Operators in Dart

The operators are special symbols that are used to carry out certain operations on the operands. The Dart has a large number of built-in operators which can be used to carry out different functions, for example, ‘+’ is used to add two operands. Operators are meant to carry operations on one or two operands.

Different types of operators in Dart:

  1. Arithmetic Operators
  2. Relational Operators
  3. Type Test Operators
  4. Bitwise Operators
  5. Assignment Operators
  6. Logical Operators
  7. Conditional Operator
  8. Casecade Notation Operator

1. Arithmetic Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform arithmetic operation on the operands. They are binary operators i.e they act on two operands. They goes like this:

Operator Symbol Operator Name Operator Description
+ Addition Use to add two operands
Subtraction Use to subtract two operands
-expr Unary Minus It is Use to reverse the sign of the expression
* Multiply Use to multiply two operands
/ Division Use to divide two operands
~/ Division Use two divide two operands but give output in integer
% Modulus Use to give remainder of two operands

Example: Using Arithmetic Operators in the program

filter_none

edit
close

play_arrow

link
brightness_4
code

void main()
{
    int a = 2;
    int b = 3;
  
    // Adding a and b
    var c = a + b;
    print("Sum of a and b is $c");
  
    // Subtracting a and b
    var d = a - b;
    print("The difference between a and b is $d");
  
    // Using unary minus
    var e = -d;
    print("The negation of difference between a and b is $e");
  
    // Multipication of a and b
    var f = a * b;
    print("The product of a and b is $f");
  
    // Division of a and b
    var g = b / a;
    print("The quotient of a and b is $g");
  
    // Using ~/ to divide a and b
    var h = b ~ / a;
    print("The quotient of a and b is $h");
  
    // Remainder of a and b
    var i = b % a;
    print("The remainder of a and b is $i");
}

chevron_right


Output:

Sum of a and b is 5
The difference between a and b is -1
The negation of difference between a and b is 1
Product of a and b is 6
The quotient of a and b is 1.5
The quotient of a and b is 1
The remainder of a and b is 1

2. Relational Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform relational operation on the operands. They goes like this:



Operator Symbol Operator Name Operator Description
> Greater than Check which operand is bigger and give result as boolean expression.
< Less than Check which operand is smaller and give result as boolean expression.
>= Greater than or equal to Check which operand is greater or equal to each other and give result as boolean expression.
<= less than equal to Check which operand is less than or equal to each other and give result as boolean expression.
== Equal to Check whether the operand are equal to each other or not and give result as boolean expression.
!= Not Equal to Check whether the operand are not equal to each other or not and give result as boolean expression.

Example: Using Relational Operators in the program

filter_none

edit
close

play_arrow

link
brightness_4
code

void main()
{
    int a = 2;
    int b = 3;
  
    // Greater between a and b
    var c = a > b;
    print("a is greater than b is $c");
  
    // Smaller between a and b
    var d = a < b;
    print("a is smaller than b is $d");
  
    // Greater than or equal to between a and b
    var e = a >= b;
    print("a is greater than b is $e");
  
    // Less than or equal to between a and b
    var f = a <= b;
    print("a is smaller than b is $f");
  
    // Equality between a and b
    var g = b == a;
    print("a and b are equal is $g");
  
    // Unequality between a and b
    var h = b != a;
    print("a and b are not equal is $h");
}

chevron_right


Output:

a is greater than b is false
a is smaller than b is true
a is greater than b is false
a is smaller than b is true
a and b are equal is false
a and b are not equal is true

3. Type Test Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform comparison on the operands. They goes like this:

Operator Symbol Operator Name Operator Description
is is Gives boolean value true as output if the object has specific type
is! is not Gives boolean value false as output if the object has specific type

Example: Using Type Test Operators in the program

filter_none

edit
close

play_arrow

link
brightness_4
code

void main()
{
    String a = 'GFG';
    double b = 3.3;
  
    // Using is to compare
    print(a is String);
  
    // Using is! to compare
    print(b is !int);
}

chevron_right


Output:

true
true

4. Bitwise Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform bitwise operation on the operands. They goes like this:

Operator Symbol Operator Name Operator Description
& Bitwise AND Performs bitwise and operation on two operands.
| Bitwise OR Performs bitwise or operation on two operands.
^ Bitwise XOR Performs bitwise XOR operation on two operands.
~ Bitwise NOT Performs bitwise NOT operation on two operands.
<< Left Shift Shifts a in binary representation to b bits to left and inserting 0 from right.
>> Right Shift Shifts a in binary representation to b bits to left and inserting 0 from left.

Example: Using Bitwise Operators in the program

filter_none

edit
close

play_arrow

link
brightness_4
code

void main()
{
    int a = 5;
    int b = 7;
  
    // Performing Bitwise AND on a and b
    var c = a & b;
    print(c);
  
    // Performing Bitwise OR on a and b
    var d = a | b;
    print(d);
  
    // Performing Bitwise XOR on a and b
    var e = a ^ b;
    print(e);
  
    // Performing Bitwise NOT on a
    var f = ~a;
    print(f);
  
    // Performing left shift on a
    var g = a << b;
    print(g);
  
    // Performing right shift on a
    var h = a >> b;
    print(h);
}

chevron_right


Output:



5
7
2
4294967290
640
0

5. Assignment Operators:

These class of operators contain those operators which are used to assign value to the operands. They goes like this:

Operator Symbol Operator Name Operator Description
= Equal to Use to assign values to the expression or variable
??= Assignment opereator Assign the value only if it is null.

Example: Using Assignment Operators in the program

filter_none

edit
close

play_arrow

link
brightness_4
code

void main()
{
    int a = 5;
    int b = 7;
  
    // Assigning value to variable c
    var c = a * b;
    print(c);
  
    // Assigning value to variable d
    var d;
    d ? ? = a + b; // Value is assign as it is null
    print(d);
    // Again trying to assign value to d
    d ? ? = a - b; // Value is not assign as it is not null
    print(d);
}

chevron_right


Output:

35
12
12

6. Logical Operators:

These class of operators contain those operators which are used to logically combine two or more conditions of the operands. They goes like this:

Operator Symbol Operator Name Operator Description
&& And Operator Use to add two conditions and if both are true than it will return true.
|| Or Operator Use to add two conditions and if even one of them is true than it will return true.
! Not Operator It is use to reverse the result.

Example: Using Logical Operators in the program

filter_none

edit
close

play_arrow

link
brightness_4
code

void main()
{
    int a = 5;
    int b = 7;
  
    // Using And Operator
    bool c = a > 10 && b < 10;
    print(c);
  
    // Using Or Operator
    bool d = a > 10 || b < 10;
    print(d);
  
    // Using Not Operator
    bool e = !(a > 10);
    print(e);
}

chevron_right


Output:

false
true
true

7. Conditional Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform comparison on the operands. They goes like this:

Operator Symbol Operator Name Operator Description
condition ? expersion1 : expersion2 Conditional Operator It is a simple version of if..else statement. If the condition is true than expersion1 is executed else expersion2 is executed.
expersion1 ?? expersion2 Conditional Operator If expersion1 is non-null returns its value else returns expression2 value.

Example: Using Conditional Operators in the program

filter_none

edit
close

play_arrow

link
brightness_4
code

void main()
{
    int a = 5;
    int b = 7;
  
    // Conditional Statement
    var c = (a < 10) ? "Statement is Correct, Geek" : "Statement is Wrong, Geek";
    print(c);
  
    // Condtional statement
    int n;
    var d = n ? ? "n has Null value";
    print(d);
  
    // After assigning value to n
    n = 10;
    d = n ? ? "n has Null value";
    print(d);
}

chevron_right


Output:

Statement is Correct, Geek
n has Null value
10

8. Casecade Notation Operators:

These class of operators allows you to perform a sequence of operation on the same element. It allows you to perform multiple methods on the same object. They goes like this:

Operator Symbol Operator Name Operator Description
.. cascading Method It is used to perform multiple methods on the same object.

Example: Using Casecade Notation Operators in the program

filter_none

edit
close

play_arrow

link
brightness_4
code

class GFG {
    var a;
    var b;
  
    void set(x, y)
    {
        this.a = x;
        this.b = y;
    }
  
    void add()
    {
        var z = this.a + this.b;
        print(z);
    }
}
  
void main()
{
    // Creating objects of class GFG
    GFG geek1 = new GFG();
    GFG geek2 = new GFG();
  
    // Without using Cascade Notation
    geek1.set(1, 2);
    geek1.add();
  
    // Using Cascade Notation
    geek2..set(3, 4)
        ..add();
}

chevron_right


Output:

3
7




My Personal Notes arrow_drop_up

Check out this Author's contributed articles.

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.



Improved By : Akanksha_Rai

Article Tags :

Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.