# WIPRO Placement Paper 4 | Written Test

This is a WIPRO model placement paper for placement preparation. This placement paper will cover aptitude, logical and reasoning, verbal and coding questions that are asked in WIPRO recruitment drives and also strictly follows the pattern of questions asked in WIPRO interviews. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the WIPRO interview.

### Quantitative Analysis

1. If the sum of two numbers is 13 and the sum of their square is 85. Find the numbers?.
1. 6, 7
2. 5, 8
3. 4, 9
4. 3, 10

```
6, 7
```

Explanation:

Let the numbers be x and 13-x
Then x2 + (13 – x)2 = 85
=> x2 + 169 + x2 – 26x = 85
=> 2 x2 – 26x + 84 = 0
=> x2 – 13x + 42 = 0
=> (x-6)(x-7)=0

Hence numbers are 6 & 7

2. HCF of two numbers is 11 and their LCM is 385. If the numbers do not differ by more than 50, what is the sum of the two numbers ?
1. 132
2. 35
3. 12
4. 36

```
132
```

Explanation:

Product of numbers = LCM x HCF = 11 x 385 = 4235
Let the numbers be of the form 11m and 11n, such that ‘m’ and ‘n’ are co-primes.
=> 11m x 11n = 4235
=> m x n = 35
=> (m, n) can be either of (1, 35), (35, 1), (5, 7), (7, 5).
=> The numbers can be (11, 385), (385, 11), (55, 77), (77, 55).
But it is given that the numbers cannot differ by more than 50.
Hence, the numbers are 55 and 77.
Therefore, sum of the two numbers = 55 + 77 = 132

3. The LCM of two co-prime numbers is 117. What is the sum of squares of the numbers ?
1. 220
2. 1530
3. 250
4. 22

```
250
```

Explanation:

117 = 3 x 3 x 13
As the numbers are co-prime, HCF = 1.
So, the numbers have to be 9 and 13.
92 = 81
132 = 169

4. A and B took a job to be completed in 20 days. They started working together and after 12 days, C joined them and the whole job finished in 15 days. How much time would C require to complete the job if only C was hired?
1. 15
2. 12
3. 10
4. 8

```
12
```

Explanation:

Let the total job be 20 units. It is given that A and B took the job to be completed in 20 days.
=> Combined efficiency of A and B = 20/20 = 1 unit / day
Now, job done in 12 days = 12 units
=> Job Left = 8 units
Now, this remaining 8 units of job have been done by all A, B and C together.
Let the efficiency of C be ‘x’.
=> Combined efficiency of A, B and C = 1+x units/ day
Now, with this efficiency, the job got completed in 3 more days.
=> Job done in 3 days = 3 x (1+x) = 8 units
=> x = 5/3
Therefore, efficiency of C = x = 5/3 units / day
Hence, time required by C alone to do the job = 20/(5/3) = 12 days

5. Three pipes A, B and C were opened to fill a cistern. Working alone, A, B and C require 12, 15 and 20 minutes respectively. After 4 minutes of working together, A got blocked and after another 1 minute, B also got blocked. C continued to work till the end and the cistern got completely filled. What is the total time taken to fill the cistern ?
1. 6 minutes
2. 6 minutes 15 seconds
3. 6 minutes 40 seconds
4. 6 minutes 50 seconds

```
6 minutes 40 seconds
```

Explanation:

Let the capacity of the cistern be LCM(12, 15, 20) = 60 units.
=> Efficiency of pipe A = 60 / 12 = 5 units / minute
=> Efficiency of pipe B = 60 / 15 = 4 units / minute
=> Efficiency of pipe C = 60 / 20 = 3 units / minute
=> Combined efficiency of pipe A, pipe B and pipe C = 12 units / minute
Now, the cistern is filled with the efficiency of 12 units / minute for 4 minutes.
=> Pool filled in 4 minutes = 48 units
=> Pool still empty = 60 – 48 = 12 units
Now, A stops working.
=> Combined efficiency of pipe B and pipe C = 7 units / minute
Now, the cistern is filled with the efficiency of 7 units / minute for 1 minute.
=> Pool filled in 1 minute = 7 units
=> Pool still empty = 12 – 7 = 5 units
Now, B also stops working.
These remaining 5 units are filled by C alone.
=> Time required to fill these 5 units = 5 / 3 = 1 minute 40 seconds

Therefore, total time required to fill the pool = 4 minutes + 1 minutes + 1 minute 40 seconds = 6 minutes 40 seconds

6. If John walks at the speed of 5 km/h, he reaches his office 7 minutes late. However, if he walks at a speed of 6 km/h, he reaches his office 5 minutes early. How far is his office from his home?
1. 9
2. 8
3. 10
4. 6

```
6
```

Explanation:

Let the distance of John’s office from his home be x.
The time difference when covering the distance x at the two different speeds = 5 – (-7) = 12 min = 1/5 hr
=> x/5 – x/6 = 1/5
=> (6x – 5x)/30 = 1/5
=> x = 6.
So, his office is 6 km far from his home.

7. A speedboat runs 6 km upstream in a river and comes back to the starting point in 33 minutes. The stream of the river is running at 2 km/hr. What is the speed of speedboat in still water?
1. 25 km/h
2. 21 km/h
3. 26 km/h
4. 22 km/h

```
22 km/h
```

Explanation:

Let the speed of speedboat in still water be x km/h.
Then, speed downstream = (x + 2) km/h, speed upstream = (x – 2) km/h.
Since it goes 6 km upstream and comes back in 33 minutes, we have
6/(x+2) + 6/(x-2) = 33/60
=> 11x² – 240x – 44 = 0
=> 11x² – 242x + 2x – 44 = 0
=> (x – 22)(11x + 2) = 0
=> x = 22.
Therefore, the required speed = 22 km/h.

8. Mary’s salary is reduced by 10%. By what percentage must her new salary be increased in order to gain her old salary?
1. 137/9 %
2. 194/9 %
3. 100/9 %
4. 110/9 %

```
100/9 %
```

Explanation:

Let her old salary be Rs 100. Then, her new salary = 100 – 10 = Rs 90.
So, to gain her old salary, her new salary must be increased by Rs 10.
Therefore, the required percentage = (10?90) × 100% = 100/9 %.

9. At present, the ratio between the ages of Ram and Shyam is 6:5 respectively. After 7 years, Shyam’s age will be 32 years. What is the present age of Ram?
1. 32
2. 40
3. 30
4. 36

```
30
```

Explanation:

Let the present age of Ram and Shyam be 6x years and 5x years respectively.

Then 5x + 7 = 32
=> 5x = 25
=> x = 5
=> Present age of Ram = 6x = 30 years

10. A is 5 years older than B who is thrice as old as C. If the total of ages of A, B and C is 40, then how old is C ?
1. 6
2. 7
3. 5
4. 8

```
5
```

Explanation:

Let C’s age be x years then B’s age be 3x
years and A’s age be (3x+5) years

Therefore x + 3x + (3x + 5) = 40
7x + 5 = 40
7x = 35
x = 5

### Verbal Reasoning

1. Choose the grammatically INCORRECT sentence:

1. They gave us the money back less the service charges of Three Hundred rupees.
2. This country’s expenditure is not less than that of Bangladesh.
3. The committee initially asked for funding of Fifty Lakh rupees, but later settled for a lesser sum.
4. This country’s expenditure on educational reforms is very less.

```
This country’s expenditure on educational reforms is very less.
```

Explanation:

The prime minister has arrived along with the guards

2. Choose the most appropriate alternative from the options given below to complete the following sentence: Suresh’s dog is the one ––––––––– was hurt in the stampede.
1. that
2. which
3. who
4. whom

```
that
```
3. Wanted Temporary, Part-time persons for the post of Field Interviewer to conduct personal interviews to collect and collate economic data. Requirements: High School-pass, must be available for Day, Evening and Saturday work. Transportation paid, expenses reimbursed. Which one of the following is the best inference from the above advertisement?
1. Gender-discriminatory
2. Xenophobic
3. Not designed to make the post attractive
4. Not gender-discriminatory

```
Not designed to make the post attractive
```
4. Which of the following options is the closest in the meaning to the word below: Inexplicable
1. incomprehensible
2. indelible
3. inextricable
4. infallible

```
incomprehensible
```
5. Choose the most appropriate word (s) from the options given below to complete the following sentence. I Contemplated ____________ Singapore for my vacation but decided against it.
1. to visit
2. having to visit
3. visiting
4. for a visit

```
visiting
```

Explanation:

Contemplate is a transitive verb. So it should be followed by a gerund . Hence the correct usage of contemplate is verb+ ing form.

6. Choose the most appropriate word from the options given below to complete the following sentence.
“If you are trying to make a strong impression on your audience, you cannot do so by being understated, tentative or_____________.”

1. Hyperbolic
2. Restrained
3. Argumentative
4. Indifferent

```
Restrained
```
7. Few school curricula include a unit on how to deal with bereavement and grief, and yet all students at some point in their lives suffer from losses through death and parting. Based on the above passage which topic would not be included in a unit on bereavement?
1. how to write a letter of condolence
2. what emotional stages are passed through in the healing process
3. what the leading causes of death are
4. Show to give support to a grieving friend

```
what the leading causes of death are
```

Explanation:

As per the given passage, the unit on bereavement is about how to deal with bereavement and grief, not about the causes of death. All other options make sense.

8. Select the correct SYNONYM for:
Begin

1. Cease
2. Obstinate
3. Commence
4. Repress

```
A
```
9. Select the correct SYNONYM for:
Check

1. Aid
2. Help
3. Permission
4. Control

```
D
```
10. Select the correct ANTONYM for:
Help

2. Use
3. Harm
4. Succor

```
C
```

### Logical Reasoning

1. Find wrong number in series:
34, 7, 37, 14, 36, 28, 43, 56

1. 14
2. 36
3. 28
4. 56

```
36
```

Explanation:

Mixture of series (alternate numbers)
34+3=37,
37+3 =40…
7*2= 14
14*2= 28
28*2 =56

2. Find wrong number in series:
1, 4, 9, 16, 25, 32, 49, 64

1. 9
2. 25
3. 32
4. 64

```
32
```

Explanation:

Square of natural numbers:

12=1, 22 =4, 32=9…………..82=64

3. Directions to solve Question 3 and 4: Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question.
(a) if the data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) if the data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) if the data in each Statement I and Statement II alone is sufficient to answer the question.
(d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

4. Is x + y = 0?
Statement I – x.y < 0
Statement II – x2 = y2

1. (a)
2. (b)
3. (c)
4. (d)
5. (e)

```
(e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
```

Explanation:

For x + y = 0, there are 2 cases:

Case 1:
x and y are of opposite sign.
This can be inferred from x.y < 0 Case 2: x = y = 0 This can be inferred from x2 = y2

Hence the data in both Statements I and II together
are necessary to answer the question.

5. What is the value of ‘x’
I: x2 + x – 6 = 0
II: x => 0

1. (a)
2. (b)
3. (c)
4. (d)
5. (e)

```
(e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
```
6. Consider the following phrase:
Statement: All C are J.
All J are B.
No B is R.
Conclusions:
I. All B are C.
II. Some J are C
Choose the correct option given below:

1. only conclusion I is true.
2. only conclusion II is true.
3. either conclusion I or conclusion II is true
4. neither conclusion I nor conclusion II is true
5. both conclusions I and II are true.

```
(b) only conclusion II is true.
```

Explanation:

All B are not C

7. Consider the following phrase:
Statement: Tag line of an advt: “Just step in! We are concerned about all your needs with wide range of articles”.
Assumptions:
II. Selective marketing is popular among people.

Choose the correct option given below.

1. If only assumption I is implicit
2. If only assumption II is implicit.
3. If either I or II is implicit.
4. If neither I nor II is implicit.
5. If both I and II are implicit.

```
(e)
```
8. Consider the following phrase:
Statement: The Sun of Britain never sets.
Assumptions:
I. Britain’s has 24 hour sunlight
II. Some part of the Britain always has sunlight
Choose the correct option given below.

1. If only assumption I is implicit
2. If only assumption II is implicit.
3. If either I or II is implicit.
4. If neither I nor II is implicit.
5. If both I and II are implicit.

```
(b)
```
9. Statements:
I – Some S are L
II – Some C are P
III – All P is R
Conclusions:
I. Some P are L
II. Some C are R
Choose the correct option given below:

1. only conclusion I is true.
2. only conclusion II is true.
3. either conclusion I or conclusion II is true
4. neither conclusion I nor conclusion II is true
5. both conclusions I and II are true.

```
(d) neither conclusion I nor conclusion II is true
```
10. Find wrong number in series: 2, -4, 6, 8, 10, -12
1. 2
2. -4
3. 6
4. 8

```
8
```

Explanation:

series (1*2) – (2*3) + (3*4) – ……+ (-1n-1)(n*(n+1))

11. Find wrong number in series: 1, 4, 9, 16, 36
1. 4
2. 9
3. 16
4. 36

```
36
```

Explanation:

Tn = 12 + 22 + 32 + 42 + …..

Attention reader! Don’t stop learning now. Get hold of all the important DSA concepts with the DSA Self Paced Course at a student-friendly price and become industry ready.

My Personal Notes arrow_drop_up Content Manager at LambdaTest

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.

Article Tags :
Practice Tags :

Be the First to upvote.

Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.