IBM Placement Paper | Verbal Reasoning Set – 2

This is an IBM model paper for Verbal Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in IBM placements and also strictly follows the pattern of questions asked in IBM papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the IBM placement.

  1. Which one of the following options is the closest in meaning to the word given below=> Nadir
    1. Hishest
    2. Lowest
    3. Medium
    4. Integration

    Answer:

    
    Lowest
    

    Explanation:

    Nadir means below
    1. Astronomy A point on the celestial sphere directly below the observer, diametrically opposite the zenith.
    2. The lowest point: the nadir of their fortunes.

  2. Complete the sentence: Universalism is to particularism as diffuseness is to _________________
    1. specificity
    2. neutrality
    3. generality
    4. adaptation

    Answer:

    
    specificity
    

    Explanation:

    Diffuseness means to spreading widely.

  3. Were you a bird, you ______________ in the sky.
    1. would fly
    2. shall fly
    3. should fly
    4. shall have flown

    Answer:

    
    would fly
    

    Explanation:

    Were you a bird, you would fly in the sky.

  4. Choose the grammatically INCORRECT sentence:
    1. He is of Asian origin.
    2. They belonged to Africa.
    3. She is an European.
    4. They migrated from India to Australia.

    Answer:

    
    She is an European.
    

    Explanation:

    The correct sentence is “She is a European.” ‘an’ applies to those words which get pronounced with a, e, i, o, u. Here pronunciation is “Yuropean” ( E-silent; has a “Y” sound), similar to ‘ a University’. Hence a European.

  5. After several defeats in wars, Robert Bruce went in exile and wanted to commit suicide. Just before committing suicide, he came across a spider attempting tirelessly to have its net. Time and again, the spider failed but that did not deter it to refrain from making attempts. Such attempts by the spider made Bruce curious. Thus, Bruce started observing the near-impossible goal of the spider to have the net. Ultimately, the spider succeeded in having its net despite several failures. Such act of the spider encouraged Bruce not to commit suicide. And then, Bruce went back again and won many a battle, and the rest is history. Which one of the following assertions is best supported by the above information?

    1. Failure is the pillar of success.
    2. Honesty is the best policy.
    3. Life begins and ends with adventures.
    4. No adversity justifies giving up hope.

    Answer:

    
    No adversity justifies giving up hope.
    

    Explanation:

    None of A, B and C make sense. Only option D “No adversity justifies giving up hope” is related to the given information.

  6. Choose the most appropriate alternative from the options given below to complete the following sentence: Despite several ––––––––– the mission succeeded in its attempt to resolve the conflict.
    1. attempts
    2. setbacks
    3. meetings
    4. delegations

    Answer:

    
    setbacks
    

    Explanation:

    despite means
    1. in spite of;
    2. undeterred by

  7. Which one of the following options is the closest in meaning to the word given below=> Mitigate
    1. Diminish
    2. Divulge
    3. Dedicate
    4. Denote

    Answer:

    
    Diminish
    

    Explanation:

    Mitigate means
    1. make (something bad) less severe, serious, or painful
    2. lessen the gravity of (an offence or mistake).

  8. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately.

    Statement: All good things must come ____ an end

    1. to
    2. with
    3. in
    4. at

    Answer:

    
    A
    
  9. Select a word from the given options that fit the blank most appropriately.

    Statement: Beauty is in the eye ____ the beholder

    1. to
    2. with
    3. in
    4. of

    Answer:

    
    D
    
  10. Select the correct SYNONYM for:
    Rhubarb

    1. Common
    2. Obstinate
    3. Quarrel
    4. Join

    Answer:

    
    C
    
  11. Select the correct SYNONYM for:
    Plant

    1. Law
    2. Near
    3. Put
    4. Limit

    Answer:

    
    C
    
  12. Select the correct ANTONYM for:
    Limit

    1. Bar
    2. Freedom
    3. Occur
    4. Emerge

    Answer:

    
    B
    
  13. Choose the grammatically INCORRECT sentence:

    1. They gave us the money back less the service charges of Three Hundred rupees.
    2. This country’s expenditure is not less than that of Bangladesh.
    3. The committee initially asked for funding of Fifty Lakh rupees, but later settled for a lesser sum.
    4. This country’s expenditure on educational reforms is very less.

    Answer:

    
    This country’s expenditure on educational reforms is very less.
    

    Explanation:

    The prime minister has arrived along with the guards

  14. Choose the most appropriate alternative from the options given below to complete the following sentence: Suresh’s dog is the one ––––––––– was hurt in the stampede.
    1. that
    2. which
    3. who
    4. whom

    Answer:

    
    that
    
  15. Wanted Temporary, Part-time persons for the post of Field Interviewer to conduct personal interviews to collect and collate economic data. Requirements: High School-pass, must be available for Day, Evening and Saturday work. Transportation paid, expenses reimbursed. Which one of the following is the best inference from the above advertisement?
    1. Gender-discriminatory
    2. Xenophobic
    3. Not designed to make the post attractive
    4. Not gender-discriminatory

    Answer:

    
    Not designed to make the post attractive
    
  16. Which of the following options is the closest in the meaning to the word below: Inexplicable
    1. incomprehensible
    2. indelible
    3. inextricable
    4. infallible

    Answer:

    
    incomprehensible
    
  17. Choose the most appropriate word (s) from the options given below to complete the following sentence. I Contemplated ____________ Singapore for my vacation but decided against it.
    1. to visit
    2. having to visit
    3. visiting
    4. for a visit

    Answer:

    
    visiting
    

    Explanation:

    Contemplate is a transitive verb. So it should be followed by a gerund . Hence the correct usage of contemplate is verb+ ing form.

  18. Choose the most appropriate word from the options given below to complete the following sentence.
    “If you are trying to make a strong impression on your audience, you cannot do so by being understated, tentative or_____________.”

    1. Hyperbolic
    2. Restrained
    3. Argumentative
    4. Indifferent

    Answer:

    
    Restrained
    
  19. Few school curricula include a unit on how to deal with bereavement and grief, and yet all students at some point in their lives suffer from losses through death and parting. Based on the above passage which topic would not be included in a unit on bereavement?
    1. how to write a letter of condolence
    2. what emotional stages are passed through in the healing process
    3. what the leading causes of death are
    4. Show to give support to a grieving friend

    Answer:

    
    what the leading causes of death are
    

    Explanation:

    As per the given passage, the unit on bereavement is about how to deal with bereavement and grief, not about the causes of death. All other options make sense.

  20. Select the correct SYNONYM for:
    Begin

    1. Cease
    2. Obstinate
    3. Commence
    4. Repress

    Answer:

    
    A
    
  21. Select the correct SYNONYM for:
    Check

    1. Aid
    2. Help
    3. Permission
    4. Control

    Answer:

    
    D
    
  22. Select the correct ANTONYM for:
    Help

    1. Advice
    2. Use
    3. Harm
    4. Succor

    Answer:

    
    C
    


My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :
Practice Tags :


Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.