IBM Placement Paper | Quantitative Analysis Set – 4

This is an IBM model paper for Quantitative Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in IBM placements and also strictly follows the pattern of questions asked in IBM papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the IBM placement.

  1. Find a positive number which when increased by 16 is equal to 80 times the reciprocal of the number.
    1. 20
    2. -4
    3. -10
    4. 4

    Answer:

    
    4
    

    Explanation:

    Let the number be x.

    Then x + 16 = 80 * (1/x)

    x2 + 16x – 80 = 0
    x2 + 20x – 4x – 80 =0
    (x + 20) (x -4)
    Therefore x = 4

  2. The LCM. of two numbers is 30 and their HCF. is 15. If one of the numbers is 30, then what is the other number?
    1. 30
    2. 25
    3. 15
    4. 20

    Answer:

    
    15
    

    Explanation:

    Say another number = x

    Product of two numbers = product of HCF and LCM
    => x.30 = 15*30
    => x=15

  3. Which of the following is the largest of all ?
    1. 7/8
    2. 15/16
    3. 23/24
    4. 31/32

    Answer:

    
    31/32
    

    Explanation:

    LCM (8, 16, 24, 32) = 96
    7/8 = 84/96
    15/16 = 90/96
    23/24 = 92/96
    31/32 = 93/96
    Hence, 31/32 is the largest of all.

  4. Three friends A, B and C are employed to make pastries in a bakery. Working individually, they can make 60, 30 and 40 pastries respectively in an hour. They decided to work together but due to lack of resources, they had to work on shifts of 30 minutes. Find the time taken to make 185 pastries.
    1. 4 hours
    2. 3 hours 45 minutes
    3. 4 hours 15 minutes
    4. 5 hours

    Answer:

    
    4 hours 15 minutes
    

    Explanation:

    It is given that A, B and C make 60, 30 and 40 pastries respectively in an hour.
    => In 30 minutes, they will make 30, 15 and 20 pastries respectively.
    So, in one cycle of 1 hour 30 minutes where each works for 30 minutes, pastries made = 30 + 15 + 20 = 65
    Now, in 2 cycles (3 hours), 130 pastries would be made.
    In the next 30 minutes, A would make 30 pastries.
    So, total time elapsed = 3 hours 30 minutes and pastries made = 130 + 30 = 160
    In the next 30 minutes, B would make 15 pastries.
    So, total time elapsed = 4 hours and pastries made = 160 + 15 = 175
    In the next 15 minutes, C would make 10 pastries.
    So, total time elapsed = 4 hours 15 minutes and pastries made = 175 + 10 = 185
    Therefore, total time taken = 4 hours 15 minutes

  5. Three pipes A, B and C were opened to fill a cistern. Working alone, A, B and C require 12, 15 and 20 minutes respectively. Another pipe D, which is a waste pipe, can empty the filled tank in 30 minutes working alone. What is the total time (in minutes) taken to fill the cistern if all the pipes are simultaneously opened ?
    1. 5
    2. 6
    3. 7
    4. 8

    Answer:

    
    6
    

    Explanation:

    Let the capacity of the cistern be LCM(12, 15, 20, 30) = 60 units.
    => Efficiency of pipe A = 60 / 12 = 5 units / minute
    => Efficiency of pipe B = 60 / 15 = 4 units / minute
    => Efficiency of pipe C = 60 / 20 = 3 units / minute
    => Efficiency of pipe D = 60 / 30 = 2 units / minute
    => Combined efficiency of pipe A, pipe B, pipe C and pipe D = 10 units / minute
     
    Therefore, time required to fill the cistern if all the pipes are opened simultaneously = 60 / 10 = 6 minutes

  6. The ratio of the speed of two trains is 7:8. If the second train covers 400 km in 4 h, find out the speed of the first train.
    1. 69.4 km/h
    2. 78.6 km/h
    3. 87.5 km/h
    4. 40.5 km/h

    Answer:

    
    87.5 km/h
    

    Explanation:

    Let the speed of the two trains be 7x and 8x.
    Then, 8x = 400 / 4
    => 8x = 100 => x = 12.5 km/h.
    Hence, speed of the first train = 7x = 7 × 12.5 = 87.5 km/h.

  7. A motorboat crosses a certain distance in 1 hour and comes back in 1½ hours. If the stream is running at 3 km/h, find out the speed of motorboat in still water.
    1. 10 km/h
    2. 15 km/h
    3. 12 km/h
    4. None of these

    Answer:

    
    15 km/h
    

    Explanation:

    Let the speed of motorboat in still water be x km/h. Then,
    Downstream speed = (x + 3) km/h.
    Upstream speed = (x – 3) km/h.
    Then, (x + 3) × 1 = (x – 3) × 3/2
    => 2x + 6 = 3x – 9
    => x = 15.
    So, the speed of motorboat in still water is 15 km/h.

  8. Barack spends Rs 6650 to buy some goods and gets a rebate of 6% on it. After this, he pays a sales tax of 10%. What is his total expenditure?
    1. Rs 6870.10
    2. Rs 6876.10
    3. Rs 6865.10
    4. Rs 6776.10

    Answer:

    
    Rs 6876.10
    

    Explanation:

    Rebate received by Barack = 6% of Rs 6650 = 6/100 × 6650 = 3/5 × 665 = Rs 399.
    Sales Tax paid by Barack = 10% of Rs (6650-399) = 10% of Rs 6251 = Rs 625.10.
    Therefore, Barack’s total expenditure = Rs (6251 + 625.10) = Rs 6876.10.

  9. In a box, there are 10p, 25p and 50p coins in the ratio 4:9:5 with the total sum of Rs 206. How many coins of each kind does the box have?
    1. 200, 360, 160
    2. 135, 250, 150
    3. 90, 60, 110
    4. Cannot be determined

    Answer:

    
    200, 360, 160
    

    Explanation:

    Let the number of 10p, 25p, 50p coins be 4x, 9x, 5x respectively. Then,
    4x/10 + 9x/4 + 5x/2 = 206 (Since, 10p = Rs 0.1, 25p = Rs 0.25, 50p = Rs 0.5)
    => 8x + 45x + 50x = 4120 (Multiplying both sides by 20 which is the LCM of 10, 4, 2)
    => 103x = 4120
    => x = 40.
    Therefore,
    No. of 10p coins = 4 x 40 = 160 (= Rs 16)
    No. of 25p coins = 9 x 40 = 360 (= Rs 90)
    No. of 50p coins = 5 x 40 = 200 (= Rs 100)

  10. At present, the ratio between ages of Ram and Shyam is 6:5 respectively. After 7 years, Shyam’s age will be 32 years. What is the present age of Ram?
    1. 32
    2. 40
    3. 30
    4. 36

    Answer:

    
    30
    

    Explanation:

    Let the present age of Ram and Shyam be 6x years and 5x years respectively.

    Then 5x + 7 = 32
    => 5x = 25
    => x = 5
    => Present age of Ram = 6x = 30 years

  11. What is the sum of two consecutive odd numbers, the difference of whose squares is 56?.
    1. 30
    2. 28
    3. 34
    4. 32

    Answer:

    
    28
    

    Explanation:

    Let the no. be x and (x +2).
    Then (x +2)2 – x2 = 56
    4x + 4 = 56
    x + 1 = 14
    x = 13
    Sum of numbers = x + (x +2) = 28

  12. Express 252 as a product of primes.
    1. 2 * 2 * 3 * 3 * 7
    2. 3* 3 * 3 * 3 * 7
    3. 2 * 2 * 2* 3 * 7
    4. 2 * 3 * 3 * 3 * 7

    Answer:

    
    2 * 2 * 3 * 3 * 7
    
  13. Two numbers are in the ratio 3 : 5. If their L.C.M. is 75. what is sum of the numbers?
    1. 25
    2. 45
    3. 40
    4. 50

    Answer:

    
    40
    

    Explanation:

    1st number = 3x
    2nd number =5x
    LCM of 3x and 5x is 15x
    => 15x = 75
    => x = 5
    sum = 15+25 =40

  14. A person employed a group of 20 men for a construction job. These 20 men working 8 hours a day can complete the job in 28 days. The work started on time but after 18 days, it was observed that two-thirds of the work was still pending. To avoid penalty and complete the work on time, the employer had to employ more men and also increase the working hours to 9 hours a day. Find the additional number of men employed if the efficiency of all men is the same.
    1. 40
    2. 44
    3. 64
    4. 80

    Answer:

    
    44
    

    Explanation:

    Let the total work be 3 units and additional men employed after 18 days be ‘x’.
    => Work done in first 18 days by 20 men working 8 hours a day = (1/3) x 3 = 1 unit
    => Work done in last 10 days by (20 + x) men working 9 hours a day = (2/3) x 3 = 2 unit
    Here, we need to apply the formula M1 D1 H1 E1 / W1 = M2 D2 H2 E2 / W2, where
    M1 = 20 men
    D1 = 18 days
    H1 = 8 hours/day
    W1 = 1 unit
    E1 = E2 = Efficiency of each man
    M2 = (20 + x) men
    D2 = 10 days
    H2 = 9 hours/day
    W2 = 2 unit
     
    So, we have
    20 x 18 x 8 / 1 = (20 + x) x 10 x 9 / 2
    => x + 20 = 64
    => x = 44
    Therefore, additional men employed = 44

  15. Three pipes A, B and C were opened to fill a tank. Working alone, A, B and C require 10, 15 and 20 hours respectively. A was opened at 7 AM, B at 8 AM and C at 9 AM. At what time the tank would be completely filled, given that pipe C can only work for 3 hours at a stretch, and needs 1-hour standing time to work again.
    1. 12 : 00 PM
    2. 12 : 30 PM
    3. 1 : 00 PM
    4. 1 : 30 PM

    Answer:

    
    12 : 30 PM
    

    Explanation:

    Let the capacity of the tank be LCM (10, 15, 20) = 60
    => Efficiency of pipe A = 60 / 10 = 6 units / hour
    => Efficiency of pipe B = 60 / 15 = 4 units / hour
    => Efficiency of pipe C = 60 / 20 = 3 units / hour
    => Combined efficiency of all three pipes = 13 units / hour
     
    Till 9 AM, A works for 2 hours and B work for 1 hour.
    => Tank filled in 2 hours by A = 12 units
    => Tank filled in 1 hour by B = 4 units
    => Tank filled till 9 AM = 16 units
    => Tank still empty = 60 – 16 = 44 units
     
    Now, all three pipes work for 3 hours with the efficiency of 13 units / hour.
    => Tank filled in 3 more hours = 39 units
    => Tank filled till 12 PM = 16 + 39 units = 55 units
    => Tank empty = 60 – 55 = 5 units
     
    Now, C is closed for 1 hour and these remaining 5 units would be filled by A and B working together with the efficiency 10 units / hour.
    => Time taken to fill these remaining 5 units = 5 / 10 = 0.5 hours
     
    Therefore, time at which the tank will be completely filled = 12 PM + 0.5 hours = 12 : 30 PM

  16. Rajdhani Express halts for 3 minutes every time it covers a distance of 75 km. If the train runs at a speed of 100 km/h and the destination is 600 km away from the source, find out the time taken to reach the destination station from the source station.
    1. 6 h 21 min
    2. 6 h 22 min
    3. 6 h 23 min
    4. 6 h 24 min

    Answer:

    
    6 h 21 min
    

    Explanation:

    Since the train runs at a speed of 100 km/h, the time taken to cover 600 km = 600/100 = 6 h.
    Number of times the train halts = 600/75 – 1 = 7.
    Since the train halts for 3 minutes at each stop, the time spent waiting = 7 * 3 = 21 min.
    Therefore, total time taken = 6 h 21 min.

  17. A train crosses a pole in 20 sec. If the length of train is 500 meters, what is the speed of the train?
    1. 27 m/s
    2. 20 m/s
    3. 25 m/s
    4. 30 m/s

    Answer:

    
    25 m/s
    

    Explanation:

    V = 500/20 = 25 m/s

  18. Felix spends 66.66% of his salary and saves Rs 1200 every month. Calculate his monthly expenditure in Rupees.
    1. Rs 2402
    2. Rs 2400
    3. Rs 2401
    4. Rs 2405

    Answer:

    
    Rs 2400
    

    Explanation:

    Let Felix’s monthly salary be Rs x. Then,
    (100 – 66.66)% of x = Rs 1200
    => 33.33 % of x = Rs 1200
    => x/3 = Rs 1200
    => x = Rs 3600.
    Therefore, his monthly expenditure = 3600 – 1200 = Rs 2400.



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :
Practice Tags :


Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.