# Calendars

1
 Question 1
Today is Monday. After 61 days, it will be:
 A Monday B Saturday C Sunday D Tuesday
Calendars
Discuss it

Question 1 Explanation:
After 63 days it will be Monday so after 61 days it will be Saturday
 Question 2
The last day of a century cannot be:
 A Thursday B Monday C Wednesday D Sunday
Calendars
Discuss it

 Question 3
What day on 23.04.1990?
 A Monday B Tuesday C Wdnesday D Friday
Calendars
Discuss it

Question 3 Explanation:
Step 1: 23+90 = 113 Step2: 90/4 Quotient = 22 Step3: add quotient to step 1 113+22+6 (month code) + 0 (year code) Step4: Divide result of step 3 by 7 141/7 Step5: remainder of step 4 is the day code 1------- Monday
 Question 4
What day of week was it on 5th November,1989 if it was Monday on 4th April, 1988 ?
 A Sunday B Monday C Tuesday D Wednesday
Calendars
Discuss it

Question 4 Explanation:
For Non-Leap year, When we proceed forward by one year, then 1 day is gained and vice-versa.
If 4th April, 1988 = Monday, then 4th April, 1989 = Tuesday (Because 1989 is a non-leap year)
Remaining days until 5th Nov.89
=Tuesday + 215
 Question 5
If 29th April 2013 is Monday then what is the day on 30th November 2013?
 A Saturday B Sunday C Monday D Wednesday
Calendars
Discuss it

Question 5 Explanation:
find the remainder with number of days%7 number of days in april =30-29 =1 number of days in may =31 %7 =3 number of days in june =30 %7 =2 number of days in july =31 %7 =3 number of days in august =31 %7 =3 number of days in september =30 %7 =2 number of days in october =31 %7 =3 number of days in november =30 %7 =2 total count=1+3+2+3+3+2+3+2 = 19 %7 =5 Now we add 5 days in monday then it will be saturday.

Quiz of this Question
Please comment below if you find anything wrong in the above post
 Question 6
If January 1, 2016 was a Friday, what day of the week will be on January 1, 2017?
 A Sunday B Monday C Tuesday D Wednesday
Calendars
Discuss it

Question 6 Explanation:
The year 2016 is the leap year which has 366 days i.e. 52 weeks and 2 more days. After each week, the day starts repetition. So the day on January 1, 2017 will be 2 days beyond Friday. That is Sunday.
 Question 7
What was the day of the week on January 30, 1948?
 A Sunday B Tuesday C Thursday D Friday
Calendars
Discuss it

Question 7 Explanation:
The number of days left after dividing the period by 7 is known as odd days. Every ordinary year has 365 days i.e. 52 weeks and 1 odd day and every leap year has 366 days i.e. 52 weeks and 2 odd days. Every 4th year and every 4th century is the leap year. 100 years have 76 ordinary years and 24 leap years i.e. 76 + 2*24 = 124 odd days. = 7*17 + 5 = 5 odd days. 200 years have = 10 odd days = 7*1 + 3 = 3 odd days. 300 years have = 15 odd days = 1 odd days. Since every 400th year is the leap year, 400 years have = 20 + 1 = 21 odd days = 0 odd days. 1947 years = 1600 years + 300 years + 47 years = 0 odd days + 1 odd day + (11*2 + 36) odd days = 59 odd days = 3 odd days. 30 days have 2 odd days. The total number of odd days up to 30th January 1948 = 5 odd days. Hence, it was a Friday.
 Question 8
What was the day of the week on January 1, 2001?
 A Sunday B Monday C Tuesday D Wednesday
Calendars
Discuss it

Question 8 Explanation:
The number of days left after dividing the period by 7 is known as odd days. Every ordinary year has 365 days i.e. 52 weeks and 1 odd day and every leap year has 366 days i.e. 52 weeks and 2 odd days. Every 4th year and every 4th century is the leap year. 100 years have 76 ordinary years and 24 leap years i.e. 76 + 2*24 = 124 odd days. = 7*17 + 5 = 5 odd days. 200 years have = 10 odd days = 7*1 + 3 = 3 odd days. 300 years have = 15 odd days = 1 odd days. Since every 400th year is the leap year, 400 years have = 20 + 1 = 21 odd days = 0 odd days. There are 0 odd days in 2000 years. Hence, there is 1 odd day up to the date January 1, 2001. Hence, it was a Monday.
There are 8 questions to complete.
1
My Personal Notes arrow_drop_up