Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Save Article
Like Article

Class 9 RD Sharma Solutions- Chapter 18 Surface Area and Volume of a Cuboid and Cube – Exercise 18.2 | Set 1

  • Last Updated : 11 Feb, 2021

Question 1. A cuboidal water tank is 6 m long, 5 m wide, and 4.5 m deep. How many liters of water can it hold?

Solution:

Given, the length of water tank = 6 m

Hey! Looking for some great resources suitable for young ones? You've come to the right place. Check out our self-paced courses designed for students of grades I-XII

Start with topics like Python, HTML, ML, and learn to make some games and apps all with the help of our expertly designed content! So students worry no more, because GeeksforGeeks School is now here!

 



The breadth of water tank = 5 m

The height of water tank = 4.5 m

The quantity of water that tank can hold = Volume of Cuboid

= length × breadth × height

= 6 × 5 × 4.5 = 135 m3

As we know 1 m3 = 1000 liters

So, 135 m3 = 135 × 1000 = 135000 liters

Hence. the water tank can hold 1,35,000 liters of water.



Question 2. A cuboidal vessel is 10 m long and 8 m wide. How high must it be made to hold 380 cubic meters of a liquid?

Solution:

Given, the length of the cuboidal vessel = 10 m

The breadth of cuboidal vessel = 8 m

The volume of cuboidal vessel = 380 cubic meters

Volume of Cuboid = length × breadth × height

380 = 10 × 8 × height

So, height is 4.75 m

Hence, the vessel should be 4.75 m high in order to hold 380 cubic meters of a liquid

Question 3. Find the cost of digging a cuboidal pit 8 m long, 6 m broad, and 3 m deep at the rate of Rs 30 per m3.

Solution:

Given, the length of the cuboidal pit = 8 m



The breadth of cuboidal pit = 6 m

The height of cuboidal pit = 3 m

We know Volume of Cuboid = length × breadth × height

= 8 × 6 × 3 = 144 m3

Also, the cost of digging 1 m3 = Rs 30

So, cost of digging 144 m3 = Rs 30 × 144

= Rs 4320

Hence, the cost of digging the cuboidal pit is Rs 4320

Question 4. If V is the volume of a cuboid of dimensions a, b, c and S is its surface area, then prove that 1/V = 2/S(1/a + 1/b + 1/c)

Solution:

Let a be the length of cuboid, b be the breadth of cuboid and c be the height



Surface area of cuboid = 2(a × b + b × c + c × a)

S = 2(a × b + b × c + c × a)

Volume of cuboid = a × b × c

V = a × b × c

We need to prove 1/V = 2/S(1/a + 1/b + 1/c)

Taking L.H.S, 2/S(1/a + 1/b + 1/c)

= 2/aS + 2/bS + 2/aS = 2(bc+ca+ab)/S × abc

= 2(bc+ca+ab)/(ab + bc + ac) × abc

= 2/abc = 2/V

So, L.H.S = R.H.S

Hence proved

Question 5. The areas of three adjacent faces of a cuboid are x, y and z. If the volume is V, Prove that V2 = xyz.

Solution:

Let a be the length of cuboid, b be the breadth of cuboid and c be the height

Given, the areas of three adjacent faces of a cuboid are x, y and z

So, x = ab

y = bc

z = ac

We know, Volume of cuboid = a × b × c

Multiplying x, y and z we get,

xyz = ab X bc X ac



xyz = (abc)2

So, xyz = (V)2

Hence, proved

Question 6. If the areas of three adjacent faces of a cuboid are 8 cm2, 18 cm2 and 25 cm2. Find the volume of the cuboid.

Solution:

Let x, y, and z be the area of adjacent faces of cuboid

So, x = 8 cm2

y = 18 cm2

z = 25 cm2

We know that, product of area of adjacent faces of cuboid will be equal to square of volume of cuboid

It means, xyz = V2

So, V2 = 8 × 18 × 25 = 3600

V = 60 cm3

Hence, the volume of cuboid is 60 cm3

Question 7. The breadth of a room is twice its height, one half of its length and the volume of the room is 512 cu.dm. Find its dimensions.

Solution:

Given, volume of room is 512 cu.dm

Let l be the length of room, and h be the height of room

Also, b = 2 × h and b = l/2

So, we can say h = b/2 and l = 2 × b

Volume of cuboid = l × b × h

So, 512 = 2b × b × b/2

So, b = 8 cm

l = 2b = 16 cm

h = b/2 = 4 cm

Hence, the length, breadth and height of room are 16cm, 8 cm and 4 cm respectively

Question 8. A river 3 m deep and 40 m wide is flowing at the rate of 2 km per hour. How much water will fall into the sea in a minute?

Solution:

Given, the depth of the river is 3 m

The width of the river is 40 m

The water flowing in the river at the rate of 2 km/hour = 100/3 m/minute

So, we can derive the volume of water flowing in 1 min = 100/3 × 40 × 3

= 4000 m3



Or 4000000 liters

Hence, 4000000 liters of water will fall into the sea in 1 minute

Question 9. Water in a canal 30 dm wide and 12 dm deep, is flowing with a velocity of 100 km every hour. What much area will it irrigate in 30 minutes if 8 cm of standing water is desired?

Solution:

Given, the width of canal = 30 dm = 3 m

The depth of canal = 12 dm = 1.2 m

And, the length of the canal will be given as the distance travelled with the speed of 100 km per hour in 30 minutes

So, length = 100 × 30/60 = 50000 m

We can say, the volume of water for irrigation = l × b × h

= 50000 × 3 × 1.2 m3

As we know the water in the field will form a cuboid, whose area will be equal to the area of field and height will be 8/100 m

So, we can conclude Area of field × 8/100 = 50000 × 3 × 1.2

Area of field = 2250000 m3

Hence, the desired area is 2250000 m3

Question 10. Three metal cubes with edges 6cm, 8cm, 10cm respectively are melted together and formed into a single cube. Find the volume, surface area and diagonal of the new cube.

Solution:

Let a be the edge of the new cube

So, the volume of cube = a3

Also, we know that sum of volumes of given three cubes will be equal to the volume of the new cube 

So, 63 + 83 + 103 = a3 

a = 12

So, the volume of the new cube = a3 = 123

= 1728 cm3

Also, the surface area of the new cube = 6 × (a)2

= 6 × 122 = 864 cm2

And, the diagonal of the new cube = √3a = √3 × 12 

= 12√3 cm

Hence, the volume, surface area and diagonals of the new cube is 1728 cm3, 864 cm2 and 12√3 cm

Question 11. Two cubes, each of volume 512 cm3 are joined end to end. Find the surface area of the resulting cuboid.

Solution:

Let a be the edge of the cube

Given the volume of the cube is 512 cm3

So, a3 = 512 cm3

a = 8 cm

So we can say the edge of each cube is 8 cm

Now the dimensions of the resulting cuboid will be,

Length is 8 + 8 = 16 cm

Breadth is 8 cm

Height is 8 cm

So, the surface area of the cuboid = 2 (l × b + b × h + h × l)

= 2 (16 × 8 + 8 × 8 + 8 × 12)

= 640 cm2

Hence, the surface area of the resulting cube is 640 cm2



Question 12. Half cubic meter of gold-sheet is extended by hammering so as to cover an area of 1 hectare. Find the thickness of the gold-sheet. 

Solution:

Given, the volume of the gold-sheet is 1/2 m3

Also, the area of the gold-sheet is 1 hectare = 10000 m2

So the thickness of the gold-sheet is given by the Volume of the gold-sheet/ Area of the gold-sheet

= 0.5/10000 = 1/20000 m = 1/200 cm

Hence, the thickness of the gold-sheet is 1/200 cm

Question 13. A metal cube of edge 12 cm is melted and formed into three smaller cubes. If the edges of the two smaller cubes are 6 cm and 8 cm, find the edge of the third smaller cube.

Solution:

Let a be the edge of the third cube

Also, we know that sum of volumes of given three cubes will be equal to the volume of the new cube 

So, 63 + 83 + a3 = 123 

216 + 512 + a3 = 1728

a = 10 cm

Hence, the edge of the third cube is 10 cm.




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!