Clocks

  • Last Updated : 12 Mar, 2018

Question 1
In a clock, the time is 3.25.What is the angle between the hour hand and the minute hand of the clock:
A
95/2 degrees
B
90/3 degrees
C
94/3 degrees
D
95/3 degrees
Clocks    
Discuss it


Question 1 Explanation: 
As, the hour hand covers 360 degrees in 12 hrs. In the clock the time is 3.25 = 3 hrs 25 min = 41/12 hrs. So, the angle traced by hour hand = (360/12 x 41/12) degrees = 205 degrees. The minute hand covers 360 degrees in 60 minutes. So, the angle is traced by minute hand in 25 min = (360/60 x 25) degrees = 150 degrees. Hence, the required angle of the clock = (150- 205/2) degrees = 95/2 degrees.
Question 2

What is correct time and day of Ram's magical watch, which gains uniformly 300 seconds slow at time 08:00 on Sunday and 348 fast at 20;00 on following Sunday. 

A

21 min past 7 pm and Wednesday

B

20 min past 7 pm and Thursday

C

21 min past 7 pm and Thursday

D

20 min past 7 pm and Wednesday

Clocks    
Discuss it


Question 2 Explanation: 

The given time from 8:00 am on Sunday to 8 pm on following Sunday = 7 days 12 hrs = 180 hrs. So, the clock gains = (5 + 29/5)min = 54/5 min in 180 hrs. Hence, 5 min are gained in (180 x 5/54 x 5)hrs = 83 hrs 20 min = 3 days 11 hrs 20 min. The clock is correct 3 days 11 hrs 20 min after 8 am of Sunday. So, the correct time and day will be 20 min past 7 pm on Wednesday.

Question 3

On the birthday of Sam, Param gave him an alarm clock, now Sam sets alarm at 5 am, and  Sam notices that:

  • The clock loses 960 seconds in last one day.
  •  Effectively, the clock indicates 10:00 pm on the 4th day.

 Find out the original time of the clock:

A

9 pm

B

10 pm

C

11 pm

D

08 pm

Clocks    
Discuss it


Question 3 Explanation: 

From the given information the time from 5 am on a day to 10 pm on the 4th day is 89 hrs. So, 23 hrs 44 min of this clock = 24 hrs of correct clock. Hence, 356/15 hrs of this clock = 24 hrs of correct clock. 89 hrs of the clock = (24 x 15/356 x 89)hrs of correct clock = 90 hrs of correct clock. Hence, the original time will be 11 pm.

Question 4

Find the original time of clock if:

  • The time of a clock is 08:00,
  • The clock gains 600 seconds, in one day.
  • The time of the clock is 1pm on the following day.
A

48 minutes past 12

B

47 minutes past 10

C

48 minutes past 11

D

48 minutes past 11

Clocks    
Discuss it


Question 4 Explanation: 

From 8 am on a day to 1 pm on the following day will be 29 hrs. So, the clock gains 10 min in 24 hours = 24 hrs of the correct time. Hence, 145/6 hrs of the clock = 24 hrs of the correct clock. 29 hrs of the clock = (24 x 6/145 x 24)hrs of the correct clock = 28 hrs 48 min of the correct clock. The correct time = 28 hrs 48 min after 8 am. Hence, the original time is 48 minutes past 12.

Question 5

At the time of 15:40 in clock, what is the angle between hour hand and minute hand.

A

120 degrees

B

135 degrees

C

140 degrees

D

130 degrees

Clocks    
Discuss it


Question 5 Explanation: 

The time is same as 03:40

The hour hand covers the angle 360 degrees in 12 hrs. So, the angle is covered by it in 11/3 hrs = (360/2 x 11/3) degrees = 110 degrees . The minute hand covers the angle in 360 degrees in 60 min. So, the angle is covered by it in 40 min = (360/60 x 40) degrees = 240 degrees . Hence, the required angle made by both hands = (240 - 110) degrees = 130 degrees .

Question 6

A clock shows 08:00. When it is 14:00, by what degree the hour hand rotates?

A

145º

B

160º

C

180º

D

175º

Clocks    
Discuss it


Question 6 Explanation: 

For 6 hrs duration hrs hand covered 6 hrs out of 12 hrs
When hrs hand covers 12 hrs it rotates for 360 degree
----------------------------6 --------------------- = (360/12)*6 = 180 degrees

Question 7

A clock shows 10:00. When time is 16:00, by what degree the hour hand rotates?

A

140º

B

152º

C

175º

D

180º

Clocks    
Discuss it


Question 7 Explanation: 

For 6 hrs duration hrs hand covered 6 hrs out of 12 hrs When hrs hand covers 12 hrs it rotates for 360 degree ----------------------------6 --------------------- = 360/12)*6 = 180 degrees

Question 8

A clock shows 10:00. When time is 22:00, by what degree the hour hand rotates?

A

180

B

175

C

240

D

360

Clocks    
Discuss it


Question 8 Explanation: 

For 6 hrs duration hrs hand covered 12 hrs out of 12 hrs When hrs hand covers 12 hrs it rotates for 360 degree ----------------------------12 --------------------- =(360/12)*12 = 360 degrees

Question 9

A clock shows 10:00 AM. What time it will be showing, if hrs hand rotates for 180 degrees?

A

1:00 PM

B

6:00 PM

C

4:00 PM

D

10:00 PM

Clocks    
Discuss it


Question 9 Explanation: 

When hrs hand rotates for 360 degree it covers 12 hrs --------------------------------- 180 --------------------- 6 hrs So the time will be: 10:00 AM + 6 hrs = 4:00 PM

Question 10

A clock shows 06:00 AM. What time it will be showing, if hrs hand rotates for 360 degrees?

A

4:00 AM of next day

B

06:00 PM

C

04:00 PM

D

10:00 PM

Clocks    
Discuss it


Question 10 Explanation: 

When hrs hand rotates for 360 degree it covers 12 hrs --------------------------------- 360 --------------------- 12 hrs So the time will be: 06:00 AM + 12 hrs = 06:00 PM

There are 19 questions to complete.
My Personal Notes arrow_drop_up


Writing code in comment? Please use ide.geeksforgeeks.org, generate link and share the link here.