Open In App
Related Articles

IBM Placement Paper | Verbal Reasoning Set – 1

Improve
Improve
Improve
Like Article
Like
Save Article
Save
Report issue
Report
This is an IBM model paper for Verbal Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in IBM placements and also strictly follows the pattern of questions asked in IBM papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the IBM placement.
    Directions to solve Question 1 and 2: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. If there is no error, the answer is ‘D’. Ignore the errors of punctuation, if any.
  1. Solve as per the direction given above
    1. How many times
    2. was you frustrated while looking out
    3. for a good collection of x
    4. programming/algorithm/interview questions?
    Answer:
    
    b
    
    Explanation:
    were you frustrated while looking out
  2. Solve as per the direction given above
    1. What did you expected
    2. and what did you get?
    3. No error
    Answer:
    
    A
    
    Explanation:
    What did you expect
  3. Directions to solve Question 3 and 4: Choose the word from the options that can best express the meaning of the given word
  4. Short
    1. Limited
    2. Small
    3. Little
    4. Brief
    Answer:
    
    D
    
  5. Clever
    1. Obstinate
    2. Handsome
    3. Canny
    4. Stout
    Answer:
    
    C
    
  6. Directions to solve Question 5 and 6: Choose the word from the options that can best complete the sentence meaningfully.
  7. GFG portal ________ created to provide well written, well thought and well-explained solutions for selected questions.
    1. is
    2. was
    3. has been
    4. have been
    Answer:
    
    D
    
  8. He loves to solve programming problems _____ most efficient ways.
    1. in
    2. on
    3. over
    4. with
    Answer:
    
    A
    
  9. Directions to solve Question 7 and 8: Choose the word from the options that can best express the opposite of the given word
  10. Tiny
    1. Soft
    2. Average
    3. Enormous
    4. Weak
    Answer:
    
    C
    
  11. Top
    1. Important
    2. Base
    3. Height
    4. Roof
    Answer:
    
    B
    
  12. Directions to solve Question 9 and 10: Choose the word from the options that can be substituted for the given phrase/sentence
  13. A name adopted by an author in his writings
    1. Nickname
    2. Pseudonym
    3. Nomenclature
    4. Title
    Answer:
    
    B
    
  14. Study of birds
    1. Orology
    2. Optology
    3. Ophthalmology
    4. Ornithology
    Answer:
    
    D
    
  15. Re-arrange the parts of the sentence so as to make a meaningful sentence. A) The prime minister B) with the guards C) along D) has arrived
    1. ABCD
    2. ACBD
    3. ADBC
    4. ADCB
    Answer:
    
    ADCB
    
    Explanation:
    The prime minister has arrived along with the guards
  16. Re-arrange the parts of the paragraph so as to make a meaningful passage. A) Infact, his belief was that customers are the origin, the source of money any company has. B) The owner of Walmart, Sam Walton, built his empire on one principle – Customer is the God. C) So it is not the company which pays, the customer does. D) The customer thus has the right to fire anybody in the company, from a salesman to the chairman.
    1. ABCD
    2. BACD
    3. BADC
    4. ACBD
    Answer:
    
    BACD
    
    Explanation:
    The owner of Walmart, Sam Walton, built his empire on one principle – Customer is the God. Infact, his belief was that customers are the origin, the source of money any company has. So it is not the company which pays, the customer does. The customer thus has the right to fire anybody in the company, from a salesman to the chairman.
  17. Find the part of the sentence that is incorrect in usage : A) Agitated over the delay in getting arrears, B) factory workers protested against the president C) when he reaches the factory. D) No Error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. No Error
    Answer:
    
    C
    
    Explanation:
    Correct: when he reached the factory
  18. Select the option that replaces the error (underlined) most appropriately Sentence – It has been found by the researchers that children with high blood sugar are at increase risk for developing heart problems. A) were at increased risk B) have high risk C) are increasing riskly D) No correction required
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. No Error
    Answer:
    
    A
    
  19. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately. Statement: Drugs and Alcohol ____ together to ____ the risk of cancer in both men and women.
    1. result, aggravate
    2. act, increase
    3. mix, lower
    4. put, arrest
    Answer:
    
    B
    
  20. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately. Statement: Absence makes ____ heart grow fonder
    1. a
    2. an
    3. the
    Answer:
    
    C
    
  21. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately. Statement: A journey ____ a thousand miles begins with a single step
    1. with
    2. of
    3. in
    4. at
    Answer:
    
    B
    
  22. In his first public speech, the newly elected defence minister said that leaks in defence matters could potentially ____ military operations.
    1. disturb
    2. strengthen
    3. jeopardize
    4. promote
    Answer:
    
    C
    
  23. Select the most suitable word that can be replaced with the highlighted word to keep the meaning of the statement the same. Statement: Many times in history, humans have changed their mode of communication in the society.
    1. Evolved
    2. Destroyed
    3. Altered
    4. Pledged
    Answer:
    
    C
    
  24. Select the correct SYNONYM for: Together
    1. Common
    2. Obstinate
    3. Same
    4. Jointly
    Answer:
    
    D
    
  25. Select the correct SYNONYM for: Almost
    1. Crafty
    2. Nearly
    3. Relevant
    4. Summary
    Answer:
    
    B
    
  26. Select the correct ANTONYM for: Arise
    1. Appear
    2. Dive
    3. Occur
    4. Emerge
    Answer:
    
    B
    

Last Updated : 11 Jan, 2023
Like Article
Save Article
Previous
Next
Share your thoughts in the comments
Similar Reads