Skip to content
Related Articles

Related Articles

Class 8 RD Sharma Solutions – Chapter 13 Profit Loss Discount And Value Added Tax – Exercise 13.3 | Set 2
  • Last Updated : 08 Apr, 2021

Chapter 13 Profit Loss Discount And Value Added Tax – Exercise 13.3 | Set 1

Question 11. Rajat goes to a departmental store and buys the following articles:

Item Price per itemRate of VAT
2 pairs of shoesRs. 8005%
1 sewing machineRs. 15006%
2 tea setsRs. 6504%

Calculate the total amount he has to pay to the store.

Solution:

Given, 

C.P of 2 pairs of shoes is Rs. 800 × 2 = Rs. 1600

Rate of VAT is 5%

      ⇒ 5/100 × 1600



      ⇒ Rs. 80

Hence, Rajat will have to pay Rs. 1600 + Rs. 80 = Rs. 1680 for 2 pairs of shoes.

Given, 

C.P of 1 sewing machine is Rs. 1500

Rate of VAT is 6% 

       ⇒ 6 / 100 × 1500

       ⇒ Rs. 90

Hence, Rajat will have to pay Rs. 1500 + Rs. 90 = Rs. 1590 for 1 sewing machine.

Given, 

C.P of 2 tea sets is Rs. 650 × 2 = Rs. 1300

Rate of VAT is 4%

       ⇒ 4/100 × 1300 

      ⇒ Rs. 52

Hence, Rajat will have to pay Rs. 1300 + Rs. 52 = Rs. 1352 for 2 tea sets.

So, the total amount that Rajat has to pay to the store (Rs. 1680 + Rs. 1590 + Rs. 1352) is Rs 4622

Question 12. Ajit buys a motorcycle for Rs. 17600 including Value- added Tax. If the rate of VAT is 10%, what is the sale price of motorcycle?

Solution: 

Let the sale price of motorcycle be Rs. x 

Cost including VAT ⇒ 10% of x +Rs. x = Rs. 17600



               ⇒ (10/100) × x + x = Rs. 17600

               ⇒ 0.10x + x = Rs. 17600

              ⇒ 1.1x = 17600

              ⇒ x = (17600 × 10) / 11

              ⇒ x = Rs. 16000

Hence, the sale price of motorcycle is Rs. 16000.

Question 13. Manoj buys a leather coat costing Rs. 900 and Rs. 990 after paying VAT. Calculate the VAT charged on the coat.

Solution:

Let the VAT applied on coat be x%

The price of VAT is (Rs. 990 – Rs. 900) = Rs. 90

             ⇒ x% of Rs. 900 is Rs. 90

             ⇒ x/100 × 900 = 90

             ⇒ 9x = 90

             ⇒ x = 10

Manoj is being charged 10% VAT on leather coat.

Question 14. Rakesh goes to a Departmental store and purchases the following articles:

(i) Biscuits and bakery products cost Rs. 50 , VAT @ 5%

(ii) Medicines costing Rs. 90 , VAT @ 10%

(iii) Clothes costing Rs.400 .VAT @ 1% 

(iv) Cosmetics costing Rs. 150 , VAT @ 10%

Calculate the total amount to be paid by Rakesh to the store.

Solution:

(i) Cost of Biscuits and bakery products = Rs. 50

VAT charged = 5% 

So, VAT = 5% of Rs. 50

             = 5/100 × 50 

             = Rs. 2.50

So, the total amount to be paid for Biscuits and bakery products is Rs.50 + Rs. 2.50 = Rs. 52.50

(ii) Cost of medicines = Rs. 90

VAT charged = 10%

So, VAT = 10% of Rs. 90

             = 10/100 × 90

             = Rs. 9

So, the total amount to be paid for Medicines is Rs. 90 + Rs.9 = Rs. 99 

(iii) Cost of Clothes = Rs. 400

VAT = 1%

So, VAT = 1% of Rs. 400

             = 1/100 × 400

             = Rs.  4 

So, total amount paid for clothes = Rs. 400 + Rs. 4 = Rs. 404

(iv) Cost of cosmetics = Rs. 150 

VAT charged = 10%

So, VAT = 10% of 150

            = 10/100 × 150

            = Rs. 15

So, total amount paid for cosmetics = Rs. 150 + Rs. 15 = Rs.165

Hence, the total amount Rakesh paid at the departmental store = Rs. 52.50 + Rs.99 + Rs.404 + Rs. 165 is Rs. 720.50

Question 15. Rajeeta purchases a set of cosmetics. She paid Rs. 165 for it including VAT. If the rate of VAT is 10%, find the sale price of the set.

Solution:

Let the sale price of the set be Rs. x 

Given, that the VAT charged is 10% 

Cost of set ⇒ Rs.x + 10% of Rs.x = Rs. 165   

                  ⇒ x + 10/100 × x = 165

                  ⇒ 1.1x = 165

                  ⇒ x = Rs. 150  

Thus, the sale price of set is Rs. 150 

Question 16. Sunita purchases a bicycle for Rs. 660. She has paid a VAT of 10%. Find the list price of bicycle.

Solution:

Let the sale price of Bicycle be Rs. x

VAT charged = 10%

Again, cost of bicycle ⇒ Rs.x + 10% of Rs. x = Rs. 660

                                  ⇒ x +10/100 × x = 660

                                  ⇒ 1.1x = 660 

                                  ⇒ x = Rs. 600 

Thus, the list price of bicycle is Rs. 600

Question 17. The sale price of the Television, inclusive of the VAT is Rs. 13500. If the VAT is charged at the rate of 8% of the list price, find the list price of the television.

Solution:

Let the list price of T.V be Rs. x 

VAT charged = 8%

Given,

Cost price of the T.V =Rs. 13500

So, Cost price of T.V ⇒ Rs. x + 8% of Rs. x = Rs. 13500

                                 ⇒ x + 8/100 × x = Rs. 13500

                                ⇒ x + 0.08x = 13500

                                ⇒ 1.08x = 13500

                               ⇒ x = Rs.12500

Hence, the price list of T.V is Rs. 12500

Question 18. Shikha purchased a car with marked price Rs. 210000 at a discount of 5%. If the VAT is charged at the rate of 10%, find the amount she had paid for purchasing the car. 

Solution:

Marked price of the car is Rs. 210000

Discount allowed = 5%

Therefore, discount = 5% of 210000

                                = 5/100 × 210000

                                = Rs. 10500

Therefore, The cost of car with discount will be Rs. 210000 – Rs. 10500 = Rs. 199500

VAT charged = 10% of Rs. 199500

                    = 10/100 × 199500

                    = Rs. 19950

Thus, the amount paid by Shikha for purchasing the car (Rs. 199500 + Rs. 19950) is Rs. 219450 

Question 19. Shruti bought a set of cosmetics items for Rs. 345 including 15% Value-added tax and purse for Rs. 110 including 10% VAT. What percent is the VAT charged on the whole transaction?

Solution:

Let the price of the cosmetic items be Rs. x and price of the purse be Rs. y 

VAT charged (on cosmetics) = 15% of x

                                            = 15/100 × x 

                                            = 3x/20 

VAT charged (on purse) = 10% of y 

                                      = 10/100 ×

                                      = y/10 

S.P of cosmetics items = x + 3x/20 

                                   = 23x/20

S.P of purse items = y + y/10

                            = 11y/10

But, selling price of cosmetics and purse is Rs. 345 and Rs. 110 respectively.

So, 3x/20 = 345 

⇒ x = (345 × 20) / 3 

⇒ x = Rs. 300

So, 11y/10 = 110

⇒ y = (110 × 10) / 11 

⇒ y = Rs. 100

Total Price, = Rs. 300 + Rs. 100 

                   = Rs. 400

Total VAT = (Rs.345 – Rs. 300) + (Rs. 110 – Rs. 100)

                = Rs. 45 + Rs.10  

                = Rs. 55

Let, the VAT on whole traction be r% 

Now, r% of 400 = 55

    ⇒ r/100 × 400 = 55

   ⇒ 4r = 55 

   ⇒ r = 13.75

Hence, the VAT of total transaction is 13.75%

Question 20. The list price of the cooler is Rs. 2563. The rate of VAT is 10%. The customer requests the shopkeeper to allow a discount in the price of the cooler to such an extent that the price remains Rs. 2563 inclusive of VAT. Find the discount in the price of the cooler.

Solution:

Let the reduced price of the cooler, executing VAT be Rs. x

VAT charged = 10% of Rs. x

                     = 10/100 × x

                     = 1/10 x

Therefore, S.P of the cooler = Rs. x + Rs.1/10x

                                            = Rs. 11/10x 

But, S.P is already given as Rs. 2563

So, 

        ⇒ 11/10x = 2563

       ⇒ x = (2563 × 10) / 11

       ⇒ x = Rs. 2330

Hence, the discount in the price of the cooler (Rs. 2563 – Rs. 2330) is Rs. 233

Discount allowed in the price of cooler is Rs. 233

Question 21. The list price of a washing machine is Rs. 9000. If the dealer allows a discount of 5% on the cash payment, how much money will a customer pay to the dealer in cash, if the rate of VAT 10%?

Solution:

List price of the machine = Rs. 9000

Discount allowed = 5%

Discount is 5% of Rs. 9000

       ⇒ 5/100 × 9000

       ⇒ Rs. 450

So, the cost of washing machine after discount = list price – discount

                                                                          = Rs. 9000 – Rs.450

                                                                          = Rs. 8550

VAT charged = 10% of Rs. 8550

                     = 10/100 × 8550

                     = Rs. 855

Thus, the customer has to pay = Rs. 8550 + Rs. 855 is Rs. 9405                  

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :