Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Save Article
Like Article

What is the smallest 4 digit number?

  • Last Updated : 17 Aug, 2021

The method to represent and work with numbers is known as the number system. A number system is a system of writing to represent numbers. It is the mathematical notation used to represent numbers of a given set by using digits or other symbols. It has arithmetic operations to perform division, multiplication, addition, and subtraction between numbers. Some important number systems are Decimal Number System, Binary Number System, Octal Number System, and Hexadecimal Number System.

Decimal Number System 

The decimal number system consists of ten digits that are from 0 to 9 (0,1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). The base of the decimal number system is 10. These digits can be used to represent any numeric value. For example, the decimal number 153 consists of the digit 3 in ones place, the digit 5 in tens place and the digit 1 in hundreds place which can be represented as,

(1 × 102 ) + (5 × 101 ) + (3 × 100 )

= (1 × 100) + (5 × 10) + (3 × 1), {where, 100 = 1}

= 100 + 50 + 3

= 153 

What is the smallest 4 digit Number

The Smallest four-digit number in the number system is 1000. The smallest 4 digit number in the number system is 1000 because if 1 is subtracted from the number it becomes 3 digit number which is 999 (a three-digit number ). So 1000 is the smallest 4 digit number in the number system.

Smallest four digit number in the number system = 1000

= 1000 – 1  

= 999 (which is a 3 digit number)

Hence, it is proved that 1000 is the smallest four-digit number.

Similar Questions

Question 1: What is the smallest 1 digit number?

Answer: 



Smallest 1 digit number in the number system is 0.

Question 2: What is the largest 1 digit number?

Answer:

Largest 1 digit number in the number system 9.

Question 3: What is the smallest 2 digit number?

Answer: 

Smallest 2 digit number in the number system is 10.

Question 4: What is the largest 2 digit number?

Answer: 

Largest 2 digit number in the number system 99.



Question 5: What is the smallest 3 digit number?

Answer: 

The smallest 3 digit number in the number system is 100, if -1 is subtracted from the number it becomes 2 digit number that is 99 (a two-digit number). So 100 is the smallest 3 digit number in the number system.

Smallest 3 digit number = 100

= 100 – 1

= 99 (Which is 2 digit number)

So it is proved the 100 is the smallest 3 digit number in the number system.

Question 6: What is the largest 3 digit number?

Answer:

Largest 3 digit number in the number system 999. If +1 is added to the number ( 999 ) it becomes 4 digit number that is 1000 (A four-digit number). So 999 is the largest 3 digit number in the number system.

Largest 3 digit number = 999

= 999 + 1

= 1000 (Which is 4 digit number)

So it is proved the 999 is the largest 3 digit number in the number system.

Question 7: What is the smallest 5 digit number?

Answer: 

The smallest 5 digit number in the number system is 10000, if -1 is subtracted from the number it becomes 4 digit number that is 9999 (Four-digit number). So 10000 is the smallest 5 digit number in the number system.

Smallest 5 digit number = 10000

= 10000 – 1 

= 9999 ( Which is 4 digit number )



So it is proved the 10000 is the smallest 5 digit number in the number system.

Question 8: What is the largest 5 digit number?

Answer: 

The largest 5 digit number in the number system is 99999. If +1 is added to the number (99999) it becomes 5 digit number that is 100000 (Six-digit number). So 99999 is the largest 5 digit number in the number system.

Largest 5 digit number = 99999

= 99999 + 1 

= 100000 ( Which is 6 digit number )

So it is proved the 99999 is the largest 5 digit number in the number system.

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!