.2 (NCERT) : The lengths of tangents drawn from an external point to a circle are equal. In Q.1 to Q.3, choose the correct option, and give justification.Question 1. From a point Q, the length of the tangent to a circle
10 min read
Class 10 NCERT Solutions- Chapter 12 Areas Related to Circles - Exercise 12.2 | Set 1
Question 1. Find the area of a sector of a circle with radius 6 cm if angle of the sector is 60°. Solution: Given: r=66cm and ∅=60° Area of sector=∅/(360°) *πr2 =60/360*22/7*6*6 =132/7 Question 2. Find the area of a quadrant of a circle whose circumference is 22 cm. Quadrant of circle is sector making 90°. Solution: Given: circumference of circle=2
3 min read
Class 10 NCERT Solutions- Chapter 12 Areas Related to Circles - Exercise 12.2 | Set 2
Chapter 12 Areas Related to Circles - Exercise 12.2 | Set 1 Question 8. A horse is tied to a peg at one corner of a square-shaped grass field of side 15 m by means of a 5 m long rope (see Fig.). Find (i) the area of that part of the field in which the horse can graze. (ii) the increase in the grazing area if the rope were 10 m long instead of 5 m.
3 min read