IBM Placement Paper | Verbal Reasoning Set – 5

This is an IBM model paper for Verbal Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in IBM placements and also strictly follows the pattern of questions asked in IBM papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the IBM placement.

  1. A rewording of something written or spoken is a ______________
    1. paraphrase
    2. paradox
    3. paradigm
    4. paraffin

    Answer:

    
    paraphrase
    

    Explanation:

    Paraphrase – To express something in different words so that it becomes easy for the listener to understand.

    Paradox – A statement which sounds logical, but proves to be illogical when investigated.

    Paradigm – A way of looking or thinking (perception) about something.

    Paraffin – A flammable substance used in candles, polishes, etc.

    So, A is the correct choice.

  2. Archimedes said, “Give me a lever long enough and a fulcrum on which to place it, and I will move the world.” The sentence above is an example of a ___________ statement.
    1. figurative
    2. collateral
    3. literal
    4. figurine

    Answer:

    
    figurative
    

    Explanation:

    Here, we are talking about the figure of speech So, figurative is a figure of speech meaning:
    Use of metamorphic meaning of words to explain your thoughts instead of literal use of them.

  3. The man who is now Municipal Commissioner worked as ______________
    1. the security guard at a university
    2. a security guard at the university
    3. a security guard at university
    4. the security guard at the university

    Answer:

    
    a security guard at the university
    

    Explanation:

    University considered as an organization that’s why article the used before university.
    And Post of security is a general post, so article a has been used for security guard.

    So, option (B) is true.

  4. Find the odd one in the following group of words.
    mock, deride, praise, jeer

    1. mock
    2. deride
    3. praise
    4. jeer

    Answer:

    
    praise
    

    Explanation:

    Meanings
    mock : tease
    deride : poke/laugh at
    praise : gratitude
    jerk : fool

    So except praise, all others are describing negative things.

  5. In the present-day world, no individual or organization even 
    think to plough a lonely furrow.

    The best meaning for the underlined phrase above is:

    1. work secretly
    2. remain aligned
    3. do without the help of others
    4. remain non-aligned

    Answer:

    
    do without the help of others
    

    Explanation:

    Meaning of the phrase-: Follow a course of action in which one is isolated or in which one can act independently.

  6. I haven’t worked as a mechanic before, ________ I’ve been fixing cars since I was a child.
    1. always
    2. yet
    3. no longer
    4. already

    Answer:

    
    yet
    

    Explanation:

    Always is an adverb of frequency, like never, often, frequently, and usually.
    Yet is a conjunction meaning nevertheless or however. Yet usually carries a sense of negation, so and yet means the same thing as but still.
    No longer means not now as formerly; not any more.
    We use already to show that something has happened sooner than it was expected to happen.

    Therefore, “yet” is the most appropriate choice here.
    Option (B) is correct.

  7. ____________ is usually used for something that was done in the past and still applies (multiple events).
    1. Had/has/have been
    2. Was/were
    3. Had/was/were
    4. All of the above

    Answer:

    
    Had/has/have been
    

    Explanation:

    Had/has/have been is usually used for something that was done in the past and still applies (multiple events).

    Was/were usually applies to something done in the past that no longer applies (single event).

    So, option (A) is correct.

  8. Select the correct SYNONYM for:
    Solid

    1. Stable
    2. Weak
    3. Wobbly
    4. Slack

    Answer:

    
    A
    
  9. Select the correct SYNONYM for:
    Thin

    1. Big
    2. Generous
    3. Fragile
    4. Plump

    Answer:

    
    C
    
  10. Select the correct ANTONYM for:
    Efficient

    1. Able
    2. Potent
    3. Capable
    4. Inadequate

    Answer:

    
    D
    
  11. Ram is smarter than Mohan. Rakesh is smarter than Ramu and Mohini is smarter than Rakesh. Which of the following is a set(s) of additional information that can determine the smartest person?
    (I) Mohini is smarter than Ram and Mohan is smarter than Rakesh.
    (II) Mohan is smarter than Mohini.
    (III) Ram is smarter than Mohini.
    

    1. Only (II)
    2. Only (III)
    3. Either (I) or (II)
    4. None of these

    Answer:

    
    Either (I) or (II)
    

    Explanation:

    It is given that : Ram is smarter than Mohan, (i.e., Ram > Mohan). Rakesh is smarter than Ramu and Mohini is smarter than Rakesh (Mohni > Rakesh > Ramu).
    Our purpose is to add more possible set(s) of additional information that can determine the smartest person.

    With the help of set (I), we can get Mohini as the smartest person.
    With the help of set (II), we can get Ram as the smartest person.
    But we can not conclude the smartest person with the set (III), because we have ambiguity (can be either Ram or Mohni).

    So, only set (I) or (II) can decide the smartest person.
    Option (C) is correct.

  12. The long, anxious, and frustrating wait by people outside banks and ATMs across the country over the last five days is an inevitable consequence of the decision to demonetize notes of Rs.500 and Rs.1, 000. When 86 per cent of the value of notes in circulation turns suddenly invalid, as it did with Prime Minister Modi’s ‘surgical strike’ last week, a certain degree of disruption and pain is unavoidable. But the question is whether this chaos could have been anticipated and managed better than it has been.

    Replacement of the demonetized notes is a time-consuming exercise that requires planning of the highest order. The experience of the last few days shows that preparation was lacking and the transition could have been handled much better.
    Thankfully, the Centre has woken up to ease the pressure on the system by increasing withdrawal limits, allowing for petroleum outlets and hospitals to accept the old series of notes until November 24 and pushing more cash through post offices.

    Why do you think that the replacement of the demonetized notes is a time-consuming exercise?

    1. It takes more than 50 days to replace demonized notes.
    2. Demonetization is a ‘futile exercise’ to target black money and fake currency
    3. The government was lazy enough to issue the decision of demonetization before.
    4. Replacement process requires planning of the highest order and careful implementation.

    Answer:

    
     Replacement process requires planning of the highest order and careful implementation.
    

    Explanation:

    According to the passage, the demonetization process requires careful thought process, well-chalked out implementation strategies and above all planning of the highest order from the policy makers as well as government.

    So, option (D) is most appropriate choice.

  13. The long, anxious, and frustrating wait by people outside banks and ATMs across the country over the last five days is an inevitable consequence of the decision to demonetize notes of Rs.500 and Rs.1, 000. When 86 per cent of the value of notes in circulation turns suddenly invalid, as it did with Prime Minister Modi’s ‘surgical strike’ last week, a certain degree of disruption and pain is unavoidable. But the question is whether this chaos could have been anticipated and managed better than it has been.

    Replacement of the demonetized notes is a time-consuming exercise that requires planning of the highest order. The experience of the last few days shows that preparation was lacking and the transition could have been handled much better.
    Thankfully, the Centre has woken up to ease the pressure on the system by increasing withdrawal limits, allowing for petroleum outlets and hospitals to accept the old series of notes until November 24 and pushing more cash through post offices.

    Which of the following option is false ?

    1. ‘Unconcerned’ is similar in meaning to the word ‘anxious’ as used in the passage.
    2. ‘Disorder’ is similar in meaning to the word ‘chaos’ as used in the passage.
    3. ‘Hardship’ is opposite in meaning to the word ‘ease’ as used in the passage.
    4. ‘Shift’ is opposite in meaning to the word ‘transition’as used in the passage.

    Answer:

    
    ‘Unconcerned’ is similar in meaning to the word ‘anxious’ as used in the passage.
    

    Explanation:

    (A) ‘Unconcerned’ is opposite in meaning to the word ‘anxious’ as used in the passage.
    (B) ‘Disorder’ word implies that due to the demonetization, citizens all over the country were facing issues with the currency exchange.
    (C) ‘Hardship’ is the right choice.
    (D) ‘shift’ is the right choice.

    Only option (A) is false.

  14. There was a man on the news last night who reckons we ——– visited by beings from other worlds.
    1. were
    2. have been
    3. had been
    4. had

    Answer:

    
    have been
    

    Explanation:

    Reckons is a verb, which means ‘believe’ or ‘think’. The man on the news (last night) believes that we have been visited by beings from other worlds. So, only option (B) is suitable.

  15. Choose the most closely related word for ‘Paradox’
    1. Certitude
    2. Enigma
    3. Explanation
    4. Derivative

    Answer:

    
    Enigma
    

    Explanation:

    ‘Paradox’ is a noun, which can be related as a Puzzle. In given options, Enigma (a puzzle) is the only closely related word to Paradox.
    So, option (B) is correct.

  16. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately.

    Statement: Don’t put too many irons ___ the fire

    1. to
    2. with
    3. in
    4. of

    Answer:

    
    C
    
  17. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately.

    Statement: Good things come _____ those who wait

    1. to
    2. with
    3. in
    4. of

    Answer:

    
    A
    
  18. “From where are they bringing their books=> _________ bringing _________ books from _________.” The words that best fill the blanks in the above sentence are
    1. Their, they’re, there
    2. They’re, their, there
    3. There, their, they’re
    4. They’re, there, there

    Answer:

    
    They're, their, there
    

    Explanation:

    “From where are they bringing their books=> Who bringing Whose books from Where.” Who – A group as subject = They are Whose – of that group = their Where – from a place = there “From where are they bringing their books=> They are bringing their books from there.”

    So, option (B) is the correct choice.

  19. A __________ investigation can sometimes yield new facts, but typically organized once are more successful.
    1. Meandering
    2. Timely
    3. Consistent
    4. Systematic

    Answer:

    
    Meandering
    

    Explanation:

    Meandering (as adjective) = proceeding in a convoluted or undirected fashion.

    Timely (as adjective) = done or occurring at a favourable or useful time; opportune.
    Consistent (as adjective) = acting or done in the same way over time, especially so as to be fair or accurate.
    Systematic (as adjective) = done or acting according to a fixed plan or system; methodical.

    Therefore, meandering is correct choice, all other options are similar to the word organized.

  20. Select the correct SYNONYM for:
    Together

    1. Common
    2. Obstinate
    3. Same
    4. Jointly

    Answer:

    
    D
    
  21. Select the correct SYNONYM for:
    Almost

    1. Crafty
    2. Nearly
    3. Relevant
    4. Summary

    Answer:

    
    B
    
  22. Select the correct ANTONYM for:
    Arise

    1. Appear
    2. Dive
    3. Occur
    4. Emerge

    Answer:

    
    B
    


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :
Practice Tags :


Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.