Skip to content
Related Articles

Related Articles

Class 8 RD Sharma Solutions – Chapter 13 Profit Loss Discount And Value Added Tax – Exercise 13.2 | Set 1
  • Last Updated : 07 Apr, 2021

Question 1: Find the S.P. if M.P. = Rs 1300 and Discount = 10%

Solution:

Using Formula S.P = (M.P * (100 – Discount%))/100

Hence, S.P = Rs (1300 * (100 – 10))/100

                  = Rs (1300 * 90)/100

                  = Rs 1170



Question 2: Find the S.P. if M.P. = Rs 500 and Discount = 15% 

Solution:

Using Formula, S.P = (M.P * (100 – Discount%))/100

Hence, S.P = Rs (500 * (100 – 15))/100

                  = Rs ((500 * 85))/100

                  = Rs 425       

Question 3: Find the M.P. if S.P. = Rs 1222 and Discount = 6% 

Solution:

Using Formula, M.P = (S.P * 100)/(100 – Discount%)

Hence, M.P = Rs (1222 * 100)/(100 – 6)                



                   = Rs (1222 * 100)/94

                   = Rs 1300

Question 4: Find the M.P. if S.P. = Rs 495 and Discount = 1%

Solution:

Using Formula, M.P = (S.P * 100)/(100 – Discount%)

Hence, M.P = Rs (495 * 100)/(100 – 1)

                   = Rs (495 * 100)/99

                   = Rs 500

Question 5: Find discount in percent when M.P. = Rs 900 and S.P = Rs 873 

Solution :

Using Formula, Discount% = ((M.P – S.P) * 100)/M.P

Hence, Discount% = (((900 – 873) * 100)/900)%

                               = ((27 * 100)/900)%

                               = 3%

Question 6: Find discount in percent when M.P. = Rs 500 and S.P. = Rs 425 

Solution:

Using Formula, Discount% = ((M.P – S.P) * 100)/M.P            

Hence, Discount% = (((500 – 425) * 100)/500)%

                                = ((75 * 100)/500)%

                                = 15%

Question 7: A shop selling sewing machines offers 3% discount on all cash purchases. What cash amount does a customer pay for a sewing machine (correct up to two decimal places) the price of which is marked as Rs 650.

Solution:

Here, M.P of sewing machine = Rs 650

         Discount% = 3%

To find, S.P of sewing machine.

Using Formula, S.P = (M.P * (100 – Discount%))/100

Hence, S.P of sewing machine = Rs(650 * (100 – 3))/100

                                                   = Rs (650 * 97)/100

                                                   = Rs 630.50

Question 8: The marked price of a ceiling fan is Rs 720. During offseason, it is sold for Rs 684. Determine the discount percentage.       

Solution:  

Here, M.P of ceiling fan = Rs 720

         S.P of ceiling fan = Rs 684

To find, Discount%

Using Formula, Discount% = ((M.P – S.P) * 100)/M.P

Hence, Discount% = (((720 – 684) * 100)/720)%

                               = ((36 * 100)/720)% 

                               = 5%

Question 9: On the eve of Gandhi Jayanti a saree is sold for Rs 720 after allowing 20% discount. What is its marked price?

Solution:

Here, S.P of saree = Rs 720

          Discount% = 20%

To find M.P of saree

Using Formula,  M.P = (S.P * 100)/(100 – Discount%)

Hence, M.P of saree = Rs (720 * 100)/(100 – 20)

                                 = Rs (720 * 100)/80

                                 = Rs 900

Question 10: After allowing a discount of 7.50% on the marked price, an article is sold for Rs 555. Find its marked price.

Solution:

Here, S.P of article = Rs 555

          Discount% = 7.50%

Using Formula, M.P = (S.P * 100)/(100 – Discount%)

Hence, M.P of article = Rs (555 * 100)/(100 – 7.50)

                   = Rs (555 * 100)/92.50

                   = Rs 600

Question 11: A shopkeeper allows his customers 10% off on the marked price of goods and still gets a profit of 25%. What is the actual cost to him of an article marked Rs 250?

Solution:

Here, M.P of goods = Rs 250

          Discount% given to customer = 10%

          Profit% earned by shopkeeper = 25%

To find C.P of goods.

Using Formula, S.P = (M.P * (100 – Discount%))/100

Hence, S.P of goods = Rs (250*(100 – 10))/100

                                 = Rs (250 * 90)/100

                                 = Rs 225

Using Formula, C.P = (S.P * 100)/(100 + Profit%)

Hence, C.P of goods = Rs (225 * 100)/(100 + 25)

                                 = Rs (225 * 100)/125

                                 = Rs 180  

Question 12: A shopkeeper allows 20% off on the marked price of goods and still gets a profit of 25%. What is the actual cost to him of an article marked Rs 500?

Solution:

Here, M.P of goods = Rs 500

         Discount% given to customer = 20%

         Profit% earned by shopkeeper = 25%

To find C.P of goods.

Using Formula, S.P = (M.P * (100 – Discount%))/100

Hence, S.P of goods = Rs (500 * (100 – 20))/100

                                = Rs (500 * 80)/100

                                = Rs 400

Using Formula, C.P = (S.P * 100)/(100 + Profit%)

Hence, C.P of goods = Rs (400 * 100)/(100 + 25)

                                = Rs (400 * 100)/125

                                = Rs 320

Question 13: A tradesman marks his goods at such a price after allowing a discount of 15%, he makes a profit of 20%. What is the marked price of an article whose cost price is Rs 170?

Solution:

Here, C.P of the article = Rs 170

          Discount% = 15%

          Profit% earned by tradesman = 20%

To find M.P of the article.

Using Formula, S.P = (C.P * (100 + Profit%))/100

Hence, S.P of the article = Rs (170 * (100 + 20))/100

                                      = Rs (170 * 120)/100

                                      = Rs 204

Using Formula, M.P = (S.P * 100)/(100 – Discount%)

Hence, M.P of the article = Rs (204 * 100)/(100 – 15)

                                       = Rs (204 * 100)/85

                                       = Rs 240

Chapter 13 Profit Loss Discount And Value Added Tax – Exercise 13.2 | Set 2

Attention reader! Don’t stop learning now. Get hold of all the important DSA concepts with the DSA Self Paced Course at a student-friendly price and become industry ready.

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :